Planinarenje i alpinizam

Savjeti za sigurno planinarenje

Savjeti za sigurno planinarenje! Planinarenje se može činiti malo zastrašujuće za početnike, ali zapravo se nemate zbog čega brinuti. To je sjajan i besplatan način da se stopite s prirodom, da se dobro protegnete i napunite baterije, sami ili u društvu.

Za planinarenje vam ne trebaju nikakve posebne vještine, ali morate biti odgovorni i paziti na neke bitne stvari. Intersport dijeli nekoliko savjeta za sigurno planinarenje, kako biste svoje pješačenje učinili što sigurnijim i zabavnijim.

1. Ne ostavljajte tragove iza sebe

Aktivnosti na otvorenom, poput planinarenja, iznova se razvijaju, što je sjajno, ali ta priča ima i ružnih i loših strana. Stoga budite zagovornici prirode na otvorenom i njeni čuvari, odgovorno koristite planinarske staze i brinite o prirodi.

Ako na stazama ostavimo nekoliko praznih boca s vodom i vrećica s psećim izmetom, staze će se uskoro zatvoriti, a istodobno je otpad opasan za padove ostalih planinara.

A na kraju i za životinje koje nesvjesno jedu smeće i tako se truju. Bez obzira što radili prilikom planinarenja, a što ne, uvijek poštujte prirodu i ostale planinare.

Ponašajte se ekološki i tako osigurajte sigurnost staze i okoline. Ukratko, ne zagađujte i ne bacajte otpad ili ostatke voća, ne napuštajte ucrtanu stazu, ne remetite okolinu oko sebe, budite pažljivi prema ostalim planinarima (lomljenje grana, vika, glasna muzika).

2. Odaberite rutu prema svojim mogućnostima

Najveća pogreška planinara, posebno početnika, jest pretjerivanje i precjenjivanje svojih sposobnosti. Jer često odaberu predugu rutu ili rutu s previše uspona. Pa na kraju sve ispadne nezgodno i neugodno, jer je pretjerano, a tijelo je iscrpljeno i time još sklonije padovima i ozljedama.

Ako tek počinjete planinariti, odaberite kraće rute od pet kilometara i s minimalnim usponom. Sjetite se činjenice da dužina staze nije jednaka dužini uspona – dakle, 5 km duž ravnine značajno se razlikuje od 5 km kontinuiranog uspona. Napravite dodatni kilometar ili dva svake sedmice da pojačate spremnost.

Za sigurnost prilikom pješačenja, upoznajte se s rutom prije polaska, pročitajte vodič rute, što možete očekivati ​​na njoj, gdje će biti zavoji, usponi i koliko će vam trebati. Ne morate ništa naučiti napamet, samo morate dobro vizualizirati što možete očekivati. I ne zaboravite – brda će vas uvijek čekati.

3. Obuća i odjeća za planinarenje

Pozitivna stvar kod planinarenja je ta što vam zapravo nije potrebna nikakva posebna oprema za lakše uspone, a možete se i snaći sa stvarima koje već imate. Ali za svoju sigurnost i udobnost na putu, ipak morate obratiti pažnju na nekoliko stvari. Kaciga je stoga uvijek dobrodošla planinarska oprema, kao i dobre planinarske cipele. Tipična pogreška početnika u planinarenju je nošenje traperica i obične odjeće, koja nam samo otežava kada se oznojimo, time iritiramo kožu i tako uzrokujemo nelagodu. Preporučuje se planinarska odjeća, ili lagana sportska odjeća koja odvodi vlagu i namijenjena je aktivnom kretanju. S dugim hlačama ili čarapama, brinete se da vas grmlje i trnje ne ogrebu po nogama. Također, majice dugih rukava zaštitit će vas od vremenskih neprilika, pa se oblačite slojevito.

Obuća je također vrlo važna stavka za sigurnost tokom vašeg pješačenja. Dobar par patika ili patike za trčanje obično je dobar izbor za šetnju ravnim i laganim brdima, ali za planinarenje samo posegnite za planinarskim cipelama s dobrim prianjanjem. Ovisno o vrsti staze, možete odabrati više ili niže modele planinarskie obuće. Ako se upuštate na put u visoko stjenovite planine, obvezne su visoke planinarske cipele koje štite gležnjeve, istovremeno ih štiteći od mogućih udaraca i zadržavajući toplinu. Ako u ormaru imate stari par planinarskih cipela, trebali biste ih zamijeniti novima, jer koža nakon nekoliko godina može popucati, a cipela se može raspasti u najneprikladnije vrijeme.

4. Dodatna planinarska oprema

Uz dobre cipele i odjeću, sljedeći su na popisu; ruksak, dostatne količine vode (ponesite više nego što vam treba), grickalice i planinarska kaciga, štapovi, užad ili dereze, ovisno o dobu godine i stepenu težine uspona.

Za lakše i kraće uspone ne treba vam veliki ruksak, jer ne trebaju veće zalihe hrane i pića. Pokušajte sa sobom ponijeti grickalice koje ne zauzimaju puno prostora (npr. Energetski gelovi, pločice, čokolada, voće).

Planinarska kaciga preporučuje se za vašu sigurnost u bilo kojoj aktivnosti, a planinarska užad u slučaju penjačkih staza ili opasnih i zahtjevnijih područja.

5. Ne zaboravite pogledati vremensku prognozu

Naši savjeti za sigurno planinarenje. Prije odlaska u planine, uvijek pročitajte vremensku prognozu i ne odlazite u planine ako se prognozira vrlo loše vrijeme, a time i teški uvjeti za svakog iskusnog planinara – kiša, oluje, snijeg, magla, mogućnost odrona. U brdima i planinama također uvijek budite spremni na oluje i promjene temperature. Prije odlaska pogledajte i zapamtite mjesta planinskih koliba ili drugih skloništa u koja se možete skloniti u slučaju oluje ili lošeg vrijemena.