Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Često se kaže da ne postoji loše vrijeme u planinarenju, nego samo loša oprema. Moramo priznati da se djelomično slažemo s tom rečenicom. Nikad nećete čuti od planinara da se “nadaju kako će za vikend biti kiše u planinama”. Svatko želi najbolje moguće vrijeme. No, na vrijeme ne možemo utjecati, a često se mijenja u svega par minuta, čemu smo svjedoci zadnjih sedmica. Proljeće i jesen karakterizira nestabilno vrijeme s puno kiše. S druge pak strane uz dobru opremu uistinu možemo ostati suhi u planinama. Definitivno najvažniji komad planinarske odjeće za jesen je jakna. Vrlo je važan odabir kvalitetne planinarske jakne, koja će vas štiti od kiše i vjetra.

I dok je nekad u ponudi bilo svega par jakni te nismo imali baš neki odabir, danas nam na raspolaganju stoje brojni brendovi, a i oni imaju razne modele i tipove jakni. Nije rijetkost da se izgubimo u toj ponudi i nismo sigurni koju jaknu odabrati. No, bez brige, uz naše savjete shopping će biti brz i efikasan.

Kako se dijele planinarske jakne, i jesu li sve prikladne za kišu?

Danas većina planinarskih jakni nudi zaštitu od kiše i vjetra, neke manje, neke više uspješno. Treba razlikovati “univerzalnu” jaknu i zimsku jaknu za planinarenje koja je punjena perjem ili umjetnim materijalom. Takve jakne nisu za kišu stoga ako ne planinarite tokom zime ili ne idete u više planine, ona vam nije potrebna.

Planinarske jakne koje su prikladne za lošije vremenske uvjete lako ćete prepoznati – one su napravljene od umjetnog materijala, šta ćete osjetiti odmah na dodir, mogu biti krute ili manje krute te imaju kapuljaču. Ovo su one osnovne karakteristike, no priča je ipak nešto složenija.

Šta je to vodeni stupac?

Pričati o planinarskim jaknama za kišu, a prije toga se ne upoznati s pojmom vodeni stupac, je nemoguće. Ova mjerna jedinica se označava s gm² i govori koliko mililitara kiše, odnosno vode, jakna može podnijeti. Imajte na umu da što je veća oznaka, to jakna manje “diše”.

  • 0-5.000 gm²: ne pruža ili pruža vrlo malu zaštitu, prikladna je za laganu kišu i suhi snijeg
  • 6.000-10.000 gm²: pruža zaštitu od vode i kiše pod laganim pritiskom, prikladna je za laganu kišu i prosječan snijeg
  • 11.000-15.000 gm²: pruža zaštitu od vode i kiše, izuzev pod velikim pritiskom, prikladna za srednju kišu, prosječan snijeg
  • 16.000 – 20.000 gm²: pruža zaštitu od vode i kiše pod jakim pritiskom, prikladna za jaku kišu, mokri snijeg
  • 20.000 gm²: pruža zaštitu od vode i kiše pod izuzetno jakim pritiskom, prikladna za jaku kišu, mokri snijeg

Koji vodeni stupac je prikladan za vas, ovisi o tome u kojim uvjetima ćete planinariti. Ako pretežito idete na lagane planinarske izlete i u niža gorja te izbjegavate loše vremenske uvjete, jakna s oznakom 5.000 gm² će zadovoljiti vaše potrebe. Planinarske jakne s oznakom 10.000 gm² zadovoljit će potrebe prosječnog planinara, dok sve iznad je prikladno za ozbiljnije planinarske izlete i različite vremenske uvjete.

Hardshell vs softshell planinarske jakne

.

Najčešća rasprava vodi se oko takozvanih hardshell i softshell jakni. Kao što samo ime već da naslutiti, razlikuju se po svom materijalu. Hardshell jakne su uvijek vodootporne jakne, imaju kapuljaču, materijal im nije elastičan, one su tanke i nemaju podstavu. Koriste se kao vanjski sloj, a ispod nje se, posebice u hladnijim i zimskim uvjetima, nosi drugi sloj u obliku flisa, zimske jakne (napomenuli smo da one nisu prikladne za kišu, no najbolje griju) i slično.

Ako tražite izdrživu jaknu za sve uvjete i godišnja doba, hardshell je vaš odabir. Softshell s druge strane je deblja jakna jer ima više slojeva, odnosno podstavljena je, materijal je ugodniji za nošenje te je elastičan. Nju se često zove i prijelazna jakna koja je stvorena za jesen i proljeće. Ona nudi zaštitu od vjetra i kiše, ali to ne čini dugotrajno. Kada je vodeni stupac u pitanju, softshell jakne se kreću od 5.000 do 10.000 gm².

Waterproof vs Windproof planinarske jakne

Podjela ide dalje. U ponudi često možete vidjeti i jakne s oznakama “waterproof” i “windproof”. Vodonepropusne jakne su prikladne za sve vremenske uvjete, a to znači i za kišu i za snijeg. One se uglavnom sastoje od tri sloja – vanjski koji štiti od vremenskih uvjeta, srednji koji se sastoji od paropropusne membrane i unutarnji zaštitni sloj.

U ovu vrstu spadaju sve hardshell jakne, ali razlikuju se po broju slojeva. Windproof jakne iliti vjetrovke najbolje će svoja svojstva pokazati na, primjerice, buri. One ne propuštaju vjetar, lagane su i zauzimaju vrlo malo mjesta u vašem ruksaku.

Koji materijal odabrati?

Planinarske jakne prikladne za kišu i vjetar napravljene su od raznih sintetičkih materijala. Najpoznatiji materijal je Gore-Tex. U pitanju je višeslojni sintetički materijal čije glavno svojstvo je da je izvana nepropustan za vodu, ali vlagu koja se stvara znojenjem propušta van, odnosno to je materijal koji diše. Često ćemo vidjeti i takozvani windstopper materijal od kojeg se rade gore spomenute windproof jakne. On je nepropustan za zrak izvana, ali propušta zrak iznutra. Imajte na umu da on nije pretjerano otporan na kišu i vlagu.

Kako se materijali razvijaju, tako u ponudi sve češće možemo vidjeti i druge oznake. Nije rijetkost da jači i veći outdoor brendovi imaju svoj patentirani materijal s kojim rade jakne. Na koncu se postavlja pitanje koju jaknu u moru ponude, materijala i modela odabrati. Prije svega budite svjesni za koje uvjete vam je jakna potrebna – planirate li na lagane planinarske izlete ili stremite ka višim nadmorskim visinama…

Nije nužno da posjedujete sve jakne niti će jakna koju koristi vaš prijatelj planinar jednako dobro odgovarati i vama. Također, prema vašim potrebama, možete kombinirati različite jakne i druge slojeve. Ako, primjerice, volite planinariti i na snijegu i nižim temperaturama, vjerojatno ćete kombinovati zimsku jaknu s perjem, a u slučaju kiše ili snijega, preko nje ćete staviti hardshell jaknu. Mogućnosti su brojne.