Planinarenje i alpinizam

Sportske pustolovine s kućnim ljubimcima!

Sportske pustolovine s kućnim ljubimcima! Poput ljudi, i psi trebaju puno vježbe na otvorenom. To pridonosi njihovoj većoj opuštenosti, što se brzo odražava i na ponašanje životinja. Kako se radi o aktivnostima koje pas obično provodi zajedno s vlasnikom ili širokim društvom, sport sa psom je izvrsna prilika za povezivanje s ljudima. Danas imate na raspolaganju ogroman broj opcija za provedbu vaših aktivnosti na otvorenom u svim godišnjim dobima. Kako za vas tako i za vašeg najboljeg krznenog prijatelja. Možete ga povesti sa sobom tokom cijele godine na trčanje ili planinarenje. Zimi su tu zimski sportovi (skijaško trčanje, nordijsko hodanje…), a ljeti neki drugi sportovi poput biciklizma, rolanja, kanua.

Izbor, naravno, ovisi i o fizičkim mogućnostima i karakteru psa, koji su uvelike uvjetovani njegovom pasminom. Stoga je pri doziranju intenziteta aktivnosti, važno dovoljno dobro poznavati svog psa, kako biste mogli procijeniti koliko pokreta te koliko intenzivno i dugo može trajati. Budući da je proces odrastanja psa, ujedno proces upoznavanja njega i njegove porodice. Tada se razvija i fizička spremnost, posebno tokom prve godine. U načelu se ne preporuča opterećivati ​​pse dugotrajnim, fizički napornim aktivnostima prije prve godine, jer može doći do ozljeda. Istu količinu prilagodbe i osjetljivosti zahtjeva čak i situacija ako vaš pas već ima godina.

U principu, niže pasmine nisu nužno prikladne za intenzivne sportske aktivnosti, ali ni to nije nužno pravilo. U svakom slučaju, najvažnije je postupno intenzivirati aktivnosti sa psom. Odabrati one koje također odgovaraju njegovom karakteru i prilagoditi ih njegovoj dobi. Neke pasmine su zimi podložnije prehladama, pa po jako hladnom vremenu možete staviti i pseći kaput. Ali nemojte pretjerivati ​​jer se pas tokom trčanja može brzo zagrijati i pregrijati. Do pregrijavanja može doći i na ljetnim vrućinama, pa se ljudima ne preporuča intenzivno vježbanje na vrućem suncu.

Trčanje sa psom

I za ljude i za pse trčanje je najosnovniji oblik kretanja. Naravno, potrebno je poštivati ​​neka osnovna načela postupnosti. Kako bi trčanje sa psom bilo ugodno i zabavno za oboje. Potrebno je postupno produžavati aktivnost, nekoliko puta napraviti, pauze te osigurati vodu i poslastice.

Pri lakšim povodcima od normalnih. Pričvrstite ga na poseban pojas za trčanje sa psom, koji osigurava nesmetano trčanje. I na njega pričvrstite bočicu s vodom, hranu, ključeve ili mobitel koji će psa usmjeravati na aktivnosti trčanja.

Planinarenje sa psom

Planinarenje je izvrstan hobi i za psa i za čovjeka. Naravno, preporučljivo je postupno pripremati svog četveronožnog prijatelja za duže pješačke avanture. Ali prije nego krenete na put sa svojim psom, ne zaboravite se pravilno opremiti.

Kao što su planinarska jakna i planinarske hlače, obavezni dio vaše opreme, tako su boca za vodu i posuda za vodu neizostavan dio opreme vašeg psa. Svakako ne zaboravite ponijeti poslasticu koja će prijati vama i vašem četveronožnom saputniku na vrhu osvojenog brda.

Skijaško trčanje sa psom

Hladno vrijeme i snijeg nisu prepreka za odlazak na skijanje sa svojim psom. Skijaško trčanje je sve popularnija zimska aktivnost. I zašto to ne biste radili sa svojim četveronožnim prijateljem? Slično trčanju, u ovom slučaju pas se mora postupno pripremati za poštivanje naredbi. Ako pas nije navikao na trčanje i vaše naredbe, uz psa koristite povodac za trčanje, koji će značajno povećati vašu sigurnost na skijama. Naravno, aktivnosti sa psom trebate prilagoditi terenu na kojem obavljate aktivnost. Ako ste na uređenoj stazi za trčanje s puno posjetitelja. Trebate procijeniti je li sigurno za ostale sudionike, da ljubimac trči s vama.

Nordijsko hodanje sa psom

Nordijsko hodanje također se smatra sportskom aktivnošću koja postaje sve popularnija među ljudima. Jer ima brojne pozitivne učinke na naš organizam. Ali ako to radite sa svojim ljubimcem, to može biti još zabavnije i ugodnije. Iako u rukama držite štapove za nordijsko hodanje, još uvijek možete sa sobom ponijeti pseću igračku poput lopte i baciti je psu s namjerom da je vrati. Igračka za psa odličan je način da začinite bilo koju aktivnost u prirodi. Pa će i nordijsko hodanje za psa, vrlo brzo postati zabavno.

Bicikliranje sa psom

Po toplom ljetnom vremenu posebno je zabavna biciklistička tura s četveronožnim ljubimcem. Međutim, ako želite da ona bude sigurna, slijedite nekoliko osnovnih savjeta. Pas se prvo treba naviknuti na bicikl. Prvo gurajte bicikl pored sebe, a ljubimca pričvrstite na kratki povodac tako da bicikl bude između vas i psa.

Nakon uspješnog starta sjednite na bicikl i počnite polako voziti. Vozite biciklom na manje prometnim rutama. Pas uvijek treba trčati na strani okrenutoj od prometa. Također, ne zaboravite na vodu za psa, i pravilan odmor koji je također potreban životinji.

Pobrinite se da sport s vašim psom bude siguran

Bez obzira koju od navedenih aktivnosti odabrali. Ni u kojem slučaju ne zaboravite na odgovarajuću opremu, kako sebe tako i svog četveronožnog ljubimca. To značajno utječe na veću sigurnost i smanjuje rizik od ozljeda. Međutim, kada sa psom idete na put automobilom, koristite prtljažnik koji pruža veću sigurnost i siguran transport u prtljažniku automobila. Vježbanje u prirodi za psa je uvijek posebna avantura. Jer i on svojim osjetilima istražuje novu okolinu, a na putu će gotovo sigurno uživati ​​u društvu ostalih pasa.