Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Planinarenje tokom zimskih mjeseci ima svoje posebne čari. Svježi zrak koji štipa obraze, snježni pokrivač koji staze pretvara u zanimljive izazove. Topli čaj koji grije, priroda koja sniva i svojim spokojem pruža pravi bijeg od gradske vreve. Planinarenje na temperaturama ispod minusa uz tako prepoznatljivi zvuk snijega pod gojzericama. Ono traži pomnije planiranje planinarske opreme i slaganje odjeće nego što to, primjerice, traži “bezbrižno” proljetno planinarenje.

Zimsko planinarenje uz adekvatnu opremu i odjeću pretvara se u predivnu snježnu bajku. S druge ipak strane, ako nismo dobro posložili sve potrebne slojeve, planinarenje tokom hladnih mjeseci mnogima se pretvara u smrznutu noćnu moru. Tajna kako ugodno, sigurno i zadovoljno kročiti stazama pod snijegom je slojevito odijevanje, a završni sloj čini zimska jakna za planinarenje.

Koje su razlike zimskih jakna za planinarenje?

Postoje brojne vrste planinarskih jakni, a prosječni planinari većinom koriste takozvane višesezonske jakne, čija je glavna svrha da štite od jakog vjetra i kiše. Ove vodonepropusne jakne, naravno, pružaju i određenu toplinsku zaštitu, ali čim temperature padnu i nastupi zima, njihova zaštita više neće biti dovoljna. Tada krećemo s dodatnim slojevima, zbog čega gubimo osjećaj “slobode” i imamo manju pokretljivosti.

1
1
2
1
2
3

Glavna i vodeća svrha zimskih planinarskih jakni je pružanje topline. Osim toga ova jakna smanjuje broj slojeva, a pri tome zadržava termoregulaciju, što ujedno znači da smo pokretniji te se tokom planinarenja ne osjećamo sputano. Zimske planinarske jakne ćete odmah prepoznati – one izgledaju poput tankih puf jakni. Na prvu se možda ne čini da su u stanju pružiti toplinu jer su znatno tanje, ali upravo kombinacija materijala i način njihove izrade, griju svakog planinara. Jer one možda izgledaju poput puf jakni, no čine puno više od njih.

Zašto je jakna dobra investicija?

Prije svega, zimske planinarske jakne su, kao i svaki drugi dio kvalitetne opreme, praktične. Prilikom njihove izrade se ide mišlju da u planinarskom ruksaku zauzimaju što manje prostora, ali da ipak pružaju toplinu. Često jakne stanu u svoj vlastiti džep, što ih čini izuzetno praktičnim suputnikom ne samo na planinarske izlete nego i na razna putovanja.

Ove jakne se razlikuju po svom punjenju – ono može biti umjetno ili prirodno, odnosno pernato punjenje. Imajte na umu jakne s perjem gube izolacijska svojstva u vlažnim uvjetima i nisu prikladne za nošenje tokom jačih padalina. Sintetička izolacija pak ne gudi svoja svojstva.

Ali, u slučaju jakih padalina preko svoje zimska jakne uvijek možete obući hardshell/softshell jaknu te tako zaštiti i sebe i svoju zimsku jaknu. Prilikom kupovine zimske planinarske jakne obratite također pozornost na njenu dužinu. Ona bi trebala ići do kukova, a često pojedini modeli imaju i nešto duži stražnji dio kako bi leđa uvijek bila zaštićena.

Preferirajte modele s kapuljačom jer ona često zna biti potrebna, čak i kad nosite kapu. Jakna bi trebala imati visoki okovratnik koji prilikom zatvaranja pokriva u potpunosti vrat i bradu. Zimska planinarska jakna je trajna investicija, stoga prilikom kupovine preferirajte kvalitetne i provjerene brendove. Tako ćete kupiti jaknu koja će vas godinama pratiti u vašim planinarskim avanturama.