Sadržaj

Biciklizam

Biciklizam je izvrstan način za održavanje zdravlja. Redovna vožnja bicikla može poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje, smanjiti rizik od srčanih bolesti, povećati mišićnu snagu i izdržljivost, pomoći u gubitku tjelesne mase, čak i poboljšati vaše raspoloženje i mentalno zdravlje.

Osim toga, biciklizam može biti i ekološki prihvatljiv način prevoza, pa ga mnogi ljudi koriste kao alternativu automobilu ili javnom prevozu, jer ne proizvodi emisije štetnih gasova i zagađujućih čestica, pa se tako može smanjiti i uticaj globalnog zagrijavanja.

Gradski biciklizam i briga o sredini

Gradski biciklizam je vrsta biciklizma koji se odvija u urbanim sredinama. To može uključivati vožnju bicikla po gradskim ulicama, biciklističke staze ili putovanje na biciklu do posla ili škole. Gradski biciklizam može biti ekološki način prevoza, koji smanjuje gužve u saobraćaju i doprinosi boljem kvalitetu vazduha u gradovima. U gradskom biciklizmu važno je obratiti pažnju na sigurnost, što podrazumjeva nošenje kacige, svjetla i reflektirajuće opreme, kao i poštovanje saobraćajnih pravila i znakova. Neki gradovi imaju javne sisteme gradskih bicikala koji omogućuju ljudima da iznajme bicikle na kratko vrijeme i vrate ih na drugoj lokaciji, što je praktično za one koji ne posjeduju sopstveni bicikl ili ne žele nositi bicikl u grad.

Biciklizam je postao popularan način kretanja u Sarajevu, pogotovo u posljednjih nekoliko godina. Grad je uveo brojne inicijative za poboljšanje biciklističke infrastrukture, kao što su biciklističke staze, biciklistički parking, i sistem za iznajmljivanje bicikala. U Sarajevu postoji veliki broj biciklističkih staza koje prolaze kroz gradski centar, parkove i šetališta uz rijeke.

Brdski biciklizam

Brdski biciklizam (mountain biking) je vrsta biciklizma koja se odvija na neravnim terenima, uglavnom u prirodi. Ovaj sport zahtjeva upotrebu specijalizovanih bicikala s debelim gumama, amortizerima i snažnim kočnicama kako bi se omogućila vožnja preko kamenja, korenja i drugih prepreka na stazi.

Kod nas postoje i mnoge biciklističke ture koje vam mogu pomoći da otkrijete najbolje destinacije i staze za planinski biciklizam. Bilo da ste početnik ili iskusni biciklista, sigurno ćete pronaći nešto što će zadovoljiti vaše potrebe.

U Intersportovim radnjama možete pronaći širok asortiman kako bicikala pogodnih za gradsku vožnju, tako i onih specijalizovanih za brdski biciklizam. Pored toga, čeka vas mnoštvo dodatne opreme kao što je adekvatna odjeća koja odvodi vlagu sa tijela, naočale, patike za biciklizam, jakne za hladnije dane i još mnogo toga!

1
1
2
1
2
3

Ukratko, biciklizam može biti vrlo koristan za zdravlje ako se praktikuje na siguran način, pa je sjajna opcija da ostanete aktivni i istovremeno smanjite svoj negativan ekološki uticaj.