Trčanje

Snijeg, blato, trčanje? Odlično!

Snijeg, blato, trčanje? Odlično! Snijeg škripi pod tvojim nogama. Tišina svježe napadaloga snijega, spokoj trenutka u šumi koji traje i ne da se ometati. Ritam koraka i disanja isprepliće se, ponavlja, obnavlja i nestaje. Hladno ti je izvana, ali istovremeno ti je toplo iznutra. Uživaš u svojem tijelu. Osjećaš se lagano, smireno i odlučno. Možda ste to već doživjeli ili je upravo ove zime prilika da se prepustimo čaroliji trenutka u kojem se prepuštamo prirodnom okolišu i našem tijelu dajemo da se izrazi na vlastiti način, onako kako nam je zapisano u genima? Ako želimo doživjeti nove i svježe romantične susrete sa samima sobom, priuštit ćemo si upravo to. Riječ je o spoju sa samim sobom.

Trčanje nam zimi, baš kao i u ostalim godišnjim dobima, donosi važna i teško zamjenjiva opterećenja zbog kojih naše tijelo postaje bolja varijanta sebe. No to nije jedini razlog zbog kojeg trčimo i zimi. Odnosno, trkačka sezona ne završava s prvim snijegom, nego se nastavlja na jedinstven i vremenskim prilikama primjeren način. Istini za volju, kući ćemo se možda vratiti blatnjavi, promočeni i promrzli, no jednako tako i očišćeni iznutra, s većom jasnoćom misli i toplinom zahvalnosti. Trčanje u težim vremenskim uvjetima jest trčanje s dodanom vrijednošću.

Kako se obuti za zimsko trčanje?

Kako se obuti za zimsko trčanje vjerojatno je prvo pitanje koje nam se nameće. Nasreću, na raspolaganju nam je širok izbor kvalitetne trkaće obuće. Zimskoj trkaćoj obući u osnovi je zajedničko što je gornji dio opremljen hidrofobnom membranom, obično od materijala Gore-Tex. Guma potplata obično je primjereno meka i prianjajuća čak i pri nižim temperaturama. Za trčanje po blatnom ili snježnom terenu dobro je odabrati đon koji ima što istaknutije i što rjeđe čepove kako bi patika bolje prianjala uz teže prianjajuću podlogu. To je upravo suprotno trčanju po asfaltu i drugim uređenim terenima, kad je bolje da je đon gusto nazubljen. Unatoč kvalitetnoj i pametno odabranoj zimskoj trkaćoj obući i odjeći, naše zimsko trčanje bit će korisno prilagoditi trenutačnim uvjetima.

Udisanje ledenog zraka iz sve snage može nam oštetiti pluća. Stoga moramo trčati polakše i pritom barem djelomice udisati kroz nos. Klizanje stopala pri odgurivanju tokom brzog trčanja može nam oštetiti Ahilovu tetivu. Stoga tada treba izbjegavati brzo kratko trčanje. Nestabilna blatna ili snježna podloga više će nas izmoriti, ali upravo će nas zato i više očvrsnuti. Stoga ne treba obraćati pozornost na tempo, nego na to da upravo zbog manje stabilnog terena održavamo stabilnije tijelo. Trčiš po šumskom putu, a u predjelu u kojem su donedavno sjekli drveće nakupilo se puno blata. Pokušavaš ga izbjeći, ali bezuspješno. Staješ u blato, a stopalo do zgloba uroni u nj. U prvi se mah razljutiš, ali već idućeg trena osjetiš zahvalnost da imaš tu sreću, to zdravlje, tu snagu volje i još koješta, da možeš i usudiš se zaprljati trkaće patike.

Salomon, SUPERCROSS 3 GTX

Odlična obuća za blato i snijeg. Donji sloj đona Contragrip ima istaknute čepove, odnosno klinove koji su umjereni tako da po slabije prianjajućem terenu nude što bolje prianjanje. U prednjem je dijelu oblikovana tako da je prikladna i za nešto šira stopala. Đon nije pretjerano debeo i tako nudi više stabilnosti na neravnom terenu.

Iako je riječ o neutralnoj trkaćoj patici bez dodatnog učvršćenja đona ispod stopalnog svoda, zbog čvršće gume duž cijelog đona prikladna je ne samo za neutralna stopala nego i za one s nešto naglašenijom pronacijom stopala. Gornji je dio petnog dijela jezičast, što olakšava obuvanje. Uzdužno je manje fleksibilna, što je dobrodošlo ponajprije pri trčanju na uspone. Gore-Texova membrana sprječava prodor vode kroz gornji dio. S ovom ćemo patikom dobiti želju potrčati upravo po mokrom, bljuzgavom i blatnom terenu.

Mizuno WAVE RIDER GTX 2

Donji sloj s gumom X10 dizajniran je za trčanje u zimskim uvjetima po uređenim gradskim i šumskim stazama. Đon je nazubljen rjeđim naglašenijim čepovima i stoga će dobro prianjati čak i uz snježnu ili blatnjavu podlogu. Petni je dio srednje širok i nizak. Dobro je ojastučen i stoga lijepo stabilizira petu.

Kako na unutarnjoj strani nema dodatno učvršćenje, patika je u osnovi namijenjena trkačima koji nemaju izrazitu pronaciju, ali je zbog čvrste osnovne jezgre prikladna i za trkače s blago naglašenom pronacijom. Tehnologija Mizuno Enerzy osigurava okretno i reaktivno trčanje. Ova je patika dizajnirana za duže trčanje čak i u zimskom razdoblju.

Asics GT-1000 9 GTX

Stabilnija trkaća patika koja je stoga dizajnirana za trkače s izrazitijim nagibom stopala i zgloba prema unutra. Time je među patikama opremljenima hidrofobnom membranom Gore-Tex jedna od rijetkih koje su primjerene za osobe s pronacijom. U prednjem je dijelu srednje široka i u njoj će udobno trčati i trkači koji imaju nešto šire stopalo.

Petni je dio čvrst i dobro ojastučen. Donji profil dizajniran je za trčanje po uređenim zimskim podlogama, od asfalta do makadama. Uzdužno je srednje učvršćena, što pruža nešto dodatne pomoći stopalnim ligamentima. Preporučujemo je trkačima koji imaju naglašenu pronaciju i u potrazi su za hidrofobnom trkaćom obućom.

adidas Terrex Swift R2 GTX

Muške patike za trčanje i planinarenje sa membrano

adidas Terrex Swift R2 GTX je kvalitetna patika za planinarenje i trail trčanje, koja je opremljena Gore Tex membranom i namjenjena je za sve vremenske uslove. Đon je izrađen od Continental gume, srednji dio TPU đona pruža podršku, a tu je i tehnologija za brzo i jednostavno vezivanje. Srednji đon adiPRENE omogućava udobnost i apsorpciju udara. Đon je izrađen od gume, za izuzetno prianjanje u vlažnim uslovima.