Sadržaj

Zimski sportovi

Evo zbog čega biste ove zime trebali isprobati krpljanje! Znate li hodati po snijegu? Iako je ova zimska aktivnost možda manje poznata, izvrstan je način da otkrijete najskrivenije i najsnježnije kutke naše prirode. S krpljama možete doživjeti zimu na sasvim poseban način, a pritom ćete i aktivirati svoje tijelo te odraditi odličan zimski trening. S prikladnom zimskom obućom i krpljama u bilo kojem trenutku možete krenuti na zimski izlet u prirodi. Poseban doživljaj je svakako kada padne velika količina snijega – tada priroda postaje posebno čarobna. Pitate se zašto?

Doživite svu ljepotu zimske prirode s krpljama

Svi koji su se ikada okušali u krpljanju znaju da je to nezaboravna zabava i odličan trening. Sve što vam treba je snijeg, štapovi i par krplji – nemojte zaboraviti i puno dobre volje i pozitivne energije. Ako ste novi u krpljanju, vrijeme je da se upoznate ovom odličnom zimskom aktivnosti – sigurni smo da će vam uskoro postati omiljena.

Šta je krpljanje?

Krpljanje je u osnovi hodanje po snijegu u posebno prilagođenoj obući ili krpljama. Krplje imaju veću površinu od, primjerice, vaših planinarskih cipela, tako da vaša noga prilikom hodanja ne tone duboko u snijeg. S krpljama možete bez većih poteškoća hodati po dubokom i mekom snijegu.

Koliko je lako hodati s krpljama govori podatak da je u snježnim dijelovima svijeta to glavni način hodanja s jednog mjesta na drugo. Kod nas je hodanje na krpljama u posljednje vrijeme postalo jedan od najpopularnijih oblika zimske rekreacije.

Pozitivni učinci hodanja na krpljama

Slično kao i kod drugih oblika rekreacije, krpljanje ima brojne pozitivne učinke na naš organizam. Ova aktivnost bi se mogla usporediti s planinarenjem, samo što vam je u ovom slučaju, pogađate, potreban snijeg. Kako tokom hodanja koristite i štapove, rade gotovi svi mišići tijela te ujedno jačate srce i pluća.

Činjenica je da krpljanje pozitivno utječemo na zdravlje i opće stanje organizma. Najbolje od svega je što na krpljama otkrivate najskrivenije kutke prirode i uživate u jedinstvenim pogledima na snježnu prirodu.

Koja vam je oprema potrebna za hodanje po snijegu?

Za sigurno i bezbrižno hodanje po snijegu najvažnija je prava oprema. O tome ovisi i naša sigurnost, stoga svakako vodite računa o sljedećim dijelovima opreme:

  • Birajte snježne krplje koje su izrađene od aluminija, gume ili drugih visokotehnoloških materijala. One su lakše, izdržljivije i zahtijevaju manje održavanja. Ako ih ne planirate kupovati, svakako ih možete iznajmiti u svim zimskim centrima.
  • Obradite pozornost na cipele za planinarenje koje će osigurati najbolji kontakt s krpljama. S obzirom na to da ćete s njima hodati po snijegu, svakako preporučujemo vodonepropusnu obuću koja će vaša stopala održavati toplim i suhim uprkos dodiru sa snijegom.
  • Obavezni su štapovi za hodanje koji će vam pružiti oslonac te ujedno i olakšati penjanje uz brdo. Važno je da štapovi na kraju imaju široke krplje koje sprječavaju pretjerano uranjanje/propadanje u snijeg.
  • Neophodna je prikladna odjeća koja će vas zaštititi od hladnoće i vjetra. Nemojte pretjerivati ​​s debljinom odjeće, više pripazite da ona bude vodootporna i topla. Odaberite nekoliko tankih slojeva odjeće koje možete skinuti ako vam postane vruće. Za hodanje po snijegu preporučljivo je koristiti gamaše koje sprječavaju ulazak snijega u obuću.

Kada idete na dugo planinarenje s krpljama, ne zaboravite rezervnu odjeću. Uz sebe uvijek imajte dovoljno tekućine, a termosica s toplim čajem je obavezan dodatak u ruksaku. Kada idete na krpljanje po mraku, ne zaboravite na čeonu lampu koja će aktivnost učiniti sigurnijom.