Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Ljubitelji outdoor aktivnosti, poput planinarenja, penjanja, bicikliranja ili trčanja, uvijek s velikim osmijehom na licu dočekuju prve dane jeseni. Jer to znači samo jedno – pad temperature koji vodi ka ugodnom boravku na otvorenom. Nemojte nas pogrešno shvatiti, obožavamo mi i ljeto jer ono sa sobom vuče jedan drugi oblik outdoor aktivnosti, poput plivanja, ronjenja ili kajakinga. No, visoke ljetne temperature (a svjedoci smo sve viših i viših) često ne dopuštaju prakticiranje onih koje nisu povezane uz more i rijeke. Stoga je posve razumljivo da se outdoor zaljubljenici vesele prvim jesenskim izazovima na otvorenom. Kako bi prakticiranje outdoor aktivnosti i tokom jeseni bilo sigurno i prije svega toplo i suho. Potrebno je obratiti pozornost na odabir prikladne outdoor odjeće i obuće.

Pripazite na odabir outdoor cipela

Jedna od najvažnijih stavki prilikom odabira outdoor obuće, bilo za planinarenje ili trčanje, je kvalitetan đon. On će vašim stopalima, a time i cijelom tijelu, omogućiti stabilnosti i u najgorim uvjetima. Tokom jeseni tu prvenstveno mislimo na sklizak teren zbog jesenskih kiša.

Velika zamka zna biti i otpalo lišće koje, u kombinaciji s kišom, stvara sklisku pistu. Skliskog terena niste pošteđeni ni u gradu jer asfalt zna nakon kiše biti opasan za trkače. Također jedan od problema jesenskih outdoor avantura znaju biti i mokra stopala.

Stoga uvijek birajte one modele cipela koji su napravljeni od izdržljivog materijala, a veoma važno je da taj materijal pruža zaštitu od vode i vjetra. Prilikom kupovine pripazite da odabrane cipele imaju đon koji osigurava dobro prianjanje na različite podloge. Mali, ali koristan savjet – obavezno nabavite sprej za impregnaciju koji će pružiti dodatnu zaštitu.

Vrijeme je za slojevito odijevanje

Prvi hladniji dani u fokus stavljaju slojevito odijevanje, koje će u svakom trenutku održavati vašu tjelesnu temperaturu. Za prvi sloj birajte majicu kratkih rukava brzosušećeg materijala, takozvani dry fit materijal. One omogućavaju vašoj koži da diše, znoj se brzo upija, ali isto tako se majica i brzo suši.

Za drugi, odnosno srednji sloj, birajte majicu dugih rukava s patentom. Također napravljenu od umjetnog materijala koji u isto vrijeme zadržava i regulira vašu temperaturu, ali isto tako ispušta znoj i brzo se suši. Preferirajte majice s kapuljačom koja pruža zaštitu u slučaju lošijeg vremena.

Za treći i završni sloj vašeg jesenskog outdoor outfita birajte vjetrovku, laganu i tanku jaknu koja će vas štiti od naleta vjetra i kiše. Ona zauzima malo mjesto u ruksaku i pravi je spas kada krene prvi jači vjetar. Kada je donji dio u pitanju, birajte duge hlače ili helanke. Još uvijek možete nositi one napravljene od tanjeg materijala jer temperature još uvijek nisu toliko niske. Kratke hlače ostavite za iduću godinu jer prevrtljivo jesensko vrijeme, kao i sve kraći dani ipak traže duži donji sloj.

Dodaci koji spašavaju loše jesensko vrijeme

Kada su jesenske outdoor aktivnosti u pitanju, postoje dodaci koji često čine razliku između onog dobrog i onog izvrsnog jesenskog outdoor outfita. Kada je planinarenje u pitanju, to su bez konkurencije gamaše koje štite listove i stopala, odnosno cipele, od kiše i blata. Često upravo gamaše budu razlog zbog kojih su noge uprkos svih lošim uvjetima, ostale suhe. Buf ili omiljena svestrana marama neizostavni je dio u opremi svakog outdoor ljubitelja, bilo da planinarite, trčite ili biciklirate.

Ovo malo i vrlo lagano čudo je toliko multifunkcionalno, da treba onome ko je izmislio dati nagradu za životno djelo. Ova marama štiti od hladnoće i vjetra, ugodna je na koži, ne iritira, brzo se suši, grije, a još k tome se može nositi na više načina. Buf možete nositi tako da vam štiti vrat, preko usta, na glavi ili ga koristiti kao znojnik. O kabanici smo toliko puta pisali, ali ipak uvijek iznova treba naglasiti kako uvijek jednu trebamo imati uza sebe u ruksaku. Višekratne outdoor kabanice zauzimaju malo mjesta, lagane su i one su vaš najbolji prijatelj kada krene kiša.

Glavno i vodeće pravilo jesenske outdoor odjeće je “Budite spremni na sve vremenske uvjete!”. Naime, pogotovo u prvim danima jeseni, vrijeme nas zna ugodno, ali i neugodno iznenaditi. Stoga uvijek imajte na umu da odijevanje treba biti slojevito i da uza sebe imate one komade koji će vas štititi od kiše i vjetra.