Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Proljeće je kao stvoreno za prve planinarske korake. Dani traju duže, vrijeme se poboljšava, priroda budi – scenarij kao stvoren za planinarske avanture. No, prije nego se odvažite uskočiti u gojzerice i uputiti se na prvu stazu, potrebno je opremiti se za planinarenje. Kvalitetna planinarska oprema je neophodna kako bi svaki izlet u prirodu prošao sigurno i zaštićeno.

Naravno, nećemo istu opremu nositi na doslovno svaki planinarski izlet jer ćemo ono što nosimo na sebi i u ruksaku prilagoditi terenu, težini staze i vremenskim uvjetima. No, ipak postoji onaj dio opreme koji je neophodan. Slobodno možemo reći da postoje tri “sveta grala” planinarske opreme bez kojih ne idete na planinarske izlete. To su: gojzerice, planinarski ruksak i planinarska jakna. U ove tri stavke vaše opreme dobro je uložiti više.

Gojzerice

Postoje razni brendovi i modeli gojzerica, a koje ćete odabrati ovisi o vrsti planinarskih izleta, ali i osobnim preferencama. Dok pojedinim planinarima odgovara jedan konkretan brend, druga stopala se u dotičnim cipelama ne osjećaju ugodno.

Planinarske cipele možemo razlikovati prema godišnjem dobu. Postoje univerzalne gojzerice koje možete nositi tokom cijele godine, no imajte na umu da one nisu za teže zimske uspone. Postoje zimske gojzerice, ali isto tako u ponudi se nalaze i laganije verzije planinarskih cipela koje su za laganije terene, manje zahtjevne uspone i toplije dane.

Koji model ćete odabrati, ovisi o tome kada i kako planirate planinariti. Ako će vaši izleti biti pretežito lagani, na pitomom šumskom terenu i tokom toplijih dana, nema potrebe da nosite teške i glomazne gojzerice. Ako niste sigurni gdje će vas vaša planinarska karijera odvesti, odlična opcija su univerzalne višesezonske gojzerice. A ako se krenete ozbiljno baviti planinarenjem te možda ići u viša gorja, svoju kolekciju ćete kasnije nadopuniti zimskim gojzericama.

1
1
2
1
2
3

Savjet prilikom kupnje obuće

U kupovini gojzerica se uputite u popodnevnim satima kada su vaša stopala umorna i već pomalo natečena. Pravilo je da se kupuje minimalno pola broja veći model, što zbog planinarskih čarapa, što smo umornih i natečenih nogu. Tako sprječavate stvaranje žuljeva i nabijanje stopala o gojzericu prilikom hodanja. Obucite obje gojzerice i napravite par koraka po trgovini. Mnoge trgovine nude i isprobavanje gojzerica na simuliranom terenu kako biste osjetili kako vam se noga ponaša prilikom uspona i silaska.

Jedno je univerzalno pravilo: koliko god vam se gojzerice sviđale i/ili bile na popustu, ako osjetite da vas negdje stišću, nabijaju ili stvaraju bol, nemojte ih kupiti. Gojzerice koje to rade u trgovini, na terenu će vaš izlet pretvoriti u noćnu moru.

Planinarski ruksak

Za razliku od gojzerica, planinarski ruksaci se dijele prema litraži. Litraža ujedno označava je li dotični ruksak prilagođen za jednodnevne ili višednevne izlete. Ako u početku ne planirate ići na višednevne izlete, nema potrebe da kupite velik ruksak i natrpavate ga stvarima – što je ruksak teži i hodanje je teže.

Za jednodnevne izlete dovoljan je ruksak od 18-30 l, za višednevne bez nošenja šatora 30-55 l, dok se litraža za duža putovanja kreće od 40-65 l, a ako na njih planirate nositi šator i od 65 l nadalje.

Ruksak treba biti prilagođen vašem tijelu i potrebama. To znači da niže i sitnije osobe ne bi trebali nositi ruksake s pretjerano velikom litražom – do 45 l je dovoljno. Prilikom kupnje, ruksak stavite na leđa, prilagodite vezice, provjerite žulja li vas negdje ili zateže. Ako je to slučaj s praznim ruksakom, najvjerojatnije će vaša leđa patiti kada ga jednom napunite. Slobodno zamolite prodavača da ruksak napunite sa stvarima kako biste dobili osjećaj težine na leđima. Također je dobro da ruksak ima više džepova kako biste bolje raspodijelili svoju planinarsku opremu.

Planinarske jakne

planinarsku jaknu uvijek treba uložiti više jer je upravo to sloj koji će vas štiti od raznih vremenskih nepogoda, kao što su kiša, vjetar ili snijeg. Vodeća podjela je ona na hard shell i soft shell jakne. Hard shell jakne su vodootporne jakne s kapuljačom koje su izdržljive. Ujedno štite od kiše i/ili snijega i vjetra, ali su manje prozračne. Soft shell su mekanije, prozračnije i elastičnije jakne te pružaju više mobilnosti. One također štite od vjetra i kiše. Imamo i wind stopper jakne, koje nude posebnu zaštitu od vjetra.

Tu su i zimske jakne čija je vodeća funkcija da štite od niskih temperatura. Koju jaknu odabrati, također ovisi o vrsti izleta i terenu. Ako ne planirate ići u visoka gorja, za početak vam nije potrebna zimska jakna. Oko izbora između hard shell i soft shell jakne često se vode razne rasprave. No na koncu se svode na to što komu odgovara i na kakvu vrstu izleta osoba planira ići. Ako volite prozračnost te se osjećate sputano u komadima grubljeg materijala, onda hard shell jakne nisu za vas.

Prilikom kupovine jakne pripazite da ona ne bude uska, niti da igdje steže. Računajte da ćete ispod nje uvijek imati minimalno jedan do tri sloja odjeće. Jakna vam prije svega treba omogućiti potpunu slobodu kretanja. Isprobajte i kapuljaču koja treba dobro sjesti i prekriti cijelu glavu.

Odličan izbor su jakne koje imaju prilagodljivu kapuljaču uz pomoć vezica ili ugrađenih žica. Dobro bi bilo da jakna ima pokoji džepić kako biste u nju mogli staviti pojedine važne sitnice, koje vam trebaju biti pri ruci.

1
1
2
1
2
3

Ostatak planinarske odjeće

Nakon što ste uložili u kvalitetne gojzerice, planinarski ruksak i jaknu, vrijeme je da do kraja složite svoj planinarski outfit. Za zimsko planinarenje prvi sloj se sastoji od podgaća i podmajice od kojih preporučujemo one od merino vune. Ovaj sloj se nosi kada su temperature izuzetno niske i/ili ispod minusa. U protivnom se prvi sloj sastoji od majica kratkih rukava. Planinarske majice su redom napravljene od posebnog brzosušećeg materijala (nipošto nemojte u planine ići u pamučnoj majici).

Kupite minimalno dvije majice jer ćete se možda nakon težeg uspona htjeti presvući, kako se ne bi prehladili. Drugi sloj se sastoji od majice dugih rukava (poželjno s kapuljačom), na patent koje su također napravljene od posebnog materijala. Postoje deblje i tanje verzije, one od flisa ili s udjelom vune. A koju ćete odabrati ovisi koliko ste zimogrozni te, naravno, o vrsti planinarskog izleta.

Neizostavne su kvalitetne čarape za planinarenje koje se brzo suše, te tako smanjuju mogućnost stvaranja žuljeva. One od merino vune se nose za vrijeme hladnijih dana. Kada su planinarske hlače u pitanju, debljina istih ovisi o godišnjem dobu. No za proljetne izlete će izvrsno poslužiti klasične planinarske hlače ili helanke. One prije svega trebaju biti udobne, nigdje ne stiskati i omogućiti slobodu pokreta. Ako ste više zimogrozna osoba, duge hlače ćete nositi i ljeti. Za one koji se brzo ugriju, na raspolaganju su kratke planinarske hlače. U vašem ruksaku je uvijek korisno imati traku za glavu, takozvani buff ili planinarsku kapu – kako biste se zaštitili od sunca, ali i vjetra koji zna iznenaditi.

Brendovi planinarske odjeće i obuće nude raznolik asortiman u kojem svatko može pronaći one idealne komade. Planinarsku obuću i odjeću ćete uvijek prilagođavati terenu i vrsti planinarskih izleta. Stoga prije kupnje dobro razmislite koji su vam planovi. Svaki komad opreme treba biti prilagođen vašim individualnim potrebama. Jer samo tako u planinama neće razmišljati o žuljevima, bolovima u leđima ili hladnoći. Dobra oprema omogućuje da u svojim planinarskim izletima uživate sigurno i neopterećeno.