Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Planinarske jakne danas su izrazito svestrane, zbog izuzetno različitog izbora materijala i modela. Već duže vrijeme koristimo ih ne samo za šetnju po planinama, već i za druge aktivnosti na otvorenom ili za svakodnevno nošenje u hladnijem dijelu godine. Danas poznajemo širok izbor materijala, od kojih se izrađuju planinarske jakne.

Odabir materijala je faktor, koji ima najveći utjecaj na to, čemu je jakna namijenjena, i u kojim vremenskim uvjetima najbolje funkcionira. Softshell, tehnički materijali i razna punila najčešći su materijali od kojih se izrađuju planinarske jakne. Oni imaju najveći utjecaj na njihovu različitu vodoodbojnost, otpornost na vjetar i na to koliko dobro podnose druge vanjske pojave.

Udobnost Softshell jakni

.

Softshell jakne smatraju se vrlo omiljenim jer su svestrane. Krojene su poput klasičnih planinarskih jakni, ali udobnog kroja za tehničku jaknu, pa ih možete koristiti i za svakodnevne aktivnosti. Softshell materijal je blago elastičan i izuzetno prozračan, ali i vodoodbojan.

Stepen vodoodbojnosti može varirati ovisno o modelu. Na taj način pružaju dobru zaštitu od vlage, a zbog prozračnosti ćete u ovim jaknama održavati ugodnu tjelesnu temperaturu, i uvijek se osjećati dobro. Neke jesensko-zimske verzije su podstavljene, kako bi osigurale više topline u hladnim danima.

Određeni modeli imaju i posebnu zaštitu odnosno membranu, koja štiti od prodora vjetra. Među najpopularnijim brendovima softshell jakni su IcepeakMckinley, Jack Wolfskin, SalomonKarpos

Hardshell jakne prikladne su za najzahtjevnije vremenske uslove

Kao što samo ime govori, hardshell jakne su izrađene od izdržljivijeg tehničkog materijala. Koji pruža najbolju zaštitu od vlage i vjetra, ali je manje prozračan, od na primjer, softshell-a. Na ovaj način hardshell jakne su malo tvrđe i ne nude toliko slobode kretanja kao, na primjer, softshell jakne. Njihova je uloga prvenstveno zaštita u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta. Obično već imaju integriranu kapuljaču, koja ima poseban dizajn koji dobro štiti lice u slučaju nevremena. Kod hardshell jakni više se pozornosti pridaje šavovima, koji su obično vodoodbojni i često zalijepljeni. Sve to kako bi se spriječio prodor vlage u unutrašnjost.

Ipak, hardshell jakne su najbolji izbor ako idete na jednodnevno ili višednevno planinarenje, kada vam je potrebna zaštita od kiše. Ali su dovoljno lagane i sklopive na manji volumen, za razliku od softshell jakne. Tako da ćete je lagano staviti u ruksak, ukoliko vam u jednom djelu dana neće trebati. Također su popularne među ljubiteljima zimskih sportova, posebno skijaškim trkačima. Tražite li kvalitetne hardshell jakne koje će vam dugo služiti, pogledajte razne modele globalnih brendova kao što su adidas, McKinley, Jack Wolfskin, Salomon, Karpos….

3-u-1 jakne nude najbolju zaštitu u raznim vremenskim uslovima

Kada se ne možete u potpunosti odlučiti koju planinarsku jaknu odabrati, onda je dobar izbor planinarska jakna 3 u 1. U ovom slučaju jakne su izrađene od dva sloja, koji se mogu nositi odvojeno ili oba zajedno – dakle s jednom jaknom dobijete čak tri različita komada odjeće.

Izbor materijala za takve jakne je vrlo različit. Vanjski sloj su najčešće tehnički materijali koji pružaju zaštitu od vjetra i vlage, a unutarnji sloj može biti tanka puhasta jakna s punjenjem ili flis materijalom, koji daju dodatnu toplinu.

Najveća prednost planinarskih jakni 3 u 1, primjerice poput jakni poznatih brendova The North Face ili Jack Wolfskin, svakako je u tome što ih možete nositi praktički tokom cijele godine. Svaku posebno, ili u oba sloja, koja su korisna u jesen i proljeće. Zatim u slučaju kišnih dana, a lako ih možete nositi i zimi, kada temperature padnu ispod nule.

Višenamjenske Hibridne jakne

U posljednje vrijeme sve su popularnije takozvane hibridne jakne. Kao što i samo ime govori, radi se o svojevrsnom hibridu između lagane vjetrovke i jakne, ili je jednostavno kombinacija dva različita materijala. Prednji dio modela ponekad je dizajniran tako da izgleda kao vjetrovka i nudi toplinu. Ostali dijelovi, kao što su rukavi i leđa, izrađeni su od elastične tkanine.

Na taj način ove jakne lijepo pristaju vašem tijelu, a ujedno osiguravaju da će vam u njima uvijek biti ugodno toplo. Dostupne su u verzijama s kapuljačom ili bez kapuljača. Idealne su za “prolazne” vremenske prilike, hladne večeri na otvorenom, a mogu se nositi i kao srednji sloj u zimskim danima. Hibridne jakne odlikuju se svojom svestranošću jer su prikladne i za sport i za druge aktivnosti u slobodno vrijeme.