Bosna i Hercegovina

Razmišljajući o drugom blogu koji ću podijeliti s vama znao sam samo jednu stvar a to je da će sigurno biti blog o Prenju i jednom od jedanaest prenjskih vrhova koji prelaze magičnu granicu od 2000 mnv.

Piše: Dženad Džino

You Tube; Instagram; Facebook

Zašto Prenj ? Jednostavno jer je Prenj jedna od najljepših i najmoćnijih planina Bosne i Hercegovine. Njegovi “alpski” vrhovi i divljina koja se osjeti na svakom koraku koji zakoračite jednostavno vas natjera da razmislite o činjenici koliko smo mali i nebitni na ovom svijetu. Prenj je jedna gromada, jedan gorostas koji je najbolje opjevao pjesnik Vladimir Nazor a jedan stih kaže:

“I Prenj stoji, sav je od jednog komada.

Krvav je kad sunce u maglu zapada.

U jesenje dane kao žuč se žuti.

Grozan kad prozbori, strašan kada šuti.”

VELIKA KAPA-UPUTE ZA USPON

Prenj je teško pristupačna planina i na Prenj dolaze isključivo planinari i istinski ljubitelji planine. Razmišljajući o kojem vrhu da vam pišem došao sam na ideju da bi možda bilo dobro da to bude jedna od laganijih (na Prenju nema laganih uspona) planinarskih tura u kojoj ćete se, ukoliko se odlučite da je pređete sigurno zaljubiti u Prenj, odmah na prvi pogled. Odlučio sam se da to bude Velika Kapa, vrh koji strši iznad kanjona Konjičke Bijele sa svojih 2004 mnv.

Polazak na ovaj vrh je iz Konjica. Vozimo se u pravcu Boračkog jezera  do račvanja ceste prema naselju Bijela i tu se glavni put nastavlja lijevo prema Boračkom jezeru a desno se odvajamo za naselje Bijelu. Od ovog skretanja imamo oko 4 km asfaltiranog puta koji završava na kraju sela Bijela. U nastavku se vozimo, po relativno dobroj makadamskoj cesti penjući se uz brdo otprilike 11 do 12 km do visoravni Rapte, na kojoj je izgrađen planinarski dom „Senad-Muhibić-Dundo“.

Ovo nam je ujedno početna tačka naše planinarske ture na Veliku Kapu. Ukoliko dođete vikendom planinarski dom će biti otvoren i tu možete pojesti odličan planinski grah, popiti kafu ili čaj i uživati u čistom zraku. Markirana planinarska staza, od planinarskog doma vodi nas preko livade i zatim ulazi u manju bukovu šumu koju napuštamo za svega par minuta. Nakon 45 minuta uspona i odlično markirane staze dolazimo  do grebena na kojem imamo veliku planinsku markaciju u obliku stuba na kojem je jasno postavljen putokaz.  Izlaskom na ovaj greben planinari obično naprave  prvu pauzu, a usput uživaju u pogledu prema Jablanici i prenjskom vrhu Cetina koji se nalazi naspurot nas.

Dolazak na greben

Planinarski Dom “Suad Muhibić-Dundo”

Neka vam ne bude mrsko odvojiti samo  dva minuta uspona do uzvišenja na desnoj strani grebena gdje možete uživati u pogledu na Jablaničko jezero i dolinu Neretvice, pogled seže i na planinu Bitovnju i dalje prema Vranici. Ipak, naš uspon nastavljamo krenuvši na lijevu stranu grebena i već nakon 15-20 minuta penjanja dobivamo otvoren vidik od 360 stepeni i sve do samog vrha Velike kape uživamo u pogledu na skoro sve vrhove Prenja. Ispod nas nalazi se i najljepša prenjska dolina Tisovica, koju takodjer vidimo sve do samog vrha. Završni uspon na Veliku kapu vodi uzbrdo i tu stižemo za oko 2 sata normalnog planinarskog hoda. Vrh je označen kamenom pločom na kojoj je uklesano ime vrha i njegova nadmorska visina. Na vrhu  ćete se oduševiti  pogledom na centralni Prenj: Osobac, Lupoglav, Vjetrena brda. S vrha se pružaju nezaboravni vidici na gotovo sve prenjske vrhove, na Konjic na selo Bijelu, pogled seže I do planina Čvrsnice, Veleža, Bjelašnicea, Visočice i drugih.

Pogled prema najvišem vrhu Prenja: Zelenoj Glavi

Tokom proljeća, još možemo uživati u prizorima vrhova prekrivenih snijegom…

…dok se u dolinama pojavljuje prvo cvijeće.