Sadržaj

Biciklizam

Svako godišnje doba sa sobom donosi svoja specifična obilježja, kada je bicikliranje u pitanju. I dok tokom ljetnih mjeseci bježimo od vrućine, te nam je najveći “neprijatelj” sunce, jesenski mjeseci imaju pak svoje izazove. No, kao što se i tokom ljeta nastavljamo baviti s ovom omiljenom outdoor aktivnosti, tako to činimo i u jesen. Jedino što trebamo je prilagoditi pojedine stavke kako bi bicikliranje bilo prvenstveno sigurno.

Bez obzira na hladnije temperature i prve kišne dane. Jesen sa sobom donosi i one lijepe strane, zbog kojih često govorimo kako nam je upravo to omiljeno godišnje doba za provesti na “bajku”. Prije svega je tu pad temperature koji omogućuje da lakše podnosimo i one teže i zahtjevne dionice. Dani su još uvijek relativno topli, zrak je čist i prozračan, a često na stazama nakon babljeg ljeta sve manje nailazimo na mnogobrojne strane bicikliste. Priroda je naprosto magična – nema ljepšeg osjećaja nego voziti se kroz prvu jutarnju maglu, uživati u rapsodiji jesenskih boja i mirisu otpalog lišća. Kako bi bicikliranje uistinu bilo čarobno, donosimo korisne savjete.

Jesenska odjeća za bicikliranje i kako je kombinovati

Kratke hlače i majice polagano, ali sigurno spremamo na dno ormara gdje će pričekati iduću toplu sezonu. Najveći izazov na jesen predstavlja velika promjena temperature, kao i velike oscilacije iste u samo jednom danu. Vaš najbolji saveznik je funkcionalna odjeća, koja je spremna na sve jesenske izazove. Pretežito tokom jesenskih dana bicikliramo na temperaturi koja se prosječno kreće između 10 do 15 stepeni. Imajte na umu da vanjska temperatura nije i ona koju ćete osjećati dok pedalirate. Naime, ako se vozimo prema prosječnoj brzini od, recimo 30 kilometara na sat, temperatura koju ćete vi zapravo osjećati pada za oko pet stepeni. To znači da ako biciklirate na 10 stepeni, vi osjećate pet stepeni.

Kako zaštititi tijelo?

Obavezna je zaštita glave jer toplina najbrže odlazi upravo kroz udove. To znači da uza sebe uvijek imajte tanju kapu (za zimsku još nema potrebe) ili višefunkcionalni buff, odnosno maramu, koju ćete lako i pospremiti (staviti, primjerice, na ruku ili spustiti na vrat) ukoliko vam ne bude potrebna u jednom trenutku.

Što se tiče gornjeg dijela tijela, slojevito odijevanje je tajna uspješnog jesenskog bicikliranja. Započet ćete ga s prvim, odnosno base, slojem koji se sastoji od tanje podmajice dugih ili kratkih rukava (procijenit ćete dužinu prema vlastitim preferencama i osjetljivosti na niske temperature).

Slijedi dugi dres za bicikliranje, a outfit ćete zaokružiti prslukom. Ako ste ona osoba kojoj uvijek postane brzo vruće, ali ipak ujutro tražite dodatnu toplinu, odlučit ćete se za kratku podmajicu i duge rukavice bez prstiju koje će grijati vaše ruke, a lako ćete ih skinuti kada se zagrijete. Kada je donji dio tijela u pitanju, obavezne su duge hlače, ali isto tako se možete odlučiti za duge hlače koje se mogu transformirati u kratke u slučaju iznenadno visoke temperature tokom dana.

Kao što smo rekli, udove je uvijek potrebno zaštiti, stoga nemojte zaboraviti na tanje rukavice, a tajna toplih stopala leži u navlakama za cipele. Tokom jeseni one ne trebaju biti debele. Jesensko bicikliranje je nezamislivo bez – pogađate kabanice, odnosno lagane vodootporne jakne. Vrijeme je toliko promjenjivo da nikad ne možete biti sigurni da vas na dionici neće uhvatiti kiša. Birajte modele koje jednostavno složite u ruksak. Mali, ali koristan savjet – birajte jaknu s puno džepova jer u njih možete spremiti male potrepštine koje želite imati pri ruci, kao što su, primjerice, rukavice.

Tehnička oprema bez koje nema jesenskog bicikliranja

Postoje dvije neophodne stvari bez kojih je teško zamisliti jesensko bicikliranje – to su blatobran i dobra rasvjeta. Dani postaju kraći stoga obavezno prije prvih avantura na dva točka provjerite svoja rasvjetna tijela.

Set biciklističkih svjetala nije skupa investicija, ali svakako je korisna i praktična. Ako pretežito biciklirate po gradu, nemojte zaboraviti ili na reflektirajuću odjeću, a uvijek možete nositi reflektirajući prsluk i trake.

Ako još nemate blatobran, vrijeme je da ga ove sezone nabavite. On pomaže da ostanete suhi i čisti, ne samo vi, nego i će i vaš bicikl biti manje prljav. Blatobrani se mogu postaviti na skoro svaki bicikl. Postoje fiksni i montažni, a u odabiru modela koji je najbolji za vaš bicikl, rado će vam pomoći naši zaposlenici. Jesensko bicikliranje poseban je doživljaj i mnogi biciklisti upravo ovo godišnje doba navode kao svoje omiljeno. Uvijek prije nove avanture dobro provjerite vremensku prognozu te imajte na umu kada je zalazak sunca, kako biste bili sasvim sigurni na terenu. I mali savjet za kraj – koliko nama paše topli tuš ili kupka nakon izleta/treninga, toliko i vaš limeni ljubimac na dva točka voli da ga odmah očistite.