Bosna i Hercegovina

Nakon treninga trčanja, Lejla Ramović je po prvi put stala i na skije. Uz stručno vodstvo naše ambasadorice Mirjane, provela je jedan dan na Jahorini vježbajući svoje prve spustove i zavoje. Kako taj prvi dan na skijanju izgleda iz ugla instruktora, saznajte u Mirjaninom blogu.

Skijanje za jedan dan

Piše: Mirjana Granzov Močević

dipl. prof.  fizičke kulture i magistar menadžmenta za sport i turizam

Članica odbora i komisije ATUS-a (Asocijacije trenera i učitelja skijanja u BiH), tehnički delegat za alpsko skijanje u BiH.

Nosilac najvišeg ranga ISIA licence, Učitelj skijanja 3.

Učesnica ZOI Nagano 1998, SP Vail, 1999. višestruka šampionka u slalomu i veleslalomu, osvajačica mnogobrojnih medalja.

Sigurno se pitate koliko bi vam trebalo vremena da naučite skijati? Šta je to skijanje?  Neki bi rekli da je to spuštanje niz snježne padine. Moja percepcija skijanja je ipak malo drugačija. Ja skijanje vidim kao jedan veliki krug. Sigurno se pitate kakav je to krug? Odgovor je pod brojem 5 ( ne preskačite brojeve!).

Da biste naučili skijati za to je potrebno da se ispuni nekoliko preduslova.  Ja krećem od ova tri:

  • Želja – ako je nemate nemojte ni počinjati.
  • Strah – Strah od nepoznatog uvijek postoji, ali ukoliko imate strah koji će vas paralisati i uspjeh će izostati.
  • Povjerenje – vjerujte svom instruktoru, Lejla je vjerovala meni.

1. CILJ

U svim sferama života, pa tako i u skijanju moraju da postoje jasno zacrtani ciljevi. Cilj koji smo Lejla i ja postavile je bio – kooridnisan zavoj. Da bismo došli do kooridnisanog zavoja moramo proći kroz nekoliko faza.

Prva faza je adaptacija na opremu. Skijaška oprema je teška, ponekada neudobna i ne može da se uporedi sa opremom iz nekih drugih sportova. Samim tim, morate dobro da se upoznate, ali ne brinite na skijašku  opremu se lako navikva.

2. UPOZNAVANJE SA PODLOGOM

Nakon upoznavanja sa opremom, na red dolazi kontakt sa podlogom po kojoj se krećete na skijama. Ovo je jako važno,  jer prva informacija koju vaš lokomotorni aparat dobija  dolazi upravo od podloge po kojoj se krećete. Ta informacija se prenosi preko stopala, koljena, kukova i na kraju dolazi do gornjeg dijela tijela. Klizanje na skijama po  sniježnoj i vrlo često zaleđenoj podlozi se vrlo lako usvaja, posebno ukoliko ste imali iskustvo sa sportovima sličnim skijanju, a to su klizanje ili vožnja rolera. Lejlin osjećaj je bio da se vrlo brzo kreće, ustvari je to bilo taman onolika brzina koja je potrebna za jednog početnika.

3. RAVNOTEŽA

Da bismo se sigurno kretali po podlozi, potrebno je da imamo tačnu poziciju i uravnoteženost tijela ( Osnovni stav) . To podrazumijeva da je tijelo blago nagnuto naprijed i da je osa centra težišta tijela ( koje je nešto malo iznad visine kukova, u predjelu stomaka) na prednjem dijelu stopala. Dakle, naslonite se na svoje prste! Za osnovni stav je potrebno saviti koljena i kukove kako bi održali balans.  To znači da ako osjetite pritisak na zadnjem dijelu potkoljenice ( listovi ) – pozicija je loša. Lejla je uspjela već u prvim minutima da pronađe pravu poziciju pa je učenje narednih koraka  bilo mnogo lakše. Brzina kretanje narušava poziciju, tako da je potrebno da gornji dio tijela bude miran i stabilan kako ne bismo pali na leđa.

4. SIGURNO ZAUSTAVLJANJE

Kada smo precizirali osnove pozicije i navikli se na opremu, zaustavljanje i klizanje po podlozi su faze koje dolaze na red, i već tada se javlja osjećaj da sve to ima smisla. Sigurno se zaustaviti u svakom trenutku je najvažnija od svih faza koje dolaze nakon toga. Već nakon prvih pola sata, Lejla je mogla sigurno da se zaustavi. To je bio znak da se ide dalje!

5. KRUG

Skijanje  se sastoji iz  kružnih putanja. Ritmično, tačno i pravovremeno kretanje po tim kružnim putanjama je suština skijanja. Ispočetka je to kretanje u položajima tzv.pluga ( postavljanje skija da liče na slovo A),  a kasnije kao cilj koji smo postavili već ranije je izvođenje koordinisanih zavoja sa skijama postavljenim u paralelni položaj.Za skijanje kao takvo je ipak potrebno vrijeme. Nekome je potrebno manje a nekome više vremena u zavisnosti od psihofizičkih i lokomotornih sposobnosti.

Lejla je na plavim stazama ( stazama za početnike ) samostalno skijala nakon par sati učenja što je dokaz da se za jedan dan mogu savladati osnovne skijaške tehnike.

Kroz moje prethodne blogove možete saznati više o  izboru opreme, ski školama, pravilima na skijalištima kao i stazama u BiH na kojima možete započeti svoje prve skijaške korake!

Srećno!