Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Cipele ili čizme predstavljaju najosnovniji i vjerojatno najvažniji dio opreme za planinarenje. Krajem XVIII stoljeća čuveni Baltazar Hacquet, koji je između ostalog bio i planinar govorio je sljedeće; Planinari ne moraju ništa imati na nogama osim dobrih kožnih čizama, njihovi đonovi trebaju biti što deblji, a gornji dio mora biti izrađen od meke i debele kože.

Danas primamo sugestije vezane za planinarsku obuću? Još više obraćamo pažnju na one modele koji su povezani sa zimskim planinarenjem, koje se po pravilu smatra zahtjevnijim nego u toplom djelu godine. Često na odabranu planinarsku obuću za zimu stavljamo dereze. Prvi dokazi o upotrebi dereza sežu u prošlost već 315. godine prije Krista.

U zimskom periodu visoke planinarske cipele su najbolji izbor

Ne samo za visoravni, već su visoke cipele siguran izbor za skoro sve tipove planinskih terena, osim što su u zimskom djelu godine gotovo obavezna oprema, jer opasnosti ima svuda. Ima više snijega i put do vrha planine je znatno nepredvidiviji. Zimska planinarska obuća pruža odgovarajuću podršku, stabilnost i zaštitu pri hodanju u zimskim uvjetima. Štite zglob, a prednji dio stopala od mogućih udaraca u prste. Robusni đonovi dizajnirani su da spriječe proklizavanje. Izrađene su od kvalitetnog materijala, obično opremljene membranama ili napravljene od materijala koji sprečavaju prodor vode u unutrašnjost cipele.

Zimi su također dobrodošle i dereze

Svaki put kada zimi idemo na planinu, u ruksaku svakako ponesite dereze. Njihova upotreba je nužna na zaleđenom terenu, na ledu i raznim snježnim površinama. Također na različitim padinama i visinskim pojasevima. U osnovi dereze se dijele na nekoliko vrsta: planinarske, planinarsko-penjačke, penjačke, rigidno penjačke i mini dereze.

PLANINARSKE imaju 8 do 10 zubaca i namijenjene su za korištenje na snijegu tokom hodanja i turnog putovanja. Prikladne su za sve vrste cipela.

PLANINARSKO PENJAČKE dereze imaju 12 zubaca, prednji zubi su vodoravni. Spektar njihove upotrebe je najširi. Prikladne su za polutvrdu i tvrdu zimsku obuću.

PENJAČKE, dereze s 12 zubaca s vertikalnim prednjim zubima namijenjene su za penjanje i pričvršćuju se samo na tvrde zimske gojzerice.

Verzija za RIGIDNO PENJANJE potpuno je nepokretna, i kao takva su za većinu korisnika potpuno neprikladne. Ako idete i zimi u planine i cepin je obavezna oprema, da se možete zaustaviti u slučaju klizanja ili pada.

M I N I dereze su dobrodošao izbor za zaleđene lakše ili ravne rute, i daleko najviše popularan izbor za dnevni skok na obližnje brdo.