Trendovi

Važnost sportskih grudnjaka

Pitate li estetske hirurge, jednoglasno će reći da je grudnjak jedan od najvažnijih dijelova ženske garderobe. Mnoge žene ponekad čine pogrešake pri odabiru grudnjaka. Zato stručnjaci često postavljaju pomalo cinično pitanje: “Ne nosite ‘grudnjak’ samo zato kako bih vas grijao?” Anatomija ženskog tijela ima određene specifičnosti i grudi su svakako jedna od njih. To je dio tkiva koje nema mišiće, što znači da nema potporu, i samim time izloženo je gravitaciji. Zbog toga je ženama vrlo važno pružiti dovoljnu razinu potpore svojim grudima. Kako u svakodnevnom životu, tako i, naravno, u sportskim aktivnostima, gdje je ovaj dio tijela još više izložen. Grudnjaci od mekanih materijala i s uskim naramenicama nisu na visini zadatka. Sportski grudnjaci jesu! “Kada bi žene stalno koristile sportske grudnjake ili barem slične proizvode, ne bi ni poznavale problem opuštenih grudi”, riječi su jednog od najpoznatijih estetskih hirurga. Koji savjetuje korištenje sportskih grudnjaka za svakodnevnu upotrebu.

Materijali i naramenice

Po čemu se sportski grudnjaci razlikuju od običnih? Glavnu razliku čine materijal i naramenice. Sportski grudnjaci izrađeni su od kompaktnih materijala, koji sami po sebi pružaju znatan stepen potpore i kompresije. Te osiguravaju da grudi budu na mjestu tokom bilo kojeg oblika kretanja, i da se ne pomiču. U sredini se nalazi poseban stabilizator koji kontroliše kretanje, a sličnu funkciju ima i poseban obrub. Od posebnog značaja je širi donji rub koji pruža osnovnu potporu i stabilnost. Košarice su obložene s unutarnje strane, te pružaju toliku željenu udobnost.

Dodatnu potporu daju naramenice, koje sve zajedno drže uspravno. Stoga su sportski grudnjaci obično opremljeni širim naramenicama, ali postoje i verzije koje se križaju na leđima na različite načine. Prije svega, preporuča se da naramenice budu podesive, što omogućuje dodatna lična podešavanja. Ovo zadnje omogućuje i kopča, koja nudi nekoliko nivoa pričvršćivanja. Također je važno da naramenice budu podstavljene, i da nemaju “oštre” šavove koji bi mogli iritirati kožu.

1
1
2
1
2
3

Vrste naramenica

Samopodešavajuće naramenice: pogodne za treninge niskog intenziteta
Podstavljene naramenice: udobne za nošenje, posebno za žene s većim grudima, dobrodošle za treninge srednjeg do visokog intenziteta
Podesive naramenice: grudnjaci za treninge visokog intenziteta
Fiksne naramenice: ovisno o debljini: tanke trake prikladne su za treninge niskog ili srednjeg intenziteta, deblje za treninge srednjeg do visokog intenziteta

Vrste materijala

Mesh: prozračni materijal odnosni mrežica koja osigurava brzo sušenje
Funkcionalna tkanina: upija znoj i brzo se suši, također može biti antimikrobna tkanina, koja sprječava nastanak neugodnih mirisa
4-smjerna rastezljivost: izuzetna udobnost i podrška pri kretanju u svim smjerovima
Minimalna elastičnost: prikladnija za jače grudi kojima je potrebna veća potpora i kontrola pokreta
Glatki šavovi: manje iritacije, veća udobnost nošenja
Ljepljeni šavovi: udobnost bez iritacije kože, obično se postavljaju na naramenice, ispod ramena i donji rub
Bešavni materijal: maksimalna udobnost, prikladniji za treninge niskog do srednjeg intenziteta

Među brojnim prednostima korištenja sportskog grudnjaka vrijedi spomenuti sljedeće:

Smanjenje nelagode

Čak i uz osnovne pokrete kao što su trčanje i hodanje, grudi se pomiču. Sportski grudnjak im pruža izdašnu potporu, uz pomoć koje su čvrsto na mjestu.

Smanjenje boli

Pomicanje i poskakivanje grudi tokom tjelesne aktivnosti, također može biti prilično bolno. Korištenje sportskog grudnjaka prilično će učinkovito riješiti ovaj problem.

Odbijanje neželjenih pogleda

Grudi su često predmet neželjenih muških pogleda. Ako koristite sportski grudnjak, imat ćete mir pred nepozvanim parom očiju u fitness dvorani.

Sprječavaju opuštanje grudi

Istraživanja su pokazala, da se grudi pomiču puno više, od učinkovite potpore konvencionalnih grudnjaka. Stoga će vam korištenje sportskog grudnjaka donijeti značajnu dugoročnu korist, jer ćete spriječiti i značajno usporiti opuštanje.

Sportski grudnjaci postali su dio mode

S vremenom su sportski grudnjaci postali potpuno samostalan komad sportske odjeće, te ujedno i svojevrsni modni dodatak. Mnoge sportašice ih nose samostalno, i koriste ih za sportske aktivnosti kao i u slobodno vrijeme.

Izvrstan su dodatak nakon estetskog zahvata

U vremenu nakon estetskog zahvata, preporuča se korištenje sportskih grudnjaka koji pružaju dodatnu razinu potpore, i na taj način pomažu bržem oporavku. Stručnjaci preporučuju korištenje sportskih grudnjaka kao svakodnevne alternative uobičajenim grudnjacima.