Sadržaj

Zimski sportovi

Sigurnost na skijalištu je u našim rukama. Zaštitna oprema za skijanje je odavno postala standard. Efikasna je samo ako se na ski stazama ponašamo mudro i odgovorno, a tome doprinose i utvrđena pravila FIS-a.

Skijanje je sport koji je pun užitka, radosti i dobrih osjećaja. Ali u isto vrijeme, to je i sport brzine, nepredvidivih situacija i mnogih promjenjivih faktora. Na uređenim skijaškim stazama skijaši uvijek dijele stazu s brojnim drugim ljubiteljima zimskih radosti.

Stoga je naravno potrebno pridržavati se pravila ponašanja koja značajno povećavaju sigurnost sebe i drugih. To znači da se mora skijati prema svom znanju i fizičkim sposobnostima, čemu treba prilagoditi i brzinu.

Pored toga, potrebno je skijati na način da ne ugrožavamo sebe i druge. Prije nego što krenete niz stazu uvijek morate provjeriti da li je put slobodan. Nije dovoljno samo pogledati dolje, lijevo i desno! Već i iza, odakle skijaš može doći i već vas u slijedećem trenutku pretjecati. Veoma je važno da pred sobom imamo što širu sliku prostora za skijanje.

Skijanje je sport pun užitka

Kod paralelnog skijanja sa drugim skijašima, u jednom trenutku možete biti na udaljenosti od 30 m. Ali već se u sljedećem skretanju možete sudariti. Zatim, izuzetno je važno izabrati mjesto zaustavljanja. Uvijek se moramo zaustaviti na preglednom mjestu, gdje nas drugi skijaši odmah mogu primijetiti.

Ali nikada ispod krivine, iza krivine ili na nekom drugom nepreglednom mjestu. Postoje mnoge nepredvidive situacije zbog kojih moramo voditi računa o sebi. Alkohol i druge opojne supstance nikako nisu dobrodošle na skijaškim stazama.

Turno skijanje je sasvim druga priča. Nema drugih skijaša sa kojima može doći do sudara… Ali opasnost uglavnom predstavljaju snijeg i zahtjevni vremenski uvjeti u prirodi.

Zbog toga prije turnog skijanja treba provjeriti vremensku prognozu, snježne padaline i opasnost od lavina. Ako sami niste potpuno vješti u aktivnostima na snježnim planinama, nikako nemojte krenuti sami. Već samo u društvu iskusnih skijaša ili planinarskog vodiča.

U oba slučaja smatra se da svako za sebe vodi računa o sigurnosti. Na prvom mjestu je poznavanje pravila ponašanja, vremenskih i snježnih uvjeta. Naravno, potrebno je imati i opremu koja je u tehnički dobrom stanju. A nju čine zaštitna kaciga, zaštitne naočale, štitnik za leđa (kornjača). Uslijed stalnog usavršavanja performansi skija, brendovi se natječu u stvaranju skija koje će moći postići veću brzin. Ali paralelno s tim, na skijašima je da osiguraju svu potrebnu opremu, i da brinu o svojoj i sigurnosti drugih.

.

10 FIS PRAVILA PONAŠANJA NA SKIJALIŠTU

1. Svaki skijaš se mora ponašati tako da nikoga ne ugrožava i nikome ne šteti.

2. Skijaš mora skijati tako da se može zaustaviti na vrijeme i na adekvatan način. Svoju brzinu i način vožnje mora prilagoditi svom znanju, terenu, snijegu, vremenskim prilikama i broju skijaša na samoj stazi.

3. Skijaš koji dolazi sa leđa mora izabrati smjer svoje vožnje tako da ne ugrožava skijaše ispred sebe.

4. Pretjecanje je dozvoljeno odozgo i odozdo, sa desne i lijeve strane, ali samo ako je odstojanje dovoljno veliko da skijašu koji pretječe omogućava dovoljno prostora za sve njegove pokrete.

5. Skijaš koji želi skijati do skijališta, ili poslije zaustavljanja želi ponovo skijati ili se penjati po stazi, mora biti siguran da to radi bez opasnosti po sebe ili druge.

6. Skijaš mora izbjegavati zaustavljanje na uskim ili nepreglednim dijelovima, ako to nije apsolutno neophodno. Skijaš koji je na takvom mjestu pao, mora se što prije povući ili skrenuti pažnju na sebe.

7. Skijaš koji se penje ili spušta pješke, mora se kretati po ivici ski staze.

8. Skijaš mora poštovati sve znakove i signalizaciju.

9. U slučaju nezgode svaki skijaš je dužan pomoći unesrećenom.

10. Svaki skijaš, ukoliko je svjedok ili učesnik, odgovoran ili ne, mora se legitimirati u slučaju nezgode.