Sadržaj

Bosna i Hercegovina

Aktivni jednodnevni izleti ili vikendi su uvijek bili i bit će odličan način da provedete svoje slobodno vrijeme. Međutim, ako na putovanju doživite beskrajno lijepe poglede i prirodne atrakcije, onda je to pravi odmor za vašu dušu i tijelo.

Ako se pitate gdje da odete na vikend putovanje, obavezno pogledajte šta vam predlažemo. Ovo su samo neke od najboljih ideja.

Zelengora – Bosna i Hercegovina

Kada vam se jave oni trenuci da želite dušu svoju da odmorite, onda pravac Zelengora i njena glečerska jezera. Zelengora je pitoma i blaga planina sa prelijepim jezerima: Donje i Gornje bare, Belo i Crno jezero, Orlovačko, Štirinsko, Kotlaničko i Borlovačko. Ni u jednom izboru nećete pogriješiti, jer je priroda prepuna pašnjaka, raznovrsnih životinja, a staze su dobro obilježene. Šetajte oko jezera i uživajte u prelijepoj prirodi, ribicama i patkicama.

Bjelasica – Crna Gora

Bjelasicu najviše volimo zimi, zbog snijega, na proljeće zbog cvjeća i ljeti kao spas od vrućine. Ipak ona je najljepša na jesen. Prijatno sunce, umirujuće boje, lišće pod nogama, miris jabuka, ukus čaja..Planinske ture pružaju izvanredan pogled gotovo na sve crnogorske planine, vrhove Prokletija, kao i planinske vrhove na Kosovu. Nesvakidašnji pogled, planinarenje kroz gustu bukovu šumu, pa sve do samog vrha Zekove glave na 2117 mnv, gdje sa vidikovca imate izvanredan pogled na Troglavu, Crnu glavu i Pešića jezero. Teren je pregledan, kao na dlanu. Osvježite se najboljom vodom sa izvora, pa se spustite na Pešića jezero i uživajte u svim aktivnostima. Za one koji vole trail, preporučujemo međunarodnu trail trku na Bjelasici. Bjelasicu možete doživjeti i noću! Kampujte na Troglavi sa svojim najdražim ljudima i spavajte u društvu sa prirodom.

Zlatna planina, Treskavac – Sjeverna Makedonija

Planina Zlatna je mala planina u blizini Prilepa. Mala ali veoma atraktivna svojim stjenovitim špicevima i svojom pozicijom, jer dominira tim dijelom Prilepskog polja. Njen vrh Treskavac je dobio ime zbog brojnih gromova koji pogađaju vrh, koji je jedna konusna gomila krupnih kamenih blokova. Uživat ćete u planinarenju kružnom stazom od manastira Treskavac, polja Zagrad, do dijela Prilepa koji se zove Varoš, gdje možete slikati karakterističnu stjenu zvanu Slon i opet se vratiti do manastira. Uspon na vrh Treskavac od manastira ide stazom kojom mogu proći i manje iskusni planinari. Sa vrha prizor je fantastičan! Neka vas ne iznenadi gromobran u obliku zlatne jabuke.

Pirin, vrh Vihren  – Bugarska

Pirin će vas u bukvalnom i u figurativnom smislu ostaviti bez daha, što zbog velike visine na kojoj se pješači, preko 2500 mnv, što zbog nevjerovatnih predjela i prelijepih krajolika. Vrh Vihren na 2914 mnv je treći najviši vrh na Balkanu, poslije Musale i Olimpa. Prin je nacionalni park koji vrijedi posjetiti, ali uspon na Vihren je rezervisan samo za iskusne planinare. Često će vas na vrhu Vihrena dočekati i malo snijega, uz jak vjetar i još jaču hladnoću, zbog toga je dobra i kvalitetna oprema veoma važna i neophodna. Da biste uživali u spektakularnom pogledu sa najvišeg vrha, obezbjedite sebi topline i udobnost odjeće i obuće. Pirin je poznat po naglim i brzim promjenama vremena, uostalom ova planina ime je dobila po staroslovenskom bogu Perunu, bogu groma i olujnog neba. Koliko god mi sebe doživljavali kao snažne i nesalomive, toliko smo zapravo mali i nemoćni u odnosu na veliku i moćnu prirodu.

Moldoveanu  – Rumunija

Moldoveanu na 2544 mnv je najviši vrh južnih Karpata i Rumunije. Iako tehnički nije pretjerano zahtjevan, dužina staze i velika visinska razlika koja se prelazi u toku dana, čine ga ozbiljnom planinarskom avanturom. Veliki je izazov za iskusne planinare, koji znaju šta treba ponijeti od opreme za ovakve ture i koji imaju dobru kondiciju i spremnost da se dođe do vrha i uživa u nezaboravnom pogledu. Za uživanje koje preporučujemo svima je posjeta manastiru Brancoveanu, koji izgleda veličanstveno i raskošno. Srednjevjekovni grad Brašov sa historijskim centrom, baroknim fasadama i kamenim zidinama će vas prijatno ugostiti, poslije napornog planinarenja.

Plitvička jezera, planinarska staza do Medveđaka – Hrvatska

Ko ne poznaje Plitvička jezera sa svojom netaknutom prirodom, smaragdnim jezerima, vodopadima i gustom šumom? Kada ste u ovom kraju, nikako ne treba propustiti uspon na Medveđak. Do njegovog vrha vodi pješačka staza koja će vam oduzeti 4 do 6 sati i voditi vas kroz gustu bukovu šumu. Ali trud se na kraju isplati, bićete nagrađeni prelijepim pogledom na dio Plitvičkih jezera, malu kapelicu i Ličku Plješivicu.

Jezero Balaton ruta, Badacsoni – Mađarska

Za spektakularan pogled i zadivljujući pejzaž, ne propustite 438 metara visok usamljeni Badacsoni, koji se nalazi na sjevernoj obali jezera Balaton. Uprava nacionalnog parka napravila je izuzetno prijatnu geološko-botaničko-zoološku prirodnu stazu koja će vas sigurno oduševiti. Iako je aktivnost lave prošlost, danas se ovdje nalaze mnogi posebni geološki oblici. Na njegovom području raste i posebna sorta grožđa od koje se proizvodi odlično vino. Svakako nije suvišno istaći da vas na putu čeka jedinstveno kulinarsko iskustvo.

Često se dešava da zaboravimo koliko je magičnih i skrivenih kutaka skriveno u našoj blizini. Prelazak granice, dodatno podstiče naš entuzijazam za putovanje. Sigurni smo da će vas sve pomenute planinarske destinacije impresionirati, vodite računa samo o odgovarajućoj opremi i uvijek provjerite vremensku prognozu kada krenete. Sva iskustva su svakako ljepša i sigurnija po lijepom vremenu!