Kako odabrati prave skije?

Bez obzira na nivo na kojem se bavimo skijanjem, uvijek su nam potrebne skije koje odgovaraju našem znanju i fizičkim sposobnostima u smislu dužine, geometrije, torzijske stabilnosti i krutosti na savijanje.

Svestrane skije/All Round

Dizajnirane su tako da omogućavaju i duge i kratke zavoje i uglavnom su namijenjeni za skijanje na uređenim stazama.

All Mountain skije

Njihov nešto širi dizajn omogućava im da budu plovniji na mekšem snijegu i snijegu, zbog čega su pogodne i za skijanje van staze.

Takmičarske skije/race

Za dobre rekreativce koji uživaju u kraćim zavojima prikladne su slalomske skije pod oznakom SL. Za one koji uživaju u dužim zavojima, veleslalomske skije pod oznakom GS.

Ženske skije

Skije koje se prave specijalno za žene su znatno lakše, a osim toga, vezovi su postavljeni malo napred, što im omogućava lakše manevrisanje i bolju upravljivost.

Dječije skije

Skije sa kojima će djeca napraviti prve okrete na bijelim stazama

Pogledaj ponudu najpoznatijih brendova

Ne zaboravimo na sigurnost na skijanju

Svojom dinamikom i energijom skijanje pruža neizmjerno zadovoljstvo, ali u isto vrijeme nosi i mnoge opasnosti.

Ovo posljednje se također može izbjeći korištenjem zaštitne opreme kao što su kaciga, skijaške naočale i zaštita za leđa.

Kaciga+naočale ili kaciga sa vizirom?

Nije slučajno da kacige s integriranim naočalama ili vizirima imaju sve više sljedbenika. Ako svake zime provedete nekoliko vikenda ili dana na ski stazama, cijenit ćete udobnost, preciznu izradu i, na kraju, ali ne i najmanje važno, jedan komad opreme manje za nošenje i odlaganje.

U poređenju sa klasičnom kacigom i brilama, kacige sa ugrađenim naočalama nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli i za adekvatan sistem ventilacije i kvalitetne naočale koje se prilagođavaju promenljivim svjetlosnim uslovima.

Šta sve trebamo znati o pancericama?

Veličina i flex pancerica su od ključne važnosti

Pancerice moraju biti odgovarajuće veličine. U prevelikim skijaškim cipelama stopalo neće biti čvrsto na mjestu, što nije najsigurnije. Ako su premale, stopala će biti bolna i pojavit će se neugodni žuljevi.

Koliko ćemo tvrde skijaške cipele odabrati ovisi uglavnom o nivou skijaškog znanja i težini skijaša. Tvrđe pancerice namijenjene su skijašima s vrlo dobrim skijaškim vještinama ili većom tjelesnom težinom. Tvrdoću pancerica označava tzv. flex, koji je označen brojevima od 50 do 150. Što je flex veći, to je pancerica tvrđa.

Aktivni veš je sastavni dio skijaške odjeće

U kvalitetan aktivni veš,  sigurni smo da ćemo na  skijanju ostati suhi i topli.
Na našim policama možete pronaći skijaško rublje sljedećih brendova:

Dječiji skijaški kutak

Djeca vole zimu i snijeg! Nema ništa bolje od bezbrižnih zimskih avantura s crvenim obrazima i sjajem u očima. Zimske radosti neka budu osnovna vodilja djeci koja počinju učiti tajne skijanja.

Prvi korak je odabir prave opreme, s kojom će djeca dobiti osjećaj pri prvim skijaškim koracima, koji će se u nastavku učenja samo poboljšavati. Oprema mora odgovarati dobi i tjelesnoj visini djeteta, stoga je nema smisla kupovati za sezonu ili više unaprijed.

Za malu djecu koja tek počinju učiti prve zavoje na snijegu kupujte što kraće skije. Kasnije (između 5. i 10. godine) ne smiju prelaziti visinu nosa.

To je tvoja zima

Snježne padine i ravnice pozivaju na kretanje na svježem zimskom zraku.

Bilo to na skijama, klizaljkama, snowboardu, krpljama ili sankama…

Gdje god, s kim i kako god ih provodili, važno je da uživate u zimskim danima!