Planinarenje i alpinizam

Započnite svoje planinarske pustolovine!

Započnite svoje planinarske pustolovine! Planinarenje je jedna od aktivnosti koja znatno utječe na fizičko i psihičko zdravlje i većina zaljubljenika u prirodu bira planinarenje. Ljepota mira koju pruža šetnja kroz šumu prema vrhu neke planine je neprocjenjiva.

Planinarenje je zapravo pješačenje prirodom po uređenim i manje uređenim stazama i putevima koji vas vode do nekog cilja. Što se tiče fizičke aktivnosti smatra se treningom niskog do srednjeg intenziteta ukoliko imate lagani tempo, ako se odlučite brzo doći do nekog vrha, dobro ćete se umoriti. Uz neke savjete planinarenje može postati i vama zabavno i lijepo.

Budite realni prema zadanim ciljevima, i krenite u planinarske pustolovine

Ako tek počinjete s planinarenjem, odaberite kraće staze. Procijenite koliko ste fizički spremni, i koliko dugo možete pješačiti po nekom umjerenom usponu.

Odaberite stazu koja će biti kraća, od udaljenosti koju možete prevaliti na ravnom zemljanom terenu. Kako ne bi za prvo svoje planinarenje odustali prije cilja. Brzo ćete dobiti osjećaj koji vam usponi i udaljenosti odgovaraju.

Prethodno se upoznajte s terenom, i provijerite prognozu

Ako je to prvi put da ste se uputili na neku stazu, nabavite planinarsku kartu te je proučite i nađite svoju stazu. Proučite mjesta gdje se vaša staza sječe s drugima, kako ne bi griješili te odredite neki cilj. Poput planinarskog doma ili nekog vidikovca, koji će vam ujedno biti i dobra nagrada za prevaljeni put te motivacija.

Za početak nemojte riskirati kišu i loše vrijeme. Za vaš podhvat odaberite neki lijepi i sunčani dan. Temperature će vam dati ideju što ponijeti sa sobom, i što odjenuti i obući na noge.

Za početak krenite u društvu

Nemojte na svoje prve avanture ići sami, a ukoliko je to neizbježno ili ste jednostavno željni samoće. Onda je poželjno da svakako prije odlaska u planinu, javite nekom bližnjem gdje i kada idete, i planirano vrijeme povratka.

Na pametni telefon instalirajte neku od danas popularnih planinarskih aplikacija. Koja će vam ujedno biti i navigacija uz samu kartu, kako biste se lakše snašli na nepoznatom terenu.

Kojim tempom krenuti

Odaberite tempo kojim ćete hodati, imajte odlučan korak i nemojte ići s noge na nogu. Jer ćete jako sporo napredovati i umor koji ćete osjećati će vas demotivirati.

Držite neki tempo kojim možete hodati više sati i ne usporavajte osim povremenih kratkih pauza. Pauze prije samog cilja moraju biti kratke, da se ne ohladite jer ćete tada teže vratiti početni tempo i bit će vam dosta teže nastaviti.

SPAKIRAJTE NAJPOTREBNIJE;

Spakirajte planinarsku kartu i kompas, obavezno i neophodno je da se istim znate i služiti. Nemojte se oslanjati samo na navigaciju pametnog telefona, jer bez mobilnog signala neke navigacije ne rade. Ukoliko imate neki planinarski navigacijski uređaj poput Garmin-a, onda ste u prednosti i vjerojatno će vam ona biti dovoljna. Sunčane naočale te krema za sunčanje su u pravilu neophodni za planinarenje. Jer se nerijetko na svom putu probijete na čistinu, gdje nema hlada i na takvoj stazi bi mogli provesti sate pješačenja, pa je važno zaštitit oči i kožu.

Dodatnu odjeću koja će biti suha i koju možete presvući kada dođete do cilja. Obavezno se presvucite na vrhu i na svom cilju, jer će odjeća u kojoj ste planinarili biti mokra uslijed znojenja pa čak i kad su vani niske temperature. Danas su dostupni razni komadi planinarske odjeće koje planinarima olakšavaju njihove aktivnosti pa tako postoje planinarske hlačejakne, bazni slojevi koji održavaju kožu suhom i ugodni su za nošenje. Razne majice od materijala koji će vas grijati u hladnim mjesecima i lako i brzo se sušiti. Danas uz svu tehnologiju razvoja tekstila, na izbor su materijali koji su posebno tehnološki obrađeni da budu lagani, a da vas održe suhim te omogućuju brzo isparavanje znoja.

Rasvjeta

Bez obzira u koje doba dana ste krenuli na svoju avanturu, rasvjetu morate nositi. Najčešće su to neke čeone lampe kojih danas ima veliki izbor i manje više će služiti svrsi. Ono što ćete morati uzeti u obzir je koliko dugo želite da vaša rasvjeta osvjetljava put kojim se krećete, pa ćete znati otprilike što vam treba. Većina čeonih lampi ima u svojim tehničkim karakteristikama trajanje baterije uslijed korištenja.

Prva pomoć i mali alati

Prva pomoć je također neizostavan dio prtljage. Bilo kakav srednji set prve pomoći koji uključuje astro foliju, par gaza za previjanje, sredstva za dezinfekciju i nekoliko flastera će u pravilu biti dostatan za jednodnevno planinarenje. Neki izvor plamena poput šibica koje bi trebale biti vodootporne ili upaljač bi također trebali biti dio prtljage. Mali alat koji obično dolazi kao rasklopivi set, bi također trebalo ponijeti i što više korisnih elemenata sadrži, tim bolje.

Hrana i tekućina

Hranu bi svakako trebali imati u ruksaku, bez obzira da li vi mislite da vam neće trebati. Ili niste gladni ili ćete možda jesti u planinarskom domu. Jedan obrok poput sendviča je u pravilu neophodan, možete ga zamijeniti nekim ugljikohidratnim čokoladicama, ali jedan obrok morate imati. Tekućine trebate ponijeti u pravilu toliko da imate i za povratak. Ukoliko planirate cilj u nekom planinarskom domu, a ispostavi se da on ne radi kad do njega dođete, važno je da imate dosta tekućine i za povratak.

Odgovarajuće cipele i čarape

Ovo su vaše “gume” na automobilu i tu nemojte biti štedljivi. Cipele moraju biti planinarske, popularno nazvane “gojzerice” te moraju biti udobne za duža pješačenja. Ovdje morate odabrati sve ispred cijene. Samo kvalitetne cipele će biti udobne, nepromočive i trajne te će imati dobru potplatu za terene kojima se krećete.

Cipele vam štite stopala na zahtjevnim terenima te zglobove od povreda jer su visoke i imaju takvu ergonomiju. Čarape su jednako važne i trebale bi biti kompresijske i nikako pamučne jer zadržavaju vlagu i stvaraju žuljeve pri dugim pješačenjima, sintetika ili vuna su materijali koje trebate tražiti.

Primjerena odjeća

Sva odjeća koju nosite na jedan planinarski pohod mora biti za tu namjenu, ako nije, svakako izbjegavajte pamuk i kao i kod čarapa birajte sintetiku ili vunu. Ovi materijali se znatno bolje ponašaju uslijed znojenja i lakše i brže se suše.

Ovisno o prognozi ne zaboravite dobru kabanicu i vjetrovku kao zadnji sloj koji će nerijetko biti u ruksaku, ali često se pokaže da vam treba pogotovo u jesenskim i zimskim mjesecima. Birajte neke malo življe i svjetlije boje kako bi bili vidljivi drugima u šumi.

Ruksak

Bez njega ne idete u planinarske pustolovine. Tu je prtljaga koju ćete imati na svakom planinarenju tako da ćete za ovaj proizvod morati izdvojiti kao i za cipele nešto više iz budžeta. Treba vam udoban ruksak u koji stane sve potrebno. Naramenice moraju biti ugodne na ramenima, leđa od ruksaka prozračna i čvrsta. Ruksak mora imati dovoljno pregrada i presvlaku za kišu kako bi stvari u ruksaku ostale suhe ukoliko vas ulovi jaka kiša.

Pobrinite se za otpad

Ne ostavljate tragove za sobom, budite nježni i pažljivi prema prirodi u kojoj uživate. Imajte neku vrećicu za otpad i odlažite ga na odgovarajuća mjesta. Bez obzira koliko ste daleko od ljudi i civilizacije, čuvajte prirodu. Uz ove ćete savjete lakše započeti svoje planinarske pustolovine, sretno i uživajte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.