Biciklizam

Ako tokom zime ne vozite svoj bicikl, sad je pravi trenutak da ga pripremite za proljetnu vožnju

Prve proljetne zrake sunca brzo bude želju za vožnju biciklom. Ako je bicikl preko zime mirovao, svakako ga nije sigurno iznijeti na cestu bez servisa ili barem pregleda. Kako na prvoj vožnji ne biste doživjeli nepotrebna iznenađenja, bicikl pripremite već tokom zime i slijedite preporuke za pripremu bicikla.

prvi korak: operite bicikl

Na biciklu koji ste preko zime pospremili u čošak ili prašnjavu garažu, sigurno se nakupilo nešto prljavštine. Ta činjenica posebno vrijedi ako ste bicikl pospremili, a niste ga prethodno očistili. Stoga operite bicikl prije prvog pregleda. Pripremite toplu vodu i u nju dodajte malo neagresivnog sredstva za čišćenje, odnosno najbolje bi bilo sredstvo za čišćenje namijenjeno čišćenju bicikala. Neabrazivnom spužvicom operite bicikl od vrha do dna. Ako poželite temeljito oprati i pogonski sklop, upotrijebite sredstvo za odmašćivanje. Poprskajte lanac, zupčanike i mjenjače te pustite da sredstvo za odmašćivanje počne djelovati. Na kraju te dijelove dodatno očistite sredstvom za čišćenje. Cijeli bicikl još jednom isperite čistom vodom.

drugi korak: provijerite gume

Gume će se nakon dugotrajnog mirovanja sigurno malo isprazniti. Ako bicikl preko zime vješate, čak se preporučuje potpuno isprazniti gume. Iz guma najprije ispustite sav zrak i ponovno ih napunite tlakom prema preporučenim vrijednostima u barima, koje se razlikuju ovisno o vrsti bicikala. Također provjerite istrošenost i dotrajalost guma, jer sve imaju određeni profil i granicu istrošenosti. Kako kvaliteta guma također diktira sigurnu vožnju, obavezno provjerite i dotrajalost. Pukotine, ogrebotine i rupe na gumama znak su da ih treba zamijeniti. Provjerite kod proizvođača koje gume najviše odgovaraju vašem stilu vožnje.

treći korak: provjerite djelovanje i istrošenost kočnica

Jedan je od najvažnijih zadataka pregleda bicikla je provjera djelovanja kočnica, koje su u prvom redu odgovorne za sigurnost biciklista. Potrebno je pregledati djelovanje ručica kočnice te istrošenost gumica za kočnice. Ako su gumice izlizane ili ostavljaju trag na obruču, potrebno ih je zamijeniti. Ako na svojem biciklu imate disk-kočnice, pogledom odozgo prema dolje provjerite koliko još kočničke mase imaju pločice. Pločice možete zamijeniti sami, ili se možete obratiti obližnjem servisu.

četvrti korak: provjerite djelovanje pogonskog sklopa

Lanac namažite preporučenim uljem. Jednom rukom kapajte po lancu, a drugom vrtite pogon. Na kraju lanac još obrišite krpom kako biste pokupili suvišnu masnoću, odnosno ulje. Ako je na lancu previše ulja, na sebe će još više privlačiti prljavštinu. Nakon što ste podmazali lanac, provjerite odnos mjenjačkog sklopa. Ručno vrtite pogon i cijelo vrijeme mijenjajte ručice i na većem i na manjem zupčaniku te promatrajte jesu li mijenjanja tekuća. Ako kod kuće nemate stalak za bicikl, odvezite krug po dvorištu i tokom vožnje provjeravajte djelovanje mjenjača.

peti korak: opremite bicikl dodacima za sigurnu vožnju

Prije nego što se otisnete na cestu ili teren, nikako ne smijete zaboraviti dodatnu opremu koja garantuje sigurnu vožnju. Ako ne želite zapeti na cesti kada vam pukne guma, provjerite imate li pričuvnu gumu i pumpu. Za sigurniju vožnju danju i posebno noću na bicikl namjestite odsjevnike te prednje i stražnje svjetlo. Ako vam bicikl služi kao prijevozno sredstvo za putovanje na posao, dodajte mu nosače za torbe te blatobrane koji će vas zaštititi od nepotrebnog prskanja. Prije prvih vožnji posjetite sportsku trgovinu Intersport, i opremite se prikladnom odjećom i drugim dodacima kao što su pričuvne gume, pumpe, svjetla, reflektori, sredstva za čišćenje i odmašćivanje bicikla, navlake za sjedalo, oslonci i nosači te ostala oprema koja će vam zasigurno olakšati brigu o čistom i sigurnom biciklu.

Dok pripremate bicikl za sezonu bicikliranja i pazite na sve gore spomenute stavke, nikako ne smijete zaboraviti na ono najvažnije, a to ste vi. Bicikl se u zimskom mirovanju odmara, a vi svejedno možete stjecati kondiciju brojnim drugim aktivnostima kao što su pješačenje, skijaško trčanje, skijanje, trčanje u prirodi ili plivanje… Trasu prve proljetne vožnje stoga prilagodite tjelesnoj spremi.