Zimski sportovi

Sezona skijanja se bliži kraju, a za neke je već i  završena. Sjajno je skijati i uživati u ljepotama planina, još ako imate dobru opremu- sreći nema kraja! Kako bi nam sljedeća sezona bila  podjednako dobra ili još bolja potrebno je na pravilan način sačuvati opremu, da nas posluži još neko vrijeme. Evo na koji način!

Piše: Mirjana Granzov-Močević

dipl. prof.  fizičke kulture i magistar menadžmenta za sport i turizam

Članica odbora i komisije ATUS-a (Asocijacije trenera I učitelja skijanja u BiH), tehnički delegat za alpsko skijanje u BiH.

Nosilac najvišeg ranga ISIA licence, Učitelj skijanja 3.

Učesnica ZOI Nagano 1998, SP Vail, 1999. višestruka šampionka u slalomu i veleslalomu, osvajačica mnogobrojnih medalja.

Elan Amphibio 11

Skije

Skije je nakon svakog skijaškog dana bilo potrebno čuvati na nekom suvom mjestu (nadam se da ste to radili !) i povremeno servisirati,  kako bi proces sređivanja skija nakon sezone bio lakši. Njabolje je da ih odnesete u ski-servis i to prepustite profesionalcima, a evo šta je potrebno da se uradi.

Prvo skije dobro osušiti i obrisati. Bazu( ravni dio skije) očistiti sredstvom namijenjenim za to, napuniti eventualna oštećenja masom, poravnati je i namazati toplim univerzalnim voskom. Tanak sloj voska ostaviti na skijama do sljedeće sezone, ali oprez –   ne zaboravite da ga skinete prije sljedećeg skijanja! Rubnike naoštriti i poravnati.  DIN skalu ( skala koja pokazuje težinu na vezovima) otpustiti i namjestiti na najniži stepen. Skije spojiti i vezati vezicama za skije kako se rubnici i baza ne bi dodirivali. Čuvati ih na suvom mjestu!

Pancerice

Pancerice dobro osušiti tako što ćete izvaditi unutrašnji mekani dio pancerice ( eng.Liner) iz školjke (tvrdog dijela pancerice). Kada su potpuno suve, zakopčati ih na najnižu kopču i  čuvati  na suvom mjestu.

Kaciga i naočale za skijanje

Ako vaša kaciga ima unutrašnji platneni dio koji se skida (obično ima), to slobodno operite. Dobro sve osušiti i kacigu staviti u vrećicu za nju. Ako nemate originalnu, može da posluži bilo koja platnena vrećica.

Naočale takođe dobro osušiti, stakla očistiti sredstvima namijenjenim za čišćenje stakla i staviti ih u vrećicu koju imate za njih. Nikako ne ostavljajte naočale na kacigi!

Rukavice

Ukoliko imate kožne rukavice njih osušite i namažite običnim vazelinom ili lanolinom. Pojedini proizvođači uz rukavice daju i sredstvo kojim se održavaju, ali to je običan lanolin koji može da se kupi u svakoj apoteci.  Ako imate rukavice koje su platnene, a imaju Gore-Tex® zaštitu njih perete sredstvima namjinjenim za pranje Gore-Tex® stvari. Nakon toga možete da ih dodatno impregnirate sprejem za Gore – Tex®.

Aktivni veš

Aktivni veš koji nosite takođe treba tretirati sredstvima namijenjenim za to( Nickwax..). Nikako ne stavljati omekšivače!

Jakne i hlače za skijanje

Na ove dijelove garderobe treba posebno obratiti pažnju. Ukoliko imate odijela koja imaju neku od oznaka Gore-Tex®, Soft shell, Hard shell…tačnije  da usvom tkanju imaju nepropusne membrane (oznaka u mm na unutrašnjim etiketama) njih treba posebno tretirati. Nikako ih ne smijete prati običnim deterdžentima  i ni slučajno  koristiti omekšivače za veš. To će ih upropastiti zauvijek! Ovakva odijela se peru  isključivo derdžentima koji su namijenjeni specijalno za te materijale ( Holmenkol, Nickwax, Grangers…) kako bi membrane ostale neoštećene. Hemijsko čišćenje takođe ne dolazi u obzir.

Ako mislite da  na nekim dijelovima odijela postoji oštećenje membrane, te da propušta vlagu, možete je dodatno zaštititi (nakon što je operete i osušite) sprejevima koji su namijenjeni za impregnaciju odjeće (Holmenkol, Nickwax).  Sve pustite da suši duže nego sto to inače radite! Pustite da membrane dišu, ne zatvarajte ih hermetički!

Čuvajte Vašu opremu jer i ona čuva Vas!

Srećno!

Vaša Mika

P. S. Mirjana-Mika će biti sa nama i sljedeće skijaške sezone. Sa vama će dijeliti korisne savjete, recenzije novih kolekcija, pisat će nove blogove…Jedva čekamo!