Sadržaj

Ostali sportovi

Vodeće asocijacije kada se spomene klizanje su dječija zabava i romantični izlazak. No, klizanje je prije svega sport koji aktivira cijelo tijelo te se ubraja u popularne zimske aktivnosti koje ima dodatnu prednost – predstavlja zabavu za cijelu porodicu. Klizanje ima dugu historiju. I dok se danas prije svega smatra sportom i razonodom, nekoć je klizanje bila vrsta prijevoznog sredstva. Naime, ljudi su u dalekoj historiji prakticirali klizanje kako bi premostili zaleđene površine. S vremenom su shvatili da je klizanje zabavno te se razvija u rekreativnu aktivnost.

Zanimljivo je istaknuti kako je klizanje u 13. stoljeću postalo popularno u Nizozemskoj gdje su zaleđeni kanali korišteni kao bajkovita kulisa za klizanje. Klizanje se s vremenom razvilo u sport, a 1908. godine biva uvršteno kao službeni olimpijski sport na Zimskim olimpijskim igrama koje su održane u Londonu. Danas se takmičenja održavaju u umjetničkom i brzinskom klizanju i klizanju u parovima.

Klizanje se prakticira prvenstveno u hladnijim zemljama gdje vremenski uvjeti omogućuju zaleđivanje jezera ili rijeka, ali s razvojem tehnologije, čak i na ljetnim destinacijama postoje zatvorene dvorane u kojima tokom cijele godine možete klizati. Klizanje je izuzetno popularna zimska aktivnost u Bosni i Hercegovini. Ako se još niste odvažili na svoje prve klizačke korake, naši razlozi zašto se baviti ovim sportom će vas uvjeriti da uskočite u klizaljke, dok će savjeti olakšati prve korake na ledu.

Klizanje je efikasan trening za cijelo tijelo

Ako se klizanjem ne bavite profesionalno, vjerojatno ste ovu aktivnost doživljavali prvenstveno kroz njen zabavni aspekt. Zabavu na stranu – klizanje je izuzetno efikasan trening za cijelo tijelo. Klizanje je prije svega aerobna vježba koja pozitivno utječe na kondiciju, zdravlje srca i krvnih žila te tako povećava protok krvi, jača srčani mišić te tako smanjuje rizik od srčanih bolest. Učinkovit je način sagorijevanja kalorija. U sat vremena klizanja, ovisno o intenzitetu treninga, moguće je sagorjeti između 300 do preko 600 kalorija.

Kako pravilno odabrati klizaljke?

Za razliku od nekih drugih zimskih sportova koje traže znatno ulaganje u opremu te sa sobom vuku i dodatne troškove, poput obaveznog ski passa, klizanje je “jeftin” zimskim sport. Kada je odjeća u pitanju, birajte tople i udobne komade koji će vam omogućiti slobodu pokreta te vas prilikom izvođena pokreta neće sputavati. Nemojte zaboraviti na tople dodatke, kao što su kapa, rukavice i šal.

Najvažniji dio opreme su, naravno, klizaljke. Postoji više vrsta klizaljki, poput onih za umjetničko klizanje, sinkronizirano i brzo klizanje na kratke staze, a ne smijemo zaboraviti i na hokejaške klizaljke. Klizaljke se razlikuju po svojoj težini, izdrživosti, dužini noža i nazubljenosti na prstima. Za početnike se preporučuje svoje prve korake napraviti u klizaljkama za umjetničko klizanje. Također često u opisu klizaljki možete naći i oznaku da su za rekreativno klizanje. Iskusniji rekreativci biraju klizaljke za hokej, dok su klizaljke za brzo klizanje rezervirane za profesionalce.

Kako bi vam nove klizaljke što bolje odgovarale, u kupovinu idite pred kraj dana kada su vam stopala već umorna i natečena. Naime, tako ćete spriječiti kupovinu malog broja koji će stiskati vaša stopala. Dobro je ponijeti čarape u kojima planirate klizati. Klizaljke vas nigdje ne smiju stiskati jer ako to već rade u trgovini, na ledu će garantirano stvoriti žuljeve i izazvati nepotrebno bolove. Preporuka je uvijek kupiti jedan broj veći od vašeg standardnog broja jer će tako prsti imati dovoljno mjesta.

Kako sigurno napraviti svoje prve klizačke korake?

Ako niste klinac (čim ovo čitate znači da niste), vjerojatno se prvi put nećete tako lagano prepustiti klizanju. I dok djeca brzo i bez straha usvajaju nove aktivnosti, odrasli su ipak oprezniji – pogotovo na ledu. Nemojte se sramiti što prve sat provodite pretežito pridržavajući se uz ogradu – tu trebate i početi. Kao i kod svakog sporta, prije odlaska na led, odradite trening zagrijavanja jer ćete tako ujedno spriječiti povrede. Nakon toga obucite klizaljke i pokušajte u njima hodati na normalnoj površini kako biste se navikli na novi osjećaj.

Važno je naučiti i kako sigurno pasti. Pad na leđa može biti opasan, stoga bi trebalo padati na bok ili naprijed. Dok padate, pokušajte biti što opušteniji jer ukočenost povećava rizik ozljede. Imajte na umu da prilikom padanja privučete ruke k sebi kako biste spriječili povrede prstiju. Kada padnete (bez brige niste jedini), potrebno je i podići se, što na ledu zna biti izazov. Sve što trebate napraviti je stati na sve četiri, povući stopala između dlanova te se ustati.

Prije svega morate razviti osjećaj ravnoteže, stoga prve korake napravite uz ogradu ili s osobom koja ima već iskustva. Vaše tijelo bi trebalo biti uspravno, a koljena savinuta. Dok se držite uz ogradu, fokusirajte se na izvođenje samih koraka, odnosno kretanje stopala i održavanje ravnoteže.

Krenite prema naprijed tako da se oslanjate na slabiju nogu dok se jačom odguravate prema van i dijagonalno. Dodavanjem snage skočnim zglobovima i nožnim prstima prilikom guranja naprijed, počet ćete klizati. Potrebno je naučiti i kako se zaustaviti. U samom početku ograda je vaš najbolji prijatelj. No, s vremenom ćete steći sigurnost. Pravilno zaustavljanje izvodi se na način da ostavite jedno stopalo, odnosno klizaljku, iza sebe tako da su vam prsti okrenuti suprotno od vas. Nježnim guranjem klizaljke iza sebe, dolazi do usporavanja.

Klizanje je izvrsna fizička aktivnost za cijelu porodicu. Nakon par pokušaja i pogrešaka, uspješno ćete proklizati i početi se istinski zabavljati. A kada se zabavljamo, nismo ni svjesni kako vrijeme (a s time i kalorije) samo lete. Ili u ovom slučaju – klize…