Trendovi

Top 5 modela skija za rekreativce

Top 5 modela skija za rekreativce. Prošla nas je covid godina poprilično zeznula zatvorivši brojna skijališta u Europi dok su ona bila zatrpanija snijegom nego ikad, no držimo fige da ćemo ove zime biti bolje sreće. A dok čekamo dobre vijesti, iskoristimo vrijeme i pripremimo se za snježne radosti. Skijanje je fizički i tehnički zahtjevan sport i opasnost od ozljeda je stvarna. U smanjenju tog rizika pomoći će bolja fizička pripremljenost, kao i kvalitetna oprema. Pa krenimo redom.

Pripreme za skijanje počinju u gradu

Iako je za većinu odlazak na skijanje zapravo odlazak na godišnji odmor, forma koja je potrebna znatno se razlikuje od one potrebne za ljetno ležanje na plaži. Stoga je, kako biste bili spremni na napore koji vas očekuju, s tjelesnom pripremom potrebno započeti barem dva mjeseca ranije. Dobrom adaptacijom tijela, osim što ćete prevenirati ozljede, vrijeme do pojave umora bit će duže, a i vaša će sportska izvedba biti kvalitetnija. Stoga, ako još niste, zadnji je tren da počnete pripremati svoje tijelo na podražaje koji ga očekuju. Tu se prvenstveno misli na dovoljnu snagu mišića, pravilni balans mišićnih skupina, dobru opću kondiciju i izdržljivost. Tako za poboljšanje opće kondicije i izdržljivosti, a pri čemu ćete također jačati i mišiće, preporuča se barem 3-4 puta sedmično prakticirati neki od aerobnih sportova, kao što su vožnja biciklom, brzo hodanje, plivanje, trčanje, veslanje i sl. uz odlazak u teretanu kao izvrsnu nadopunu za povećanje snage mišića.

Kaciga glavu čuva… a i skija također

Skijanje je jedan od sportova koji uključuje mnoštvo najrazličitije opreme i koju nosimo ili ne nosimo (ali je svejedno imamo). Ovisno o uvjetima, a njena kvaliteta, uvelike će utjecati na naš doživljaj na snijegu. Tako ćemo u kvalitetnoj, vodonepropusnoj, ali paropropusnoj skijaškoj jakni i hlačama ostati suhi, bit će nam toplo i nećemo se znojiti.

Zamislite na tren obrnutu situaciju u kojoj nam je cijeli dan zima, a znojimo se. U trenu nestaje sva čar skijanja, zar ne? Kaciga će nam čuvati glavu doslovno, a rukavice osim štititi ruke od ozljeda i porezotina od rubnika skija, brinut će se da je prstićima uvijek toplo. Od sunca, vjetra ili snijega, štitit će nas kvalitetne skijaške naočale, stoga ih je uvijek dobro imati u džepu.

Tu je još i brdo ništa manje važnih detalja poput skijaškog donjeg veša, helanki, majica, marama, kapa. Što kvalitetniji materijali, to skijanje ugodnije. Dobra skijaška cipela brinut će se za naša stopala da im je uvijek suho, toplo i udobno, te da nam ne nastaju žuljevi. Malo će im u tome naravno pomoći i skijaške čarape izrađene od tehnoloških materijala. I na kraju, došli smo i do možda najvažnijeg dijela opreme uz skijašku cipelu, do skija. Ispravno odabrani model učinit će vaše skijanje pravim godišnjim odmorom, stoga nemojte na prvu izabrati takmičarsku skije jer na njima nećete nužno skijati poput Bojana Križaja. Ima razloga zašto su određeni modeli namijenjeni rekreativnim skijašima. Na njima ćete lakše raditi zavoje, manje se umarati i više uživati. A to je ionako najbitnije. Zar ne? Glavno da se skija!

1. Elan ACE SL FUSION X – Slalom je njeno drugo ime

Elan ACE SL Fusion X možemo slobodno usporediti sa „trkaćim automobilom“ među skijama. Koji u spremniku ima dovoljno goriva za cjelodnevno uživanje u „karvanju“ tj. izvođenju dugih, brzih zavoja na rubnicima.

Ima dovoljno goriva za cjelodnevno uživanje u „karvanju“ tj. izvođenju dugih, brzih zavoja na rubnicima. Stoga je najbolji odabir za naprednije skijaše koji žele prave slalomske skije, ali ne na uštrb udobnosti. Konstrukcija od koje je izrađena omogućava lakše upravljanje ovom skijom.

Za WOW osjećaj u savršeno povezanim slalomskim zavojima. Brine se i potpuno nagnuta karbonska kompozitna ploča koja u tandemu sa vezovima dodatno pojačava vašu snagu i odskok na kraju zavoja. Skija je izuzetno stabilna, a njen profil pomaže vam pri brzom ulasku u zavoj. Iako sportski karakter Elan ACE SL FUSION X govori da je to skija prvenstveno za ljubitelje klasičnog slaloma, oprostit će vam i lagano skijanje na stazi. Glavno da se uživa, zar ne?

2. Fischer PROGRESSOR F19 TI RT – Atleta među skijama

Pripremite se na neograničenu skijašku zabavu uz Fischer PROGRESSOR F19 TI RT, vodeću skiju iz Progressor serije. Ovo su iznimno lagane skije visokih performansi koje unatoč tome zadržavaju izvrsne vozne performanse, te se slobodno pripremite na visoka očekivanja na skijaškoj stazi. Nešto su šire, što im omogućava veću stabilnost i upotrebljivost na različitim podlogama i terenima te pri svim dužinama zavoja. Tako ćete, ovisno o raspoloženju, moći kombinirati duge i kratke zavoje u svim uvjetima, što vam omogućava sistem dvostrukog radijusa koji kombinira veleslalomsku i slalomsku geometriju skija. S obzirom da svojom konstrukcijom štedi energiju, ne preostaje vam drugo, nego dinamično skijanje, skijanje i još više skijanja.

3. Fischer RC One F18 – Svestrana jurilica

Činjenica je da je mali postotak skijaša koji nižu runde od jutra do mraka. Većina skijaša je ipak sretna da se može spustiti niz bilo koju stazu, brzinom pri kojoj se osjeća ugodno i maksimalno uživati u tome. Ako ste vi iz ove ciljne skupine koja još uvijek ima vrlo različite preferencije, RC One serija iz Fischera je baš za vas. Fischer RC One F18 je tako svestrana skija za dobre rekreativne skijaše.

Koji uživaju u svim vrstama terena te pri svim brzinama, izmjenjujući kratke i duge zavoje. Zahvaljujući tehnologiji dvostrukog radijusa i činjenici da ova skija u prvoj trećini ima kraći – slalomski luk. A u zadnje dvije trećine ima duži – veleslalomski luk, ovaj model omogućit će vam istovremeno jednostavan i brži ulaz u kratki zavoj. Kao i odličnu stabilnost pri velikim brzinama i dužim zavojima. Tražite li nevjerojatno laganu, mirnu skiju za svoje uživanje na snijegu, Fischer RC F18 je model za vas.

4. Atomic Redster Ti – Need for speed?

Atomic Redster TI dolazi nam iz već poznate Redster X serije, a namijenjen je naprednijim rekreativnim skijašima. S obzirom da su vrlo upravljive i precizne čak i prilikom izvođenja dugih zavoja pri velikim brzinama, zapravo su idealan odabir svih ljubitelja brzina. Što se tiče svojih karakteristika, ovaj model zapravo spaja najbolje od slalomskih i veleslalomskih skija. Te se ne morate zamarati time jesu li prikladne za vašu omiljenu dužinu zavoja. Slojevi titana u jezgri ovoj skiji daju idealnu tvrdoću za prijenos vaše snage na rubnike, tako da ćete kroz sve faze zavoja prolaziti mirno, savršeno prianjajući uz podlogu. Pri tome, ova je skija iznimno tiha, te neće remetiti vašu „meditaciju“ dok klizite po skijaškoj stazi.

5. Salomon S/Max X7 Ti – Uživancija na najjače

Iz radionice Salomona ovaj put odabrali smo model S/Max X7 Ti. Namijenjen naprednijim rekreativnim skijašima, koji žele maksimalno iskoristiti dan i biti na stazi do zadnje žičare. U tome će vam svakako pomoći tehnologije korištene u njihovoj izradi. Zahvaljujući kojima su prijelazi iz zavoja u zavoj na ovom modelu iznimno precizni i laki. I neće vas bespotrebno dodatno umarati.

Izuzetno su udobne bez obzira jeste li ljubitelj kratkih, odrezanih ili dugih, karving zavoja. Ukoliko pak još niste našli svoj savršeni zavoj, nema veze. Ova svestrana skija će vam olakšati da ga otkrijete i podignete svoje samopouzdanje. Tome će svakako doprinijeti i prijenos energije izravno na rubnik skije. Osiguravajući najbolji mogući kontakt skije s podlogom. Maštate li o skijanju bez napora i maksimalno iskorištenom zimskom odmoru, Salomon S/Max X7 je idealan model za vas.