Sadržaj

Zimski sportovi

Dječije skijanje počinje puno prije prvog zavoja na skijama. Kažemo da djeca počinju skijati čim odjenu zimski kombinezon. Nastavljaju s prvim koracima na snijegu, gdje se prilagođavaju novoj sredini i skijaškoj odjeći. Tek nakon toga dolazi adaptacija na skije ili takozvano „produženo stopalo“. U ovoj fazi teško je govoriti o “skijanju” kakvog poznajemo, ali ono je ipak najvažniji korak na putu dječije ljubavi prema ovom zimskom sportu.

Kada početi skijati?

Preporučeno razdoblje za početak skijanja djece je otprilike od tri do pet godina. Inače, ne postoji jedinstveno pravilo kada početi. Fizički dobro razvijena djeca mogu i ranije početi skijati. No bez obzira na sve, kao i na svim počecima, u dječijem skijanju najvažnije je da se djeca prije svega zabavljaju na snijegu i jednostavno žele što više vremena provoditi na snježnim stazama.

Najbolji način, za početak, je odabrati učitelja skijanja i dobru skijašku opremu. Pri odabiru potonjeg potrebno je paziti da oprema odgovara dobi, visini i skijaškom umijeću djeteta. Oprema za dječije skijanje mora pratiti razvoj djeteta, fizički i skijaški. Važnost servisa dječijih skija često se zanemaruje, na taj način djetetu možemo pokvariti skijaški dan, što može dovesti do otpora prema najljepšem sportu na svijetu.

Važan dio prilagodbe na skijašku opremu možete obaviti kod kuće, gdje dijete obući u skijašku opremu i na taj ga način polako navikavati na osjećaje koje će doživjeti na snijegu. Skijanje se često može uklopiti u pričanje bajki i tako ih još više približiti snijegu. Moramo biti svjesni da su djeca istraživačka bića, potrebno ih je samo malo usmjeravati i pratiti i podržavati na njihovom putu. Za to je uvijek dobro vrijeme!

Dječije kacige

Alpinina ZUPO kolekcija kaciga svidjet će se djeci zbog likova iz crtića Minnie Mouse, Star Wars, Frozen II i Car. A roditeljima će se svidjeti zbog provjerene kvalitete ovog brenda. Brend  slijedi visoke sigurnosne standarde u proizvodnji dječijih kaciga. Zupo set se sastoji od Alpina ZUPO kacige sa Run Ergo Snow head sistemom. Ergomatic kopčanjem, udobnim jastučićima za uši i pripadajućim Alpina PINEY naočalama.

Alpina PIZI i ZUPO popularan su izbor za djecu. Već etablirani modeli kaciga Alpina imaju tvrdu školjku i pjenu iznutra koja apsorbira udarce. Mekane uške, udoban unutarnji jastuk koji se može ukloniti. Grijaći štitnik za vrat pružit će potrebnu udobnost, kako bi se djeca mogla u potpunosti usredotočiti na skijanje ili snowboardanje. Uz kacigu dobro idu naočale Alpina SCARABEO.

Kacige sa vizirom sve su popularnije među roditeljima i mladim ljubiteljima skijanja. Prednost je što su dva dijela u jednom, a osim toga, manja je šansa da djeca izgube dio. Skidanje naočala tokom pauze bit će lakše. A vizir možete zaštititi posebnom navlakom koja je prilagođena za ovaj tip kacige.

Preporuka je da pažljivo odaberete mjesto za zimske aktivnosti, jer mnoge planine i skijališta imaju vrlo zabavne sadržaje za djecu, animaciju na snijegu kao i dječije škole skijanja. Djeca će najlakše zavoljeti i naučiti ovaj sport kroz igru i zabavu. Do odlaska na planinu, pripremite svoje dijete tako što ćete pričati zanimljivosti o ovom sportu, iskoristite njihovu radoznalost, energiju i samo ih usmjerite, pružite im nesebičnu podršku, a rezultat će biti zadovoljno, zdravo i sretno dijete.