Zimski sportovi

Piše: Mirjana Granzov-Močević,

dipl. prof.  fizičke kulture i magistar menadžmenta za sport i turizam

Članica odbora I komisije ATUS-a (Asocijacije trenera I učitelja skijanja u BiH), tehnički delegat za alpsko skijanje u BiH.

Nosilac najvišeg ranga ISIA licence, Učitelj skijanja 3.

Učesnica ZOI Nagano 1998, SP Vail, 1999. višestruka šampionka u slalomu i veleslalomu, osvajačica mnogobrojnih medalja.

Sudari na skijalištu su u većini slušajeva, posljedica prevelike brzine, neopreznosti I nekontrolisanog načina vožnje. U svakom trenutku morate biti sposobni  da se zaustavite I skrenete  u stranu kako bi izbjegli  sudar sa drugim skijašem. Skijanje je sport slobodnog kretanja, gdje svaki skijaš, skija po svojoj želji, sve dok poštuje pravila I prostor drugih, te skija u okviru svog znanja I svojih sposobnosti. Prednost uvijek ima skijaš koji je ispred.

Na osnovu ličnog iskustva ali I na osnovu mnogobrojnih statistika, neoprezno uključenje na stazu nakon zaustavljanja, vrlo često dovodi do nesreće. Odgovornost je uvijek na skijašu koji dolazi iza drugog, pa stoga se uvijek mora ostaviti dovoljno prostora za sve. Ako se desi da padnete I niste u mogućnosti da se brzo pomjerite sa staze, na neki način morate da skrenete  pažnju na sebe kako bi izbjegli nesreću.

Kada se govori o kretanju po stazi u suprotnom smjeru (sa skijama ili bez), to predstavlja za skijaše neočekivane uslove koji mogu da dovedu do nesreće. Jednostavno, ne očekujete nikoga da ide u suprotnom smijeru!  Stoga oprez I penjanje je isključivo rubom staze…

OZNAČAVANJE STAZA

Staze se na osnovu njihove težine u Evropi  označavaju sa zelenom, plavom, crvenom i crnom bojom. U nekim zemljama postoji i klasifikovana žuta staza. Na osnovu svog znanja procjenjujete na koju stazu možete da idete. Dobro pogledajte mapu skijališta prije nego što krenete. Svakako se i pored toga savjetujte sa nekim od ljudi iz ski centra ili sa nekim od lokalnih instruktora, jer neke od staza mogu da budu i kombinacija različitih “ boja” pa to može da predstavlja prepreku za savladavanje padine, ako niste baš iskusan skijaš.

Zelene staze su najblaže i to su uglavnom poligoni za obuku početnika, ponegdje ih zovu i “ nursery slopes”. Plave staze su one koje su stepenik iznad zelenih i to su one  na kojima mogu da skijaju skijaši svih nivoa znanja. Najbolji je izbor za one koji su tek naučili osnove skijanja i uvježbavaju određene tehnike.  Prosječan nagib plave staze je ispod 25%.

Crvene staze su srednje zahtjevne staze . One su namijenjene najvećem broju skijaša i većina  ski-centara leži na crvenim stazama. Njihov nagib ne prelazi 40%.

Crne staze su one koje su namjenjene odličnim skijašima, zahtijevaju odlično poznavanje skijaških tehnika  I nagiba su preko 40 %. Žute staze su u pojedninim centrima reklasifikovane crne staze. Obično su u neuređene  I bez nadzora.

ZNAKOVI PORED SKI-PUTA

Dok skijate, nailazite na veliki broj različitih upozorenja koja su ispisana na  tablama različitih boja i dimenzija. Nemojte da ih ignorišete, jako su važni!

Znakovi na tablama označavaju smjer, kategoriju staze, njeno ime i broj ( koji stoj i na mapi ). Tu su i upozorenja o uslovima na stazi ( led, kamenje itd.). Ako vidite znak  da je staza zatvorena ili da postoji mogućnost lavine, poštujte ga. Skijanje jeste kao igra, ali ne dajte se zaigrati!  Ako vam nešto nije jasno, pitajte redare na stazi ili instruktore skijanja koji su uvijek tu negdje.

 SAVJETI:

I za kraj evo još par savjeta kako biste bili siguran i kulturan skijaš:

  • Za svaki slučaj memorišite kontakt telefon gorske službe spašavanja (GSS) ako bi došlo do situacije da vam je potrebna njihova pomoć.
  • Ne bacajte smeće okolo, to je sada i vaša planina!
  • U redu na ski-liftu ne gazite po tuđim skijama. (To ozbiljno može da nervira!)
  • Budite strpljivi u redu za ski-pass ili u redu na liftu, svi su tu iz istog razloga!
  • Oprez sa konzumiranjem alkoholnih pića, u nekim centrima redari kontrolišu nivo alkohola u krvi

Želim vam ugodan boravak na planini sa puno snijega, sunčanih dana i dobrog skijanja!

UŽIVAJTE!

MIKA 🙂

P.S. Sljedeći blog pišem na temu: Mobilne aplikacije za skijaše. ( SKI APP’s)