Trčanje

Trčanje je u svojoj biti vrlo prirodan i jednostavan sport. Trčanje je sport za cijeli život i njime se možemo baviti bilo gdje i bilo kada. One najupornije ne zaustave čak ni ekstremni vremenski uslovi. Trčanje je jednostavno i što se tiče opreme. Zapravo, potrebne su nam samo patike za trčanje i već možemo početi trčati.

Patike se razvrstavaju prema nekoliko kriterija. Najvažnije su podjele prema tjelesnoj težini, udaljenosti koju obično pretrčimo, podlozi po kojoj trčimo, nivou znanja o trčanju, a na kraju i prema spolu.

Tjelesna težina

Ovisno o tjelesnoj težini, trkači su podijeljeni u tri kategorije:
• lagani do 75 kg
• srednje teški do 85 kg
• teži od 85 kg
Tjelesna težina možda je prvi kriterij pri odabiru patika. Načelno vrijedi pravilo da su trkačima veće tjelesne težine potrebne bolje podložene patike. Lakši trkači mogu posegnuti za manje podloženim patikama.

Udaljenost

Udaljenost koju obično pretrčimo vrlo je važan podatak pri odabiru patika. Za trčanje do 10 kilometara možemo odabrati više trkaće, odnosno manje podložene patike. Što je duža udaljenost, potrebnija nam je dodatna podrška jer su noge sa svakim pretrčanim kilometrom umornije.

Podloga

Podloga po kojoj najčešće trčimo uvjetuje profil đona. Po asfaltu možemo trčati s manje profiliranim đonom, za makadam nam je potrebno nešto više profila, po šumskim stazicama i besputicama potrebno nam je bolje prianjanje i grublji đon koji prianja i na mekšim podlogama.

Tehnika i razina znanja o trčanju

Ljudska stopala i đon pravo su čudo prirode opremljeni svim potrebnim ublaživačima. Ali to vrijedi samo pod uslovom da je tehnika trčanja besprijekorna. Stoga profesionalni trkači na duge staze koriste relativno manje podložene patikee. Rekreativcima čija tehnika ima koji nedostatak potrebno je više podrške i više podloženosti.

Spol

Većina modela dostupna je i u muškim i ženskim verzijama koje se ne razlikuju samo po raspoloživim bojama i veličinama, nego su ženski modeli nešto lakši i mekši.

Kad se u svakoj od spomenutih kategorija pravilno ocijenimo, broj odgovarajućih modela znatno se smanji. Potom je još potrebno otkriti kakav je naš luk stopala: neutralan, pronatorski ili supinatorski. Nakon toga u užem će izboru ostati još samo nekoliko modela. Među njima se, nakraju, prema vlastitim preferencijama možete odlučiti za boju i omiljenu marku.

Možda niste znali

-Obuća za trčanje naprijed mora imati centimetar prostora, kaže se da mora biti za broj veća od obuće za slobodno vrijeme.
-Proizvođači navode da obuća po pređenih 600 do 800km gubi većinu svojstava.
-Nakon tri godine, obuća za trčanje gubi svojstva, neovisno o broju pretrčanih kilometara.
-Pravi trkači u garderobi imaju tri para patika- za trening, za utrku, za neuređene staze.
-Nova obuća treba određeno vrijeme da se prilagodi nozi. Na start utrke ne idite u novoj obući.