Sadržaj

Trčanje

Od početka ove godine je trkačke entuzijaste, između dostupnih novih patika, kao jedan od zanimljivijih modela zainteresirao i Asics Gel Nimbus 25. Patike su recenzirali su naši saradnici sa portala Moje Trčanje. Obavazno pročitajte!

Piše: Ersan Bijedić

sportski novinar, urednik portala Moje trčanje, 23x maratonac, viceprvak BiH u maratonu 2018. godine

U nastojanju da osjetim prednosti i mane modela koji je već neko vrijeme dostupan i na našem tržištu, odnosno prodavnicama Intersporta, pretrčao sam u njima 149km u sklopu svojih priprema za maraton u Manchesteru (Engleska).

Ako pretresete dostupne recenzije na Internetu shvatit ćete da za patike uglavnom vladaju preporuke za lagana i duga trčanja, ali sam nastojao sam testirati ih kroz različite vrste treninga, dionice, duga trčanja, brdska i lagana trčanja.

1

Asics KATAKANA SS TOP

2

Asics 2-IN-1 7″ SHORT

3

Asics GEL NIMBUS 25

Prvi dojam

Asics patike reklamira kao “najudobnije na tržištu” i to je ono što primijetite na prvo korištenje. Proizvođač je uradio studiju sa 100 trkača koji su testirali pet modela patika i ocijenili je kao najudobniju ikad. Ipak koliko je to stvarno najudobnija patika ikad napravljena teško je ocijeniti bez šire studije i uglavnom se svodi na subjektivni osjećaj. Ali na mojoj tabeli najudobnijih je sigurno pri samom vrhu, ako ne i broj 1. Patika za mene nesumnjivo pruža osjećaj kao da trčite na jastucima koji odlično apsorbiraju svaki udar/korak i čine kompletno iskustvo trčanja ljepšim. Nude i besprijekornu stabilnost na tako visokom đonu.

Karakteristike

Udobnost je ono što je bio cilj pa se tako i glavne karakteristike patike odnose na veliku posvećenost lebdećem osjećaju trčanja. Đon koji na peti ima širinu od 41.5mm (uz pad peta – prsti od 8mm) je izrađen od FF Blast Plus Eco pjene. Ovaj model ima 20% više pjene od prethodnih modela Gel Nimbusa. Time je postignuto da stopalo dobije još veću amortizaciju udara, a patika pri tome nije dobila veću težinu od prethodnika (290g za muški model veličine 42, 255g za ženski  model veličine 41). Dodatnu udobnost donosi PureGEL tehnologija ugrađena u petu koja doskok čini mekšim nego sam ikad, i u kakvom drugom modelu, iskusio.

Nije sve u đonu

Udobnosti ovog modela nije kraj kad zaključimo priču o doskoku na mekani potplat. Gornji dio i unutrašnjost su izrađeni od mekane tkanine koja sa svih strana svojim rastezljivim i fleksibilnim materijalom idealno prianja uz stopalo. Fleksibilnost tkanine pomaže da lakše namjestite jezik, ali i obujete patiku. Sličan osjećaj udobne mekoće pod rukama imate i kad vežete pertle koje se efikasnije “zaključavaju” zbog svoje rastezljivosti.

Minusi

Već je iz gornjeg teksta jasno za šta je namijenjena ova patika pa je teško pored “racing” modela od nje “tražiti” maksimalnu izvedbu na trkama. Ipak za koliko ljudi je to uopšte bitno? Ona pruža udobnost i učinit će svako trkačko iskustvo udobnijim, uz naravno onaj nezamjenjivi dio – dobru pripremu samog trkača. Patike generalno postaju sve skuplje i ovo je za mene jedini ozbiljan i sigurno najveći minus za ovaj model Asicsa. Posebno za naše prilike i po punoj cijeni Gel Nimbus 25 modela. Uz 290g za muški i 255g za ženski model nisu najlaganije patike na tržištu, ali sigurno prihvatljive u okviru modela sa sličnom namjenom. Moguće je da će nekim korisnicima smetati nešto uži prednji dio oko prstiju. Mekane tkanine su uzrok izvrsne udobnosti, ali proizvode i nešto više toplote, a manje prozračnosti, nego je to uobičajeno. Ovo nekad može biti minus, ali nekad i plus.

Namjena

Prešao sam u njima 149km testirajući ih na različitim podlogama i tempu trčanja. Po predviđenoj namjeni one su patike za lagana cestovna trčanja kakva vježbači rade u najvećem obimu. Ipak, lično nisam vidio problem ni u tome da uradim dionice u njima (odnosno trening brzine), i to jako dobre za moj nivo.

Konkretno, Asics Gel Nimbus 25 poslužit će posebno:

– početnicima i trkačima sklonim povredama zbog izuzetne amortizacije udaraca o pod,

– trkačima koji rade velike kilometraže i nastoje što bolje sačuvati noge za ključne treninge,

– za lagana, oporavljajuća trčanja,

– svima koji žele svojim nogama pružiti što udobnije trčanje i manji udar na kosti/ligamente/tetive,

– onima koji traže kvalitetne patike za višestruku namjenu,

– za hodače/šetače na duge distance.

Zaključak

Velika većina ljudi, pogotovo kod nas, uglavnom uzima jedne patike za trčanje sa ciljem da budu za višestruku namjenu. Asics Gel Nimbus 25 su primarno patike za svakodnevni trening. Iako nisu za trke, sigurno mogu poslužiti za sve što naciljate. A pogotovo za veliku većinu rekreativnih trkača koji nisu previše opterećeni brzinom trčanja. Pružit će maksimalnu udobnost i poboljšati svako trkačko iskustvo.

Nimbus 25 vs Carbon X 3

Ako bih htio uporediti Asics Gel Nimbus 25 sa nekim patikama, onda bi to bio jesenas testirani model Hoka Carbon X 3. Imaju jednak cjenovni nivo, a po udobnosti se može primijetiti i zašto. Male su razlike po namjeni i karakteristikama. Nimbus 25 je patika u kojoj ćete se osjećati možda za nijansu udobnije, osim ako vam treba dodatni prostor oko prstiju, gdje prednjači Carbon X 3 model. Obje patike su u osnovi trening modeli, ali Carbon X 3 je sa karbonskom pločicom brža i laganija opcija. Također i prozračnija. S druge strane Nimbus 25 će bolje apsorbirati udarce vaše repetitivne aktivnosti.

Eko materijali

FF Blast Plus Eco je pjena koju je Asics izradio sa 24% bio materijala. Najmanje 75% materijala gornjeg dijela patike je izrađeno od recikliranih materijala. Srednji đon sadrži više od 20% materijala na bio osnovi.

Fun Fact

Van Japana se ponekad raspravlja o tome izgovara li se Asics kao “Asiks” ili “Ejsiks”, ali obje ove opcije su zapadni izgovor akronima latinske izreke “Anima Sana in Corpore Sano”. Japanci svoj poznati brend izgovaraju kao: “Ašiksu”, pa ako bi izgovorili “Asics” u Tokiju, vjerovatno vas ne bi razumjeli.