Sadržaj

Skijanje

Skijanje je više od zimske aktivnosti! To je fantastičan sport koji nudi brojne fizičke i mentalne prednosti. Skijanje aktivira različite mišićne skupine, posebice mišiće donjeg dijela tijela. Jača vaše kvadricepse, tetive koljena, listove i gluteuse. Stalna ravnoteža i potrebni pokreti pomažu poboljšati snagu i stabilnost trupa, a ujedno je izvrstan kardiovaskularni trening koji povećava ukupnu izdržljivost. Osim fizičkih benefita, skijanje usred prekrasnih planinskih krajolika može imati dubok umirujući učinak na vaš um. Adrenalin od skijanja podiže raspoloženje i smanjuje nivo stresa, a vještine rješavanja problema se izoštravaju dok se krećete različitim terenima i uvjetima. A kako biste u potpunosti uživali u svim prednostima skijanja, potrebno je nabaviti kvalitetnu opremu.

Znate one situacije u kojima morate birati između estetike i udobnosti? Skijanje nije jedno od njih. Naime, današnja skijaška moda je elegantna, sofisticirana i udobna. Trendi odjeća za skijanje i snowboarding dovoljno je izdržljiva i robusna da vas grije i štiti dok se spuštate niz planinu, a opet dovoljno elegantna da uživate u svim onim aktivnostima nakon skijanja.

Kakvu skijašku odjeću odabrati?

Jeste li ikada vidjeli ljude kako se obilno znoje ili nekontrolisano drhte kad su vani po hladnom vremenu? Vjerojatno su pogriješili jer se nisu odjenuli slojevito. Slojevitost je pravilo broj jedan za ugodno skijanje i snowboarding, a morate uzeti u obzir tri različita sloja.

1. Osnovni slojevi

Kao sloj uz vašu kožu, osnovni sloj mora biti udoban i prozračan. Bez obzira na to jeste li prvi put skijali ili ste skijaški profesionalac, znojit ćete se. Dakle, preskočite pamuk i umjesto toga odaberite sintetički materijal ili vunu za osnovni sloj skijaške odjeće.

Primjeri osnovnog sloja:

Skijaške čarape: Bez debelih čarapa! Tanke vunene čarape posebno dizajnirane za skijanje bolji su odabir za održavanje topline i dobru cirkulaciju.
Dugi donji veš: Bez obzira na to zovete li ih dugim donjim vešom, termo donjim vešom ili dugim gaćama, bit će vam jako drago što ste ih nosili.

2. Vanjski slojevi

Vanjski slojevi su dizajnirani za zaštitu od vremenskih nepogoda i ocjenjuju se prema tri faktora: izolacija, prozračnost i hidroizolacija. Zaista ne možete pogriješiti s visokom razinom vodonepropusnosti kako biste spriječili vlagu. Visoke razine prozračnosti su ključne za smanjenje znojenja tijekom intenzivne aktivnosti na otvorenom. Prava razina izolacije ovisi o tome koliko zaštite od hladnoće želite. Neke jakne imaju izolaciju na patentni zatvarač, što ih čini idealnim izborom ako uživate u skijanju zimi po hladnom vremenu i proljetnom skijanju po toplijem vremenu.

Primjeri vanjskog sloja:

Skijaška jakna: odaberite jaknu na temelju dva faktora: hladnoće i udobnosti. Izostavljanje prvog dovest će do drugog. Skijaške hlače: Osim ako ne volite hladnu i mokru stražnjicu, odaberite vodootporne skijaške hlače. Hlače bez izolacije su svestranije, omogućujući vam da dodate malo ili mnogo izolacijskih slojeva ispod. S druge strane, hlače koje dolaze s ugrađenom izolacijom, savršene su za vožnju ski liftovima na nižim temperaturama.

3. Izolacijski slojevi

Također poznati kao srednji slojevi, izolacijski slojevi nalaze se između osnovnih slojeva i vanjskih slojeva. Budući da se nalaze između osnovnog sloja koji upija vlagu i vodonepropusnog vanjskog sloja, sve što izolacijski slojevi trebaju jest grijati vas. Sintetički materijal pruža najbolju udobnost i svestranost.

Primjeri izolacijskih slojeva:

Majice s kapuljačom, džemperi, podjaknepuloveri od flisa

4. Detalji za osiguranje topline

Nakon što ste se pravilno slojevito odjenuli, vrijeme je za odgovarajuće modne dodatke. Ovdje se možete poigrati sa zaista svakakvim kombinacijama, kao što su jarko ružičaste skijaške rukavice i kape s velikim coflekima baš kao kada ste bili dijete.

Primjeri dodataka za toplinu:

Skijaške rukavice: Vodootpornost i izolacija su dvije velike stvari koje trebate tražiti u savršenim skijaškim rukavicama. Potražite rukavice s podesivim zatvaračima za zglobove za sigurno pristajanje i pobrinite se da omogućuju spretnost rukovanja skijaškim štapovima i opremom. Skijaška kapa: Udobnost i pristajanje su najvažniji faktor i birajte kapu koja vam grije glavu i stane ispod kacige.

Koju skijašku opremu odabrati?

Skije i skijaški štapovi su svakako osnova. Odaberite odgovarajuću veličinu, stil i boju prema vašoj želji, ali i prema vrsti skijanja i terenu. Odabir pravih skija ključan je korak za uživanje u skijanju. Prije svega, važno je da razmotrite svoj nivo skijaškog iskustva. Jeste li početnik, osrednji skijaš ili iskusni skijaš?

Skije se razlikuju prema nivou iskustva i stilu skijanja. Sljedeći korak je razmotriti kakvu vrstu skijanja planirate. Želite li skijati na uređenim stazama (alpsko skijanje), istraživati duboki snijeg (backcountry skijanje) ili raditi trikove (freestyle skijanje)? Svaka vrsta skijanja zahtijeva specifičan tip skija.

Dužina skija je važan faktor. Za početnike, skije bi trebale dosezati negdje između brade i nosa. Iskusniji skijaši često preferiraju duže skije za veću stabilnost pri visokim brzinama ili izvan uređenih staza. Uzmite u obzir i svoju visinu, težinu i stil skijanja prilikom odabira dužine. Širina skija, poznata kao “underfoot” širina, varira ovisno o vrsti skijanja. Uže skije su bolje za uređene staze, dok šire skije pružaju bolje prianjanje na dubokom snijegu ili off-piste skijanju. Oblik skija također može biti “camber” (kao slovo “C”) ili “rocker” (savijeni prema gore na vrhu i dnu skija). Camber pruža bolju stabilnost i kontrolu na uređenim stazama, dok rocker skije lakše klize na dubokom snijegu.

Krutost skija, ili “flex,” određuje kako će se skije ponašati na stazi. Mekše skije su obično bolje za početnike jer su lakše za upravljanje i manje zahtjevne. Tvrdi flex je bolji za iskusne skijaše koji žele veću kontrolu i stabilnost pri visokim brzinama. Najbolji način da pronađete savršene skije za sebe je konzultirati se s profesionalcem u našim prodavaonicama. Oni će vam moći pružiti personalizirane preporuke na temelju vaših potreba, stila skijanja i različitih faktora.

Kod skijaških štapova odaberite ispravnu dužinu na temelju svoje visine i stila skijanja. Materijali kao što su aluminij ili karbonska vlakna nude trajnost i težinu. Rukohvati trebaju biti udobni, a podesive naramenice za zglob su važne.

Kako odabrati pancerice?

Kupovina pravilnih skijaških čizama (pancerica) izuzetno je važna jer će vam pružiti udobnost i kontrolu na stazi. Ovdje ponovno morate uzeti u obzir svoju razinu skijaškog iskustva, ali i skijaški stil koji najčešće prakticirate. Pravilna veličina i širina čizme su od suštinskog značaja za udobnost i performanse na stazi.

Velika većina čizama koristi standardiziranu skalu veličina (Mondopoint). Kako biste pronašli pravu veličinu, važno je da se posavjetujete s prodavačem i isprobate čizme prije kupovine. Osigurajte da čizme odgovaraju vašoj dužini i širini stopala.

Krutost čizme (flex) igra ključnu ulogu u kontroli i performansama na stazi. Početnici bi trebali razmotriti mekše čizme koje su udobnije i olakšavaju učenje. Iskusni skijaši često preferiraju čvršće čizme za bolju kontrolu i stabilnost pri visokim brzinama. Osim veličine i krutosti, razmotrite i druge tehničke karakteristike čizme. Na primjer, spojevi za kopčanje (buckles) i remeni za pričvršćivanje moraju biti funkcionalni i omogućiti pravilan prijenos energije s nogu na skije. Također, potražite čizme s odgovarajućim đonom za vaše skijaške vezove. Kod odabira i savjetovanja se također možete uputiti u naše prodavaonice gdje ćete dobiti odgovore na sva pitanja.

Dakako, ne zaboravite na kacigu i skijaške naočale koje su apsolutno neophodne za zaštitu vaših očiju. UV zrake su jače na velikim visinama, jednako za oblačnih i za sunčanih dana. Različite leće najbolje odgovaraju različitim razinama sunčeve svjetlosti.

Skijanje je prekrasan zimski sport koji nudi fizičke i psihičke dobrobiti. Opremljeni pravom opremom, možete maksimalno iskoristiti ovu uzbudljivu aktivnost, a u isto vrijeme biti sigurni i ugodno se osjećati. Pomoću ovog vodiča odaberite odgovarajuću opremu za svoju skijašku avanturu i s povjerenjem krenite na padine, znajući da ste dobro pripremljeni za radosti zimskih sportova.