Sadržaj

košarka

Košarkaške patike posljednjih godina neizostavni su modni dodatak, ali njihova historija je puno kompleksnija i seže još u daleke 1830. godine. Naime, tada je kompanija Liverpool Rubber Company izradila prve poznate patike. Patike s gornjištem od platna koje je bilo zalijepljeno za gumene đonove kako bi se napravile udobne, protuklizne cipele koje su ljudi počeli nositi na mjestima poput plaže. Godine 1917., Converse je izdao prve patike dizajnirane za košarku, Converse All-Star. Do 1920-ih, Liverpool Rubber Company proizvodila je specijalizirane patike, uključujući one posebno napravljene za igranje tenisa.

Converse i rana historija košarkaških patika

Kompanija Converse Rubber Shoe Company osnovana je 1908. Rana verzija All-Star patika izdana je 1917. pod nazivom “neklizajuće” i bila je dizajnirana posebno za košarkaše. Poluprofesionalni košarkaš po imenu Chuck Taylor otišao je raditi za Converse kao prodavač 1921. godine. Uz samu prodaju patika, imao je ideje kako ih poboljšati, uključujući promjene u fleksibilnosti đona i dodavanje potpore zglobu. Cipela je u to vrijeme preuzela All-Star logo preko zgloba koji je ostao i danas. Taylor je bio domaćin satova košarke diljem zemlje, a istovremeno je prodavao cipele dok je podučavao. Također je igrao i vodio tim poznat kao Chicago Converse All-Stars, koji je promovisao patiku. All-Stars su postale službena patika Olimpijskih igara 1936. godine i na tom su mjestu ostale do 1968. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata, bile su službene cipele za obuku Oružanih snaga Sjedinjenih Država. Ali Converse je izgubio popularnost među košarkašima 1960-ih. Od 1980-ih, Converse je postao popularan izbor za moderne patike retro stila, koje i danas viđamo u brojnim svakodnevnim modnim kombinacijama.

Lude sedamdesete: zlatno doba

Converse je pokušao ostati aktualan dodavanjem više opcija boja (do 1960-ih su se Converse prodavale samo u bijeloj ili crnoj boji) i rekonstrukcijom gumenog đona. Poboljšanja u tehnologiji patika značila su da se Converseova duga era, kao vladajuće patike među profesionalnim košarkašima približava kraju.

Puma je surađivala sa zvijezdom New York Knicksa, Waltom Frazierom, na dizajnu i izdanju Puma Clyde. Gornjište od antilopa i širi đon pridonijeli su boljoj stabilnosti stopala. Nike je 1970-ih izdao dvije košarkaške patike, Bruin iz 1972. i Blazer iz 1978., a oba modela su imala prepoznatljivo kožno gornjište.

Nike dominacija kroz osamdesete

Tokom 1980-ih, mnogo više proizvođača počelo je proizvoditi košarkaške patike, a mnogo više košarkaša potpisalo je ugovore za promociju. Međutim, Nike je dominirao desetljećem. Prvo veće izdanje bilo je Air Force 1 1982., koje su nosili igrači poput Mosesa Malonea. A zatim je krenula revolucija kada se Nike udružio s Michaelom Jordanom 1985. godine kad je svjetlo dana ugledao prvi par patika Air Jordan. Ponukani Nikeovom strategijom, i drugi brendovi patika, poput Reeboka, također su počeli proizvoditi košarkaške patike tokom 1980-ih.

Devedesete i procvat tržišta

Reebok Pump pušten je u prodaju 1991. i bio je u centru pažnje na All Star takmičenju u zakucavanju 1991. Tada su ih nosile zvijezde u usponu poput igrača Celticsa Deeja Browna, koji je te godine osvojio to takmičenje. Kobe Bryant pojavio se kao nova zvijezda u NBA ligi i preporučio Adidas Crazy 8.  Nike je objavio nove verzije Air Force One i Air Jordan hlačica.

Novi milenij i streloviti napredak u tehnologiji patika

Nike je predstavio Shox tehnologiju kad je objavio Shox BB4 2000. godine, a LeBron James nosio je Nike Air Zoom Generations kad je patika predstavljena 2003. godine. Proizvođači patika iskoristili su novu tehnologiju i znanstvena saznanja kako bi započeli dizajnirati i prodavati patike posebno dizajnirane za igranje košarke, a koje svojim karakteristikama smanjuju umor igrača. To je također značilo da se raspored za lansiranje patika ubrzao i da je svake godine na tržište ulazilo sve više košarkaških patika. Značajna izdanja patika iz 2000-tih uključuju Nike Kobe V, AdiZero, LeBron X, Nike Kyrie 1, Nike Kobe 9 i Nike LeBron 15.

Brendovi koji se bave proizvodnjom patika također su počele izdavati više posebnih izdanja patika, često vezanih uz aktualne događaje, modne trendove ili historijske događaje. Na primjer, Nike je izdao posebna izdanja patika u čast Mjeseca crnačke historije. U 2000-tima je također došlo do rasta kulture patika. Patike sada imaju posvećeni fandom pun kolekcionara, a često se posebna izdanja košarkaških patika rasprodaju za nekoliko minuta po izuzetnoj visokim cijenama. Kultura patika također je postala mainstream, a dizajn i historija patika predmet su izložbi u The Design Museum, The Brooklyn Museum i BATA Shoe Museum.

Jesu li košarkaške patike praktične za svakodnevnu upotrebu?

Za casual nošenje, košarkaške patike su izvrsne za svakodnevnu upotrebu. Često imaju potporu i jastučićima obloženu unutrašnjost koja pruža udobnost tokom dugotrajnog nošenja, a moderni dizajn često je estetski privlačan pa se patike mogu lako uklopiti u različite modne kombinacije. Raznolikost boja i uzoraka omogućuje vam da izrazite svoj osobni stil.

Dakako, košarkaške patike obično su izrađene od izdržljivih materijala, čime pružaju dug vijek trajanja čak i uz redovitu upotrebu. Većina košarkaških patika ima pojačanu potporu za stopala, uključujući čvršći đon i često visoki dizajn koji može pridonijeti stabilnosti zglobova. U konačnici, kombinacija udobnosti, stila i praktičnosti čini košarkaške patike izvrsnim izborom za svakodnevno nošenje, često prelazeći granice sportske opreme i postajući neizostavan modni dodatak.

Kako ležerno nositi košarkaške patike?

Budući da su košarkaške patike moderne, možete ih upariti s bilo kojom odjevnom kombinacijom. Košarkaške patike uglavnom možete upariti s trapericama, kratkim hlačama, a žene bez problema sa suknjama i haljinama. S obzirom na to da se košarkaške patike obično izrađuju s visokim izrezom, najbolje je da ih kombinujete uz kraću odjeću, poput kratkih hlača koje ne dosežu dužinu do zgloba. Na primjer, široki par traperica može prekriti cijeli gornji dio vaših košarkaških patika i to može izgledati malo nezgrapno.

Mogu li se košarkaške patike koristiti za hodanje ili trčanje?

Košarkaške patike mogu biti dobra zamjena za patikee za hodanje i trčanje. Ipak, klasične patike za trčanje su puno bolja opcija jer omogućuju bolju stabilnost i fleksibilnost. Dugo trčanje s košarkaškim patikama nije dobra ideja jer je konstrukcija košarkaških patika dizajnirana samo za kratkotrajno trčanje, pa se može pojaviti bol i žuljevi na vašim stopalima.

Uz snažan utjecaj street style kulture, košarkaške patike postale su popularan odabir i izvan sportskih terena. Dakako, društvene mreže su igrale ključnu ulogu u popularizaciji košarkaških patika kao modnog dodatka. Influenceri i poznate osobe redovito prikazuju svoje modne kombinacije s ikoničnim modelima patika, stvarajući trendove koji se brzo šire.

Danas, košarkaške tenisice nisu samo funkcionalan dio sportske opreme, već i izraz stila, identiteta i kulturne pripadnosti. Njihova evolucija od sportskih do modnih predmeta jasno pokazuje duboki utjecaj koji imaju na suvremenu modu i kulturu, a na vama je da odaberete model s kojim se osjećate nabolje i koji vam pruža željenu udobnost, potporu, ali i dašak stila. Ponudu košarkaških tenisica pogledajte ovdje!