Sadržaj

Trčanje

Konzumacija sportskih ili energetskih pića? Pazite da ih ne pomiješate.

Za vrijeme trčanja dolazi do gubitka tekućine, hranjivih tvari i minerala iz organizma. Iz  tih se razloga svaki trkač mora pobrinuti za unos tekućine prilagođen tjelesnom naporu.

Izotonična pića prilagođena sportašima i energetska pića za one koji osjećaju nedostatak energije i žele je odmah vratiti, nemaju jednake  sastojke, svojstva i djelovanje.

Zašto koristiti  sportske napitke

Tokom fizičkog napora gubite tekućinu iz organizma  i nužno potrebne hranjive tvari, minerale (magnezij, kalcij…) i ugljikohidrate . Stoga je važno  da tijelo opskrbljujete dovoljnom količinom tekućine. Pravilnim unosom dovoljnih i adekvatnih količina tekućine, vratit ćete tijelo u ravnotežu, te tako izbjeći umor, grčeve i ozljede.

Obična voda nije dovoljna

Budući da voda ne sadrži ugljikohidrate, nećete moći odmah povratiti svu potrebnu energiju pijući samo vodu. Dakle, imate dvije mogućnosti: uživati u sportskim napicima kao što su Isostar, Enervit, Powerade itd., ili uživati u  energetskim napitcima, kao što je Red Bull. Oba tipa napitaka daju vam energiju i snagu, ali koji odabrati?

Sportska pića: prilagođena fizičkom naporu

Sportski napitci pomažu sportašima, da prilikom fizičkog napora osiguraju dovoljnu količinu vode i odgovarajuće razine hranjivih tvari, minerala i ugljikohidrata, koje su izgubili tijekom treninga. Dostupni su u mnogim okusima i oblicima (prah koji treba otopiti ili tekućina), i prilagođeni različitim korisnicima. Zajedničko obilježje svih sportskih pića jest, da su prilagođeni tjelesnim potrebama nakon fizičkog napora. Sportska pića podijeljena su u tri velike grupe: izotonična, hipotonična i hipertonična – razlikuju se ovisno o sadržaju ugljikohidrata, koje sadrže.

Kojeg odabrati?

Za trkače koji obično trče srednje duge rute (ispod 10 km i do 20 km), dovoljni su izotonični napitci. Oni sadrže 6-8% ugljikohidrata. Za trkače koji trče duže rute, najprimjereniji su hipertonični napitci, koji sadrže više od 8% ugljikohidrata. Osim ugljikohidrata, sportski napitci sadrže minerale (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, itd.), koji su tijelu nužno potrebni za normalno funkcioniranje. Omjeri pojedinih hranjivih tvari, potrebnih elemenata i minerala precizno su određeni u pojedinačnim napitcima, kako bi ih tijelo brže apsorbiralo. Poznat nam je niz brendova sportskih pića: Isostar, Enervit, Isotec, Overstims … Prilikom treninga isprobajte različite oblike i brendove napitaka, kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara. Ako niste sasvim sigurni, kojeg odabrati u širokoj ponudi na tržištu, ne ustručavajte se konzultirati sa kvalificiranim prodavačem, vezano uz tu temu. Takve napitke vam također nude prilikom vaših takmičenja. Obratite pažnju na ono što pijete i odaberite onaj koji poznajete, u suprotnom se može dogoditi da ga vaš želudac neće moći probaviti. Količinu sportskih napitaka morate prilagoditi razini vaše tjelesne aktivnosti. Šećer, koji sadrže ovi napitci, može se pretvoriti u masnoću koju nećete moći potrošiti tijekom vježbanja, što najvjerovatnije nije vaš cilj. Prije treninga pažljivo pročitajte uputstva napisana na pakovanju svakog napitka.

Energetska pića: pazite na količinu kofeina

Energetska pića obećavaju brz povrat energije. Kao i sportski napitci, preporučuju se sportašima i sportašicama, ali oprez pri konzumiranju nije na odmet. Budite svjesni da energetska pića nisu posebno prilagođena potrebama trkača, i sadrže velike količine kofeina i sličnih supstanci, koje se ne preporučuju trkačima. Kofein stimulira proizvodnju urina i ima svojstva laksativa, što može uzrokovati čak i suprotne učinke od željenog, tj. dehidraciju, povećanu brzinu otkucaja srca, diareju … Osim štetnih učinaka, energetski napitci također sadrže velike količine ugljikohidrata, koje su često previsoke – obratite pozornost na slabost ili druge probleme. Energetski napitci tijelo ne opskrbljuju mineralima, koji se eliminiraju tijekom treninga. U slučaju nepravilne upotrebe, nakon brzog porasta energije, može se pojaviti i umor i posljedična oštećenja, kao što je tendinitis (upala tetive).

Savjet:

Za trčanje, radije odaberite sportske napitke. Tekućinu unosite redovno, prije nego osjetite žeđ, kako bi vam tijelo za vrijeme aktivnosti bilo adekvatno opskrbljeno vodom, hranjivim tvarima i mineralima.