Sadržaj

Kampovanje

Zatvorite oči i fokusirajte se na disanje, a zatim zamislite sebe na vrhu planine. Sada prestanite da zamišljate, zapravo možete vrlo lako da organizujete savršen dan na planini.

Čak i sama ideja o putovanju u planine, bilo sami ili sa voljenim osobama, može imati pozitivan uticaj na vaše mentalno blagostanje.

Naša zemlja je bogata prelijepim planinama poput Bjelašnice, Igmana, Trebevića, Jahorine,..  koje će pružiti savršene trenutke, čist vazduh, relaksaciju i pravi odmor za dušu i mozak.

Postoji mnogo načina da uživate u prirodi: možete da šetate, trčite, radite jogu, kampujete, napravite piknik, čak i samo da se posvetite uživanju u trenutku.

Prirodno je da entuzijaste na otvorenom oduševljava ideja o pješačenju i planinskom kampovanju kako bi istražili divnu prirodu. Planinski kamp je jedan od najboljih načina da se čari planine upoznaju izbliza. Ali, priprema za takvu akciju je od velikog značaja. Ukoliko ste početnici uradite sve da da prvo kampovanje bude bez stresa i što prijatnije.
Napravite spisak, detaljno istražite predjele i nađite odgovarajuće kamp mjesto, obratite pažnju na vremenske uslove i ponesite adekvatnu garderobu, ponesite dovoljno vode i grickalica, investirajte u kvalitetnu opremu. Kako biste bili sigurni i obezbjeđeni tokom kampovanja neophodno je da nabavite odgovarajuće cipele, šator i vreće za spavanje.

Kada je u pitanju trčanje ili pješačenje po planinskom terenu imajte u vidu da će tempo biti drugačiji nego u drugim uslovima. Potrudite se na grubo procjenite koliko dugo ćete biti na stazi kako biste sebi dali dovoljno vremena da se vratite prije mraka, ili vremenske neprilike. Takođe, morate uskladiti svoja očekivanja sa fizičkim naporom. Mentalno prihvatite da ćete se malo znojiti, dok su hrana i voda neophodni. Imajte na umu da na većim visinama možete izgubiti apetit pa se potrudite da jedete u redovnim intervalima. Presvlaka, kapa koja će vas zaštiti od vjetra i udobna obuća će vam biti od velikog značaja.

Ono što bi moglo biti neobično iskustvo na planini jeste piknik. Da bi ste doživeli čari piknika na pravi način potrebno je da bude savršeno pripremljen. Isplanirajte svoj meni jer i najsitniji detalj može pokvariti utisak. Uradite neko istraživanje. Recimo da li željena lokacija ima površinu za pripremu hrane koja je otvorena za javnost, da li imaju alate i opremu koji će vam olakšati boravak.

Planine nam omogućavaju da odvojimo bijeg od žurbe, gradskog zagađenja, svakodnevnice i momenat da se divimo prirodnoj ljepoti i promjenimo perspektivu.