Sadržaj

Trčanje

Razbijamo mitove o zimskom trčanju. Nadobudni trkači sve dok… temperatura ne padne. Kad počne zimska sezona, često oklijevamo i razmišljamo o odlasku na trčanje. Odjednom nam se u glavi počinju javljati razlozi zašto trčanje zimi nije najbolja ideja. Jesu li to stvarno razlozi ili su samo izgovori? Pitali smo našeg trenera trčanja Urbana Praprotnika i razbili mitove o zimskom trčanju.

Zimi …

  1. Ne treba nam toliko kretanja
  2. Moramo štedjeti energiju
  3. Radije vježbamo u zatvorenom prostoru
  4. Jesu li vremenski uvjeti prezahtjevni?
  5. Dan je kraći i nemamo vremena za trčanje

Čak i zimi, vježbajmo redovito

Kako bi dobro funkcioniralo, našem je tijelu potrebno redovito, svakodnevno kretanje u svim godišnjim dobima. Pa čak i zimi. Medvjedi doista mogu uglavnom prespavati zimu, ali im to ne šteti. Dok je mi jednostavno ne smijemo, i ne možemo prespavati. U ovom slučaju zima, ako je naravno bijela, savršena je za zimske sportove. No nažalost ti su sportovi uglavnom mogući samo vikendom i tokom praznika. Ljetni sportovi uglavnom su skriveni u dvoranama i bazenima, ili preseljeni u dnevni boravak, gdje imamo sprave. Pa ako dvorane ne mirišu najbolje, onda nam gotovo ne preostaje ništa drugo nego trčati i zimi.

Idemo se zagrijati

Zimi je hladno, ali nama to nije problem. Kada se dovoljno intenzivno krećemo duže vrijeme, jako se dobro zagrijavamo. Pri kretanju mišići troše energiju, ali najveći dio te energije ne odlazi u pokret, već u zagrijavanje. Da, čak 70% energije koju koristimo tokom kretanja pretvara se u toplinu. Kako biste se zaista dobro zagrijali, bitan je intenzitet kretanja. Budući da trčanje troši dva do tri puta više energije od primjerice hodanja ili trčanja, toliko nas više zagrijava. Ako želimo da nam zimi bude toplo, trčimo.

Održimo kontakt s prirodom

Kakva je šuma zimi kad padne snijeg? Ne znaš ako ne ideš, ako ne kreneš šumskim stazama. Osjeti kako smrznuto tlo popušta pod našim koracima. Priroda je čarobna i romantična u svim godišnjim dobima. Otvorimo vrata, pobjegnimo u šumu u njen zagrljaj, i udahnimo duboko.

Naučimo uživati ​​u teškim vremenskim uvjetima

Nema ništa bolje nego doživjeti osjećaj pobjede, kada pobijedite lijenu i plašljivu osobu u sebi. Nema boljeg osjećaja i boljeg osvježenja od pobjede nad vlastitom nemoći. Nije lako smoći snage napustiti topao i svijetao dom i pobjeći na hladnoću i mrak. Ali upravo ono što je teško, čini nas jačima. Pobjeda je kada znamo uživati ​​u raznim vremenskim iskušenjima. Trčanje zimi odlična je metoda učenja za to. Trčimo, da nam uvijek bude lijepo vrijeme.

Ne treba nam puno vremena

Ne imanje vremena je najčešći razlog ili isprika koju ljudi navode kada objašnjavaju zašto ne vježbaju redovito. Bilo kako bilo – razlog ili izgovor – zimi je još manje vremena, jer dan počinje kasnije i završava brže. Tih nekoliko sati svjetla prođe jako brzo. Kad dođemo s posla, već je puno ako samo odemo trčati pola sata. U tom vremenu možemo pretrčati između 5 i 6 kilometara. A to je već kvalitetna trka.