Sadržaj

Trendovi

Zima je mnogima omiljeno godišnje doba.

Sve je prekriveno razigranim valovima i snježnom tišinom koja svjetluca i blista.

Zimi je vrijeme hladno, ali naša srca su toplija jer je zima poligon za osjećanja i nema moćnijih iskustava od onih koje smo doživeli u zagrljaju snijega i onih koje volimo.

Pored skijanja i vožnje snowboarda, zima nudi mnoštvo drugih aktivnosti i iskustava za koje je dovoljno samo malo mašte, dobre volje i motivacije. Toplo se obucite i uputite se u prirodu da isprobate neki od sljedećih prijedloga:

Planinarenje

Na zimski pejzaž, avanturu i prigušenu tišinu niko ne može ostati imun. Na vrhovima planina nalaze se prelepi vidikovci koji su savršeno mesto da napravite pauzu, odmorite uz topao čaj iz termosa i pripremite se za nastavak planinarske ture. Probijanje kroz snijeg sa Vašom ekipom uigranih planinara kako bi došli do prelijepog vidikovca i nazad do toplog prenoćišta često podsjeća na najuzbzdljivije filmove o osvajanju Mont Everesta.

Noćno pješačenje sa svjetiljkama

Dan je zimi kratak i to može biti velika prednost. Svjetiljka na glavi, lanci na toplim planinarskim cipelama i put ispod noge. Noć ima svoju moć, kažu, a zimi, kada je put osvijetljen punim mjesecom koji se odbija od snježni pokrivač, postaje posebno uzbudljiva za šetnju. Dobro isplanirajte pravac kretanja i pobrinite se da se na cilju nalazi otvorena koliba gde se možete zagrijati i osvježiti pre nego što krenete nazad u vedru noć.

Sankanje

Ako ste među onima koji izbjegavaju gužve na skijalištima, imate fenomenalnu alternativu. Mnoga planinske, pa čak i gradske padine pretvaraju se u sankalište kada napada dovoljno snijega.

Krpljanje

Krpljanje je sve popularniji način istraživanja zimskih planinskih predjela. Krplje su drvene snježne cipele koje su preci koristili u zimskom lovu, šumarstvu i vojnim pohodima, a danas su ih zamijenile plastične krplje, koje postaju neizostavni deo opreme za zimske sportove. Sa ovim „velikim reketima za cipele“ možete krenuti dnevnu ili prethodno pomenutu noćnu avanturu.

Pješačenje uz svjetla baklji

Noćna šetnja sa bakljama je podjednako bajkovita i izbudljiva kao što zvuči. Vatra koja osvetljava put u hladnoj zimskoj noći je neprocjenjivo iskustvo, a pucketanje varnica dodat će romantičnu notu ovoj avanturi. Kako bi prisustvovali jednoj ovakvoj šetnji najbolje je da istražite bogatu ponutu planinarskih i turističkih organizacija.

Klizanje na otvorenom

Mnogi gradovi zimi postavljaju klizališta na otvorenom. Iznajmljivanje klizaljki je najbolji izbor za početnike, zato se ne plašite da isprobate nešto novo i stanete na klizaljke. Klizanje je savršen sport za odrasle, a i deca ga obožavaju. Svake godine na gradskim trgovima nalaze se prostrana klizališta koja upotpunjuju prazničnu ilidu, a ako vam se klizanje toliko svidi i poželite svoje klizaljke u kojima ćete da izvodite piruete, brzo klizate ili pravite figure na ledu, pogledajte ponudu klizaljki u Intersport prodavnicama.

Hokej na ledu

Ako ste ovladali osnovama klizanja, stabilni ste na ledu i posedujete takmičarski duh, onda je hokej na ledu savršen zimski sport za Vas. Za hokejaški meč potrebno je jedanaest igrača, pak, hokejaški štap, klizaljke, zaštitna oprema, dres i dobarih sat vremena neprestanog klizanja može da počne. Ako imate želju da trenirate i profesionalno se bavite ovim sportom, možete se upisati u neki od hokejaških klubova koji imaju treninge u prostranim ledenim dvoranama tokom cele godine.