Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Jednostavno morate voljeti planine. Planinarite pažljivo! One prihvaćaju svakoga u svoj luksuz i rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Ako ništa drugo, planine nas uče iskrenosti, poštovanju i ustrajnosti. Sva tri faktora su korisna i u poslu i u svakodnevnom životu. Pomažu nam u rješavanju problema, te da ne bježimo od njih već da se borimo kako bi ih riješili.

Umišljenost ne pripada planinskom svijetu. Samo jedna mala greška, samo jedan kamen ili jedno proklizavanje.. i to je dovoljno da dođe do pada, zato uvijek moramo bistro misliti glavom. I kada konačno stignemo do odredišta i vrha, promatrajući obrise puteva i malih kuća, počinjemo shvaćati koliko smo mali u odnosu na planine. Zato i stoji da je posjeta planinama odmor za tijelo i dušu. A kada se vratimo svakodnevnom životu, bogatiji smo za jedno iskustvo.

Zimi su planine posebno lijepe. One sijaju na horizontu i zovu nas iz toplog doma na nezaboravnu avanturu. Ali upravo u ovo vrijeme kada je planinska bjelina naročito primamljiva, neophodno je pažljivo se pripremiti za njihovu posjetu.

Prividni komfor i ljepota su u brdima brzo promjenljivi tokom zime. Planine prekrivene snijegom, diktiraju odlično poznavanje vremenskih uvjeta. Veliko iskustvo i znanje o odgovarajućoj upotrebi zimske planinarske opreme. Ako nemate završen kurs o zimskom planinarenju, bolje je da pričekate proljeće i ljepše vrijeme. Ali ako se ipak odlučite na ovu avanturu, pored znanja i iskustva ključ je u odgovarajućoj odjećiobući, kacigi, kompletu za lavinu i kompletu prve pomoći.

Čak i u nižim planinskim predjelima treba biti oprezan. Planinarske štapove moramo opremiti prstenovima za snijeg, inače će se zabiti u snijeg i neće nam mnogo pomoći. Na vodootpornu zimsku planinarsku obuću stavljamo dereze ili lance, sve oplemenjujemo čak i sa vodootpornim hlačama. Prvu pomoć držimo u ruksaku, kao i naglavnu lampu i rezervnu odjeću. Kapa i rukavice se podrazumijevaju.

Zimi u planinskom svijetu uvijek vrijedi pravilo od višeslojnog oblačenja, bez obzira da li obilazimo visoke planine ili niža brda gdje snijega možda i nema. Kvalitetan aktivni veš treba predstavljati osnovni sloj odjeće. U kombinaciji sa ostalim odabranim komadima možemo biti mirni, jer nam zima ne stiže lako do kostiju.

Čovjek je uvijek mali u planini. Zimi ovo postaje još izraženije. Posjeta planinama i tokom zime je odličan izbor, ali samo uz pravu opremu i prethodnu pripremu.