Plivanje

Za ronjenje ili plivanje – pravilno odaberite peraje za omiljeni sport

Za ronjenje ili plivanje – pravilno odaberite peraje za svoj omiljeni sport. Ljetna je sezona počela, i svi se veselimo provođenju svojih omiljenih vodenih aktivnosti. Kojima smo većinom ograničeni, samo na određeno doba godine. Jasno, ukoliko pričamo o našem plavom Jadranu, ako ne i nekoj udaljenoj egzotičnoj i skupljoj, ali u svako doba aktualnoj destinaciji… Jednu od tih strasti čine plivanje i ronjenje! Odnosno odgurivanje kroz vodu snagom vlastitih nogu, kao i ostatka tijela.

Peraje za ronjenje! Bilo samo kao asistencija pri kretanju njenom površinom ili istraživanju njenih dubina. Za ovu vodenu razbibrigu bit će vam potrebne peraje. Osim što ćete ih birati u skladu sa životnom dobi, odnosno veličinom vašeg stopala, u obzir je vrlo važno uzeti tip aktivnosti za koji ćete ih koristiti. Neke od njih su profesionalno ronjenje, podvodni ribolov ili tek snorkeling – odnosno ronjenje s maskom, dihalicom i perajama u relativno plitkom moru.

Peraje za ronjenje ili plivanje: svaka aktivnost ima svoj tip

Za tu, najpopularniju aktivnost tokom godišnjeg odmora na moru, potrebne su nam takozvane plutajuće peraje. Također, u današnje vrijeme u ponudi postoji vrlo velik izbor peraja za djecu.

Možemo se odlučiti i za peraje za trening kojima jačamo mišiće nogu. Njihovim specifičnim oblikom povećava se vodeni otpor, čime se izgrađuju naši mišići i raste izdržljivost. Za one ronioce koji su pak skloni grčevima, posebno su dizajnirane “zakrivljene“ peraje.

Još jedna naočigled zamjetna stavka jest otvorena ili zatvorena peta peraje. U pravilu, otvorene su pete bile namijenjene profesionalcima, što je omogućavalo korištenje ronilačkih čizama.

Dok je zatvoreni petni dio bio namijenjen samo rekreativcima. No, u novije vrijeme, tržišna se ponuda promijenila, što izrazito ide u korist djeci čija je noga još u razvoju. Otvorene peraje mogu se koristiti za različite veličine stopala. Ipak, smatra se da ukoliko fiksiranje nije dovoljno snažno i stabilno, možete ostati bez peraje ako zapnete za nešto pod vodom. Stoga je važno da pri izboru, peraje s podesivom otvorenom petom budu opremljene remenčićem od dobro prianjajućeg materijala.

Pri kupovini peraja vrlo ih je važno isprobati jer nemaju svi proizvođači iste veličine, međutim od jednake je važnosti utvrditi za koju ih svrhu kupujete. Jer izbor peraje nije samo u njenom izgledu, nego njena dužina, tvrdoća i elastičnost uvjetuju i aktivnost kojom ćete se baviti. Primjerice, duže i fleksibilne, ali srednje krute peraje pomažu pri bržem i učinkovitijem odgurivanju krećući se vodom. No, je li to uistinu potrebno rekreativcu koji tek “lebdeći“ plitko ispod morske površine promatra podvodne atrakcije. A sa ciljem da bude što lakši i nesputan s previše opreme?

Plutajuće peraje

Karakteristike takve peraje čine mala težina i kompaktne dimenzije, kako bi ona bila što ugodnija i praktičnija za plivanje. Takve su peraje namijenjene za “turističke“ svrhe, a nikako za visoko specijalizirane podvodne aktivnosti.

Rad perajama za snorkeling ne zahtijeva posebne vještine, jednostavne su za upotrebu te su takve peraje ugodno fiksirane na nozi.

Kod njih tražimo udobnost i mekoću, elastičnost, ali i reaktivnost i izdržljivost. Želimo da nam takva peraja pruži dobre performanse s minimalno uloženog napora.

Materijali od kojih su izrađene plutajuće peraje u skladu su s povoljnim cjenovnim razredom, ali i iskustvom plivača/ronioca, odnosno amaterskom namjenom. Početnici koji koriste plivačku opremu trebaju mekane peraje. Uglavnom se radi o monolitnim proizvodima poput gume odnosno silikona, a tu su i kvalitetni plastični materijali, poput polipropilena i elastičnog termoplasta, korišteni kod proizvoda s prosječnom prodajnom cijenom.

Peraje za djecu

Peraje za djecu slične su perajama za snorkeling ili ronjenje s maskom, samo je razlika u veličini. Kratke su i kao takve pogodne za učenje plivanja, a mogu se koristiti u moru i u bazenu.

Kako je biranje peraja za djecu “škakljivo“ zbog toga što je njihova noga u fazi rasta, u posljednje su vrijeme aktualni posebni modeli s otvorenom petom koji se mogu podesiti prema različitim veličinama stopala.

Remen na peti obično je obložen neoprenskim pojačanjima, koja omogućuju korištenje peraje i na golim stopalima. Čak postoje višenamjenski modeli – i za djecu, i za odrasle – koji nude dva proizvoda u jednom – peraje i cipele. Listovi peraja mogu se ukloniti pa se nazuvajući dio može koristiti kao obuća za plažu i vodu.

Ronilačke peraje

Kvalitetnije, usko specijalizirane ronilačke peraje u nešto su višem i platnom razredu, a namijenjene su, kako profesionalcima, tako i rekreativnim roniocima. Izrađene su od kvalitetnih i fleksibilnih gumenih materijala, čime su pogodne za plivanje na veće udaljenosti i ronjenje.

Dizajnirane su tako da nude najveću moguću funkcionalnost, odnosno iskoristivost uložene energije. Karakterizira ih srednji stupanj krutosti te, radi boljeg upravljanja, oveća dužina, iako ona može varirati od srednje do velike.

Također, u svrhu boljeg manevriranja i lakše promjene smjera toka vode često su opremljene i korektivnim lopaticama i laminatorima. Peta im je, u pravilu, dizajnirana da bude udobna i ergonomska.

Dužina je bitna

Za ronjenje s maskom namijenjene su kratke peraje s otvorenom petom te s oštricom dužine 0,6 – 0,8 m. Također, iste se smatraju se najboljom opcijom za bazen. Najpogodnije su oštrice izrađene od plastike ili gume, dužine 0,5-0,7 m.

Međutim, iste peraje nisu primjerene za one koji treniraju tehnike plivanja i ronjenja na bazenu. Za njih su najprikladnije osnovne peraje koje koristi i ronilac prilikom ronjenja ili podvodnog ribolova.

Peraje za ronjenje i ronjenje na dah ponešto se razlikuju od sličnih proizvoda za ronjenje s maskom. One su, ipak, snažnije i duge, izrađene od karbonskih vlakana ili plastike.

Što se dječijih peraja tiče, djetetu trebaju kratke peraje dužine 0,5 – 0,6 m.

Najskuplje i usko specijalizirane peraje nisu nužno i prave za vas

Važno je da “ne pomiješate lončiće“ jer usko specijalizirane peraje najčešće nisu pogodne za rekreaciju. Tako su one za podvodni ribolov specifične po svojoj dužini i “izlomljenoj“ oštrici, kombinaciji različitih materijala radi promjenjivog stupnja krutosti, te su najčešće u maskirnim bojama. Podvodni ribolov odnosno namjenske peraje su “skup sport“, a još će vas skuplje koštati ukoliko im promašite namjenu.