Sadržaj

Plivanje

Ronjenje je vjerojatno najprivlačnija morska aktivnost. Pod vodom je sve drugačije, kombinacija tišine i mira. U tom beskrajnom plavetnilu žive fascinantna bića koja uvijek zadivljuju svojim izgledom, ljepotom i usklađenim kretanjem. Upravo su zbog toga morske dubine fascinirale najveće avanturiste i istraživače kroz povijest. More ih je privuklo k sebi kao magnet i potpuno ih očaralo…

Ali da bismo otkrili podvodni svijet, potrebna nam je i kvalitetna ronilačka oprema..

Maske

Moderne maske moraju osigurati dobru vidljivost i mali volumen. Moderne maske opremljene su dvostrukim staklom i kvalitetnom gumenom brtvom koja sprječava ulazak vode u unutrašnjost. Bolji modeli opremljeni su posebnim plastičnim umetcima, koje nazivamo reduktorima volumena. Oni samo ispunjavaju prazna mjesta u maski gdje bi inače bio zrak. Vidno polje također je važno. U principu vrijedi pravilo da se samo to povećava s blizinom stakla očima.

Disaljke

Na prvi pogled, disaljke se čine vrlo jednostavnom spravicom koja nam omogućuje pristup svježem zraku tokom ronjenja na površini. Međutim, čak i izbor disaljke zahtijeva određenu pažnju. Disaljke s harmonika gumenim dijelom nisu najbolji izbor jer se voda može nakupljati u naborima. Promjer cjevčice je vrlo važan jer se ronilac previše napreže kada diše kroz preusku disaljku. S druge strane, kod preširoke disaljke dolazi do prevelikog naprezanja prilikom pražnjenja vode iz disaljke. U principu vrijedi pravilo da disaljke trebaju biti dugačke između 38 i 40 centimetara i promjera između 20 i 22 milimetra. Nastavak za usta mora biti udoban i ne smije izazivati ​​alergije. Najprikladniji su silikonski nastavci za usta.

Peraje

Peraje povećavaju učinkovitost plivanja, što je često od presudne važnosti u podvodnim aktivnostima. Upravo peraje omogućuju ronjenje na veće dubine. Peraje su različite dužine i tvrdoće. Izrađuju se od gume, kvalitetne plastike, a odnedavno i od stakla i karbonskih vlakana. Osim toga, perajama su dodana razna pojačanja koja povećavaju njihovu torzijsku stabilnost i eliminiraju uvijanje duž osi. Mekši gumeni modeli uglavnom su namijenjeni lakšim roniocima, dok teži ronioci trebaju izabrati tvrđe modele. U principu vrijedi pravilo da elastičnije peraje omogućuju bolji potisak, ali zahtijevaju nešto više energije od ronioca.