Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Šta svaki planinar treba imati u svom ruksaku? Svaki planinar početnik muku muči oko planinarske opreme. Na prvu se čini kako ima izuzetno puno toga, te je teško razlučiti šta nam je potrebno za prve planinarske avanture. Što kasnije po potrebi možemo nadopuniti, a što će nam trebati tek kada (i ako) se upustimo u ozbiljnije planinarske pohode. Nije rijetkost da planinari početnici upravo zbog raznolike opreme u početku na izlete idu sa skoro praznim ruksakom – jednostavno ne znaju što bi u moru toga trebali kupiti.

To može biti opasno! Kako biste se što bolje snašli, donosimo popis neophodnih stvari koje svaki planinar treba imati u ruksaku. U prijašnjem vodiču smo detaljno prošli planinarsku odjeću i obuću. A sada je potrebno spakovati sve tehničke stvari! Postoje oni dijelovi opreme koje ne vadimo iz svog ruksaka, i koji idu s nama bez obzira na vrstu izleta, trajanje i vrstu terena. S druge ipak strane postoje oni tehnički dijelovi opreme koje nosimo ovisno o vrsti terena i izleta, ali i vremenskog razdoblja (ili visine).

Zašto uvijek trebate imati štapove u svom planinarskom ruksaku?

Tko god planira ili je završio Opću planinarsku školu, zna koliko su planinarski štapovi neophodni i korisni. Oni olakšavaju hodanje prenoseći dio opterećenja na ruke. Što ima pozitivan učinak na kralježnicu, koljena i nožne zglobove. Uz to pomaže pri održavanju ravnoteže.

Štapovi se izrađuju od laganih, ali čvrstih aluminijskih legura, od tri tijela. Pojedini modeli se sklapaju, pojedini razvlače. Štapove uvijek nosimo sa sobom, kada ih ne koristimo držimo ih s vanjske strane ruksaka s vrhovima prema dolje. Prije korištenja, štapove treba podesiti u visinu lakta spuštene ruke.

Šta trebamo ponjeti od sitne opreme?

Uvijek sa sobom u ruksaku nosite svjetiljku jer nikad ne znamo kada nas na stazi može zateći mrak. Najpraktičnija je ona čeona iz jednostavnog razloga – nju samo stavimo na glavu te nam tako ne ometa kretanje. U obavezni dio vaše opreme ide i kompas i po mogućnost planinarska karta područja u koje idete. Za one dubljeg džepa, preporučujemo i pametne satove koji ne samo da prate vaše aktivnosti nego na zaslonu imaju ucrtane mape, kompas i druge korisne elemente.

U ruksaku se uvijek trebaju naći zviždaljka, upaljač ili šibice, svijeća, šivaći pribor za sitne popravke, švicarski nožić, olovka i blok za pisanje i vrećica za smeće. Ne zaboravite sa sobom nositi naočale – dioptrijske, zaštitne i/ili ledenjačke. Takozvane glečerice nosimo u zimskim uvjetima i/ili visokom gorju. Kod zaštitnih pripazite da imaju UV zaštitnu, a odličan odabir su specijalizirani outdoor brendovi.

Još nekoliko nezaobilaznih stvarčica

U rukasku se obavezno moraju nalaziti kabanica i kabanica za ruksak. Vrijeme u planinama se brzo mijenja, stoga uvijek treba imati potrebnu zaštitu. Najbolje je uložiti u višekratnu kvalitetnu kabanicu koja može biti klasična s rukavima ili u obliku ponča. Većina ruksaka sadrži svoju vlastitu kabanicu, ali ako to nije slučaj uvijek možete kupiti navlaku.

Gamaše su dodatak planinarskoj obući koji pokriva potkoljenice od cipela do koljena. Izuzetno su korisne kao zaštita od ulaska vode, prljavštine i kamenčića. Upravo zbog toga ih najčešće nosimo po snijegu, blatu i kada pada kiša.

Na planinarski izlet se nikad ne ide bez minimalno dvije pa na više litara vode. Nju možete nositi u višekratnim bocama, a izuzetno su praktični mjehovi. Brojni planinari koriste cjevčice pomoću kojih piju vodu i tokom hodanja. Ovo je izvrstan način da ostanete hidrirani tokom cijelog izleta. A uz to štedite na vremenu jer ne morate stati zbog konzumacije vode. Bez obzira na to planirate li se okušati u penjanju i/ili visokom gorju, u svom ruksaku trebate imati jednu zamku, odnosno pomoćno uže. Ono služi za postavljanje međuosiguranja, navezivanje i za izradu sidrišta. Uz zamku u ruksak stavite jednu gurtnu (vrpcu ili traku) te jedan karabiner odnosno sponku.

Naravno, penjačka oprema se sastoji od puno više različitih elemenata. No za prve planinarske pohode, pogotovo u niskom gorju, ona vam nije potrebna. Tek kada se odlučite okušati u zahtjevnijim planinarskim izazovima. Kao što su visoka gorja i/il ferate, proširit ćete svoju planinarsku opremu. Nikad na izlet ne smijete ići bez pribora za prvu pomoć. On u ruksaku uvijek treba biti na lako dostupnom mjestu. Ne morate sami slagati torbicu, u trgovinama možete naći setove koji su složeni za osnovne planinarske potrebe. Pribor prve pomoći svakako nadopunite s lijekovima za lične potrebe. Svakako spremite i kremu za sunčanje i tablete za pročišćavanje vode. U ruksaku nije loše uvijek imati dodatne eksterne baterije u slučaju da ostanemo bez iste na svojim uređajima. I naravno – nemojte zaboraviti na svoje lične dokumente.

Jednom kada opremite i posložite svoj planinarski ruksak, rijetko kada ćete pojedine stvari vaditi iz njega. Tako ćete uvijek biti spremni za novi planinarski izlet!