Trendovi

Zimska bajka na planini – Kako se opremiti za istraživanje planina zimi

Zima ima svoje čari. Gorje je tada obavijeno bjelinom, hladnoćom, mirom i tišinom. Prema zadanom cilju napredujete korak po korak, praćeni snježnim pokrivačem koji prigušuje zvukove i ispunjava vas blaženim osjećajem mira.

Ako se spremate na niže visine, često ni zimi nema većih prepreka za bezbrižno i sigurno pješačenje. Situacija je nešto drugačija u visokom gorju te višim područjima sredogorja. Zime su tamo hladne i duge. Morate paziti na to da odaberete cilj koji dobro poznajete i kada nema oborina. Naime, snježni pokrivač izrazito mijenja teren. Ako se ne želite upuštati u prezahtjevne podvige, a želja vam je popeti se na preko tisuću metara nadmorske visine, svoju bajku radije napišite u sredogorju.

Šta možemo napraviti prije nego što krenemo?

Za zimska planinarenja u sredogorje ili na veće visine valja se dosljedno pridržavati određenih pravila. Ako ne poznajete ciljno područje, najvažnije je da sa sobom povedete iskusnog vodiča ili osobu koja dobro poznaje teren. Do vrha često vodi više puteva i iskusna će osoba znati ocijeniti koji put bi bio najprikladniji s obzirom na vašu fizičku spremu i uvjete. Ako nemate tu mogućnost, temeljito provjerite informacije na internetu i u planinskim vodičima, posavjetujte se s prijateljima ili se možda priključite lokalnom planinarskom društvu.

Prije polaska, informišite se o vremenskim prilikama te o možebitnoj opasnosti od snježnih lavina. Ne zaboravite prikladnu zimsku opremu – odjeću, obuću i pomagala. Sa sobom ponesite toplu tekućinu i hranu. Kod zimskih planinarenja valja imati na umu da će vam za izlet u gorje biti potrebno nešto više vremena. Za zahtjevnije podvige nužan je još i cepin, kao i kramponi te lavinski detektor. Morate savladati hodanje s kramponima, a jednako dobro morate znati koristiti i cepin. U suprotnome, zimsko planinarenje na veće visine se ne preporuča.

Popis zimske planinarske opreme

Prije nego što se otpravite na zimsku planinarsku turu, prozračite i provjerite svoju planinarsku garderobu. Koliko ćete opreme trebati prvenstveno ovisi o tome kamo idete i na koliko vremena. Ali, bez obzira na to, kvalitetna i pravilno odabrana oprema u svakom vam slučaju omogućava ugodniju i sigurniju turu.

Pri odijevanju se odlučite za princip višeslojnog odijevanja kako biste i odabirom odjeće regulirali temperaturu i udobnost. Osnovni odjevni sloj, veš, koristite u slučaju ledenih i hladnih zima. Odaberite kvalitetne komade koji učinkovito odvajaju znoj i istovremeno vas održavaju suhima i ugrijanima. Osnovni sloj je kao vaša druga koža, stoga vas ne smije ograničavati u kretanju i prije svega mora „aktivno disati“.

Vodeni stepen

Vodeni stepen je podatak koji nam govori kolika količina tekućine može opteretiti tkaninu prije nego što krene propuštati vodu. Što je vodeni stepen viši, to je odjevni predmet vodootporniji.

  • Odjevni predmet s vodenim stupcem 1500 mm zadržava određenu količinu vode i primjeren je za kratkotrajnu izloženost kiši.
  • Vodeni stupac 5000 mm osigurava više zaštite i malo će duže prkositi vlažnim uvjetima
  • Dobru vodootpornost jamče materijali čiji se vodeni stupac kreće između 5000 i 15000 mm. S takvom ćete odjećom ostati suhi čak i pri nešto duljoj izloženosti vlazi.
  • Odjeća čiji vodeni stupac iznosi više od 15000 mm osigurava nepropusnost čak i u vrlo zahtjevnim uvjetima i pri većim opterećenjima.

Srednji sloj odjeće

Srednjim slojem obično se smatraju puloveri, dolčevite i majice s prednjim zatvaranjem, koje su jednako tako izrađene od materijala koji odvaja znoj i zadržava toplinu. Možete odabrati majicu s patentnim zatvaračem, s kapuljačom ili bez nje, te pulover ili dolčevitu.

Vanjski sloj odjeće

Odjeća koja predstavlja vanjski sloj – jakne i hlače – mora disati, odbijati kišu i vjetar, te također pružati dobru izolaciju zimi. Odjevni predmeti međusobno se razlikuju prvenstveno po materijalima, vrstama izolacije te vodenom stupcu.

Iako se to zimi nekako podrazumijeva, nije naodmet podsjetiti na kapu, rukavice, čarape i traku ili višenamjensku maramu. Planinarske čarape dodatno su ojačane u području pete i prstiju. Pri odabiru kape i rukavica, najbolji su izbor izolacijski tehnički materijali koji vas griju te istovremeno odvajaju znoj i sprječavaju prodor vlage.

Planinarske cipele za zimska planinarenja

Prvo pravilo za zimske planinarske cipele jest da su kožne ili opremljene membranama koje odbijaju vodu. Zimska planinarenja u pravilu se odvijaju u vlažnim uvjetima i koliko god pogled s vrha bio lijep, neće nadoknaditi neugodan osjećaj mokrih nogu i nekoliko sati pješačenja koliko ih je još možda pred vama. Planinarske cipele moraju sezati do iznad zglobova, a ključnu ulogu igra i đon koji mora biti od kvalitetne gume, rebrast i što tvrđi, odnosno krući.

Za sprječavanje prodora snijega u cipele možete upotrijebiti gamaše, koje također štite hlače od možebitnih poderotina.

Zimi se također preporuča korištenje krampona. No, pri njihovoj upotrebi i odabiru potreban je oprez jer se najprije valja priviknuti na hodanje s njima ako na njih niste naučeni. Također, nisu svi kramponi namijenjeni svim vrstama cipela.

Ništa bez ruksaka

Ruksak je nezaobilazan partner planinarima na putu u planine. U njega ćete pospremiti rezervnu odjeću, mobitel s punom baterijom, dostatnu količinu hrane i pića, prvu pomoć s astro folijom… Kako trebate više dodataka za zimske ture nego za one u toplom razdoblju godine, logično je odabrati ruksak s više pregrada za bolju organizaciju prtljage i brzi pristup. U ponudi ruksaka možete naći i posebne zimsko-skijaške ruksake. Namijenjeni su aktivnim skijašima i planinarima, a njihova su posebnost nastavci s mogućnošću pričvršćivanja skija, cepina, krplji ili snowboard daske.

Planinarski štapovi izuzetno su korisno pomagalo i pri planinarenju na snijegu. Na njih je potrebno pričvrstiti krpljice koje sprječavaju pretjerano utonuće u snijeg.

Sad kad smo već pri kraju priprema za naše zimsko planinarenje, nemojmo zaboraviti da nas unatoč magli u nizinama na vrhu može dočekati jako sunce. Stoga sunčane naočale neće biti naodmet, kao ni krema za sunčanje i balzam za usne. Kako su zimi dani kraći i možda pogrešno procijenite vrijeme koje ćete potrošiti na hodanje, dobrodošlo rješenje bit će čeona lampa za koju se u ruksaku uvijek nađe mjesta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.