Sadržaj

Trčanje

Bez obzira na to što i dalje volimo fizički isprobati obuću prije kupovine, porast online kupovine pokazuje da smo postali dovoljno obučeni i iskusni u kupovini cipela putem interneta. Ukoliko su dostupne sve ključne informacije o patikama, lakše je odlučiti se kupiti patike putem online narudžbe i biti sigurni da smo napravili pravi izbor.

Pretraživanje web stranice

Intersport webshop vam nudi najveći izbor patika za trčanje na jednom mjestu, jer objedinjuje ponudu svih Intersport trgovina u BiH. Kada tražite odgovarajuću obuću za trčanje, prvo odaberite kategoriju ‘trčanje’, a zatim kategoriju ‘obuća’.

Pokušajte što više suziti izbor odabirom kategorije, spola, marke, boje, ciljne skupine, vrste patika, đona i drugih kriterija. Na ovaj ćete način olakšati raznoliku selekciju i suziti izbor.

Kako odabrati pravu veličinu?

Obratite posebnu pažnju na odabir prave veličine. Možete si pomoći tablicama veličina uz svaki artikl. U njima ćete pronaći europsku, američku i možda čak englesku veličinu papuča i dužinu stopala u centimetrima. Dužina izražena u centimetrima odnosi se na dužinu umetka. Možete pomoći odabrati pravu veličinu mjerenjem uložaka patika koje ste zadnji put koristili za trčanje ili jednostavno izmjerite dužinu stopala do kraja najdužeg nožnog prsta i dodajte još 0,5 cm – 1cm kako biste dobili pravu veličinu.

Ne smijemo zaboraviti da i prilikom trčanja koristimo čarape, a osim toga, nožnim prstima posebno treba malo više prostora da ne bi bili skučeni. Stoga patike za trčanje trebaju biti nešto malo komotnije nego patike za slobodno vrijeme.

Vrste patika za trčanje

Početnici i trkači veće tjelesne težine trebaju udobne patike sa stabilnim đonom, koje omogućavaju dobro ublažavanje udara stopala. Ova vrsta obuće ublažava posljedice grešaka pri lošoj tehnici trčanja.

Trkači s dobro razvijenom tehnikom trčanja i manje kilograma odabiru izdržljivije patike, prilagođene većim dužinama. Torzijska stabilnost obuće je posebno važna za trkače koji trče na velikim daljinama i po raznim terenima. Torzijska stabilnost omogućava dodatnu stabilizaciju stopala na zahtjevnijim terenima, zbog čega je stopalo manje umorno i stabilnije tokom trčanja.

Prilikom odabrira patika za trčanje također treba birati i prema terenu za trčanje-jer imamo modele patika za trčanje na cesti, u prirodi, trčanje po kiši, snijegu i tako dalje.

Ključni dijelovi svakih patika

Patike za trčanje mogu se segmentirati na različite načine. Među njima je najčešća podjela na patike za pronatore, supinatore i neutralne trkače. To se posebno odnosi na patike za trčanje na asfaltnim površinama. Planinske patike su posebna kategorija u kojoj druga svojstva papuča dolaze do izražaja.

Pronator je trkač čiji se gležanj baca prema unutra kada je stopalo opterećeno. U takvom slučaju odaberite patike koje su na unutrašnjoj strani dodatno poduprte i ojačane. Podrška vas ne bi trebala znemiravati tokom trčanja. Supinator trči ili šeće izrazito duž vanjskog dijela stopala. Odaberite neutralne papuče s odgovarajućom torzijskom stabilnošću. To će spriječiti bočno naginjanje stopala.

Najlakši način da odredite osnovni oblik vašeg luka je otiskivanje vlažnog stopala na karton ili papir. Većina trkača ima neutralni luk.

Ali imajte na umu i činjenicu da su stopala vrlo raznolika i da često nemamo dva identična stopala.

Ako trčite uglavnom po planinskim terenima, šumama i ostalim prirodnim terenima, takozvane trail patike su prave za vas. Trail patike uglavnom su izrađene od nešto čvršćih materijala, sa tvrđim i grubim profilom đona i pojačanom zaštitom nožnih prstiju kako bi stopalo postalo što stabilnije u slučaju naglih promjena u pokretu. Neki su modeli opremljeni vodoodbojnim membranama jer je vjerovatnije da ćete naići na vlažniju podlogu.


Running modeli patika poznatih proizvođača uključuju inovativne materijale i renomirane proizvođače poput Continentala u proizvodnji đona. Dobar materijal đona u kombinaciji sa tehnologijama za ublažavanje i odzivnost osigurava fleksibilan i istovremeno pouzdan korak.

Rok trajanja patika za trčanje

To uglavnom ovisi o individualnoj marki i modelu, a u principu se smatra da se obuća mora zamijeniti nakon otprilike 500-800 kilometara. Nije da se patike više ne bi mogle koristiti nakon toliko kilometara, to je prije svega vrsta okvira u kojem bi sve tehnologije integrirane u papuče trebale raditi optimalno.

Nakon svakog treninga, dobro prozračite i osušite patike, te ih po potrebi očistite.

Uzmite u obzir i teren kojem je patika namijenjena. Cipele za trčanje na asfaltnim površinama, zbog mekoće i ravnog đona, nisu pogodne za trčanje po zahtjevnim, šumskim i drugim terenima. Također se brzo može dogoditi da kontakt s korijenjem, granama ili grmljem može oštetiti zračnu mrežicu koja često pokriva većinu gradskih patika za trčanje.

Isto je i obrnuto. Planinske patike mogu izgledati previše ukočene da bi se mogle kretati po cestovnom terenu. Pored toga, moći ćete preopteretiti i potplat, koji je izrađen od malo drugačijeg sastava od gradskih patika.

Druge korisne informacije