TO JE TVOJA ZIMA

Snježne padine i ravnice pozivaju na kretanje na svježem zimskom zraku.
Bilo na skijama, klizaljkama, daskama, krpljama ili sankama…

Gde god, sa kim i kako god da ih provedete, važno je da uživate u zimskim danima!

KAKO IZBRATI PRAVE SKIJE

Bez obzira na naše skijaške vještine, uvijek su nam potrebne skije koje odgovaraju našem znanju i fizičkim sposobnostima u smislu dužine, geometrije, torzijske stabilnosti i krutosti na savijanje.

Svestrane skije/All Round

Dizajnirane su tako da omogućavaju i duge i kratke zavoje i uglavnom su namijenjeni za skijanje na uređenim stazama.

All Mountain skije

Njihov nešto širi dizajn omogućava im da budu plovniji na mekšem snijegu i snijegu, zbog čega su pogodne i za skijanje van staze.

Takmičarske skije/race

Za dobre rekreativce koji uživaju u kraćim zavojima prikladne su slalomske skije pod oznakom SL. Za one koji uživaju u dužim zavojima, veleslalomske skije pod oznakom GS.

Ženske skije

Skije koje se prave specijalno za žene su znatno lakše, a osim toga, vezovi su postavljeni malo napred, što im omogućava lakše manevrisanje i bolju upravljivost.

Dječije skije

Skije sa kojima će djeca napraviti prve okrete na bijelim stazama

SIGURNOST JE UVIJEK NA PRVOM MJESTU

Svojom dinamikom i energijom skijanje pruža neizmjerno zadovoljstvo, ali u isto vrijeme nosi i mnoge opasnosti.

Ovo posljednje se također može izbjeći korištenjem zaštitne opreme kao što su kaciga, skijaške naočale i zaštita za leđa.

Kaciga+naočale ili kaciga sa vizirom?

Nije slučajno da kacige s integriranim naočalama ili vizirima imaju sve više sljedbenika. Ako svake zime provedete nekoliko vikenda ili dana na ski stazama, cijenit ćete udobnost, preciznu izradu i, na kraju, ali ne i najmanje važno, jedan komad opreme manje za nošenje i odlaganje.

U poređenju sa klasičnom kacigom i brilama, kacige sa ugrađenim naočalama nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli i za adekvatan sistem ventilacije i kvalitetne naočale koje se prilagođavaju promenljivim svjetlosnim uslovima.

ŠTA TREBAMO ZNATI O PANCERICAMA?

Pancerice moraju biti odgovarajuće veličine. U prevelikim skijaškim cipelama stopalo neće biti čvrsto na mjestu, što nije najsigurnije. Ako su premale, stopala će biti bolna i pojavit će se neugodni žuljevi.

Koliko ćemo tvrde skijaške cipele odabrati ovisi uglavnom o nivou skijaškog znanja i težini skijaša. Tvrđe pancerice namijenjene su skijašima s vrlo dobrim skijaškim vještinama ili većom tjelesnom težinom. Tvrdoću pancerica označava tzv. flex, koji je označen brojevima od 50 do 150. Što je flex veći, to je pancerica tvrđa.