Trčanje

Među ljubiteljima sportova na otvorenom, ugljenik je uspio da se uspostavi kao izuzetno izdržljiv i lagan materijal. Od nje se prave biciklištapovi za planinarenjeruksaci, a posljednjih godina se probio i u svijet patika za trčanje. I vjerovatno se u ovom trenutku pitate koje su prednosti karbonskih patika za trčanje.

Prednosti karbonskih patika za trčanje

Karbonske patike za trčanje je prvi razvio Nike sa svojim Nike Vaporfly 4% patike za trčanje. U početku su ovakve patike za trčanje bile isključivo u domenu brenda Nike. Ali kada je kenijski maratonac Eliud Kipčoge pretrčao dvočasovnu maratonsku distancu u Beču 2019. u Nike-ovom prototipu AIR ZOOM Alphafly NEXT% patike, drugi vrhunski brendovi patika za trčanje takođe su počeli da razvijaju karbonske patike za trčanje.

Ako ste trenutno u potrazi za visokotehnološkim patikama za trčanje, onda ćete na policama Intersporta naići i na karbonske cipele. Karakteriše ih integrisana karbonska ploča u stopalu, koja je tu iz razloga:

  • Tvrda karbonska ploča u stopalu pomaže da se pjenast đon brže stisne i širi, što doprinosi većoj odzivnosti.
  • Zakrivljena karbonska ploča smanjuje fleksiju u zglobu. Kao rezultat, sam pokret je usmjeren više naprijed, što rezultira većim ubrzanjima uz manje napora.
  • Tvrđi đon obezbjeđuje veću stabilnost u skočnom zglobu, što doprinosi ekonomičnijem trčanju, a umor poslije vežbanja je manji.
  • Patike za trčanje sa karbonskom pločom su lagane i stoga izuzetno udobne za nošenje

Više je nego očigledno da vam patike za trčanje od ugljenika daju konkurentsku prednost kada trčite. Ako se spremate za maratonsku distancu, onda svakako preporučujemo da provjerite ponudu koja vam je dostupna u Intersportu.

Nike Air Zoom Alphafly NEXT%

su karbonske patike za trčanje dostupne u muškoj i ženskoj verziji. Ženski i muški model patika za trčanje atraktivne ljubičaste boje sigurno će oduševiti sve ljubitelje trčanja po urbanim podlogama.

Ni patike vas neće razočarati svojom udobnošću. Pored karbonske ploče, opremljeni su posebnim sistemom amortizacije koji pored udobnosti obezbjeđuje i dinamičko kretanje. Gornji dio je napravljen od AtomKnit tkanine, koja je savršena za sve oblike stopala. Uz Nike Air Zoom Alphafly NEXT% patike za trčanje, trčanje će postati pravo zadovoljstvo. Ultra lagana ZoomX pjena je izuzetno osjetljiva, tako da obezbjeđuje efikasan rad i povećava brzinu. Njihov đon, koji se zasniva na dvije tanke Zoom Air jedinice, pruža odlično prianjanje na urbanim površinama.

Hoka One One Carbon X 3

je model karbonskih patika za trčanje koji vam predstavljamo iz Intersport asortimana. Ovo će zadovoljiti želje i potrebe najzahtjevnijih trkača, koji se svojim jedinstvenim dizajnom kunu u brzinu. Tome u najvećoj mjeri doprinose karbonska ploča i agresivna Meta-Rocker geometrija đona, odnosno klackalice, što dodatno doprinosi izuzetnom iskorišćenju energije u pravcu naprijed. Profli srednji đon omogućava meko sljetanje i brzo i brzo odgurivanje, što značajno smanjuje fazu kontakta sa podlogom. Hoka One One Carbon X 3 karbonske cipele su izuzetno lagane, a dodatnoj udobnosti pomaže potpuno novi dizajn gornjeg dijela sa visokokvalitetnim pletivom, zahvaljujući kojem je prianjanje uz stopalo optimalno.

Da li su vam potrebne karbonske patike za trčanje?

Brojni laboratorijski testovi su pokazali da karbon patike za trčanje pružaju 4% uštede energije. Za 30 minuta trčanja teško da ćete primjetiti ovu uštedu, ali ako se spremate da trčite na duže staze, svakako vam preporučujemo da pogledate asortiman karbonskih patika za trčanje u Intersportu.