Trendovi

Povratak u školu

Povratak u školu. Nema onoga ko ne obožava duge ljetne praznike. Vesele im se i djeca i roditelji, jer ljeto za većinu predstavlja vrijeme kada mogu odahnuti. Priuštiti raspust te odmoriti dušu i tijelo. Ljetni mjeseci smatraju se najkraćima!  Upravo zato što jako brzo prođu, i već dođe vrijeme za poći u školu. Kako povratak u školu i ponovna uspostava rutine ne bi bili prevelik zalogaj za vaše dijete i vas same, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

1. Neka prvi školski dan svima bude opušten i jednostavan

Djetetu naglasite pozitivne strane početka školovanja. Kako biste mu stvorili pozitivna očekivanja vezana uz prvi dan nastave, bez obzira na to u koji razred ide. Podsjetite ga da će vidjeti stare prijatelje i upoznati nove.

Razgovarajte s njim o pozitivnim iskustvima koje je u prošlosti možda steklo u školi, ili s drugim skupinama djece. Mnogo je djece nervozno zbog novih okolnosti. Što uključuje prelazak u novu školu, razred ili k novom nastavniku.

To se može dogoditi u bilo kojoj dobi. Ako se vaše dijete čini nervozno, može biti korisno da vježbate ulazak u novu situaciju. Tako ga prije prvog školskog dana možete odvesti na razgledavanje nove škole ili učionice. Napomenite mu da vjerojatno postoji mnogo učenika kojima je prvi školski dan nelagodan. Nastavnici znaju da su učenici nervozni i stoga će se dodatno potruditi da se svi zajedno osjećaju što ugodnije. Ako vam se čini da vam je dijete nervozno, pitajte ga što ga muči i pomognite mu riješiti teškoće u savladavanju nove situacije.

2. Najviše pažnje posvetite odabiru ruksaka

Školski ruksak vašeg djeteta vjerojatno će biti najviše opterećujući element, u kupovini za novu školsku godinu. Vaše će dijete koristiti ruksak svaki dan, za prenošenje stvari u školu i natrag.

I stoga ruksak mora biti otporan na svakodnevno korištenje. Što uključuje put u školu i nazad, spremanje u ormar i djetetovo grubo postupanje sa svojim stvarima.

Kako se ruksak koristi neprestano i svakodnevno, imajte na umu nekoliko kriterija. Neka bude kvalitetan, neka se optimalno prilagođava vašem djetetu (nikako mu ne kupujte prevelik ruksak, radije produžujte naramenice usporedo s djetetovim rastom). Pazite i na to da naramenice budu udobne i da se njihov oblik prilagođava ramenima djeteta. Nemojte mu dozvoliti da nosi pretežak ruksak. Neka težina punog ruksaka ne prelazi 15 % djetetove tjelesne težine.

3. Lov na odjeću – od dosadne kupovine napravite izlet

Lov na odjeću svake se godine polaskom u novu školsku godinu intenzivira i nastavlja. I stoga se preporučuje obaviti kupovinu krajem ljeta, kako bi se vaša djeca vratila u školu sa stilom.

Jer će im nova odjeća i obuća, koju sami odaberu pružiti dodatnu motivaciju za odlazak u školu. Djeca se možda bune protiv kupovine, ali riječ je o godišnjem pohodu koji se ne može izbjeći.

A i vrlo je dobrodošlo da dijete bude prisutno barem u većini slučajeva kada obavljate kupovinu za njega. Stoga izlete s kupovinom planirajte ranije, odnosno ujutro. Kada su djeca naspavana i puna energije, a vani još nije vruće. Tokom kupovine napravite pauzu te ih odvedite na ručak i sladoled. Od dosadne kupovine napravite izlet, kako biste olakšali i sebi i svojoj djeci.

4. Neka odjeća i obuća budu za svakodnevnu primjenu

Ne zaboravite da nova školska godina nikako ne znači novu i potpuno obnovljenu garderobu vašeg djeteta. Pomno pregledajte stanje u ormaru i djetetu nabavite ono što mu je zaista potrebno.

Najpopularnija je odjeća za slobodno vrijeme koja se prilagođava ljetnom vremenu. Najbolje bi bilo da je dijete u školi odjeveno slojevito kako bi po potrebi moglo samo navući ili skinuti gornju majicu.

Neka odjevne marke ne igraju posebnu ulogu (osim u pogledu kvalitete), jer vjerojatno želite naučiti dijete da je odjeća tek nevažna vanjština. Ako je u školi vašeg sina ili kćeri popularna određena robna marka, i dijete vas moli da mu je kupite, ugodite mu ako to možete priuštiti. Ne treba pretjerivati ili ugađati svakom zahtjevu. Ali nošenje „prave“ odjeće puno znači za djetetovo samopouzdanje.

5. Povratak u školu – prijevoz do škole

Ako put do vašeg posla prolazi pored djetetove škole, a vaši su rasporedi usklađeni, stvar je jednostavna; u suprotnom je za transport djeteta do škole i nazad potrebno nešto više organizacije. Najpopularniji i najsigurniji odabir je školski autobus jer ima tačno određeni raspored i stoga ćete znati kada dijete treba dočekati i poslati u školu.

Ako živite blizu škole, djetetu možete nabaviti bicikl ili romobil, a mlađe dijete neka na putu u školu i nazad uvijek bude u pratnji odrasle osobe – ako ne vas, onda rođaka, roditelja školskog kolege ili osobe od povjerenja.