Bosna i Hercegovina

Sigurno ste se pitali na koju stranu krenuti kada odlučite skijati sa djecom ili ste i sami početnik, a ne biste baš da eksperimentišete. Za početnike i slabije skijaše biramo plave staze kojih u BIH ima dovoljno. Predstavljamo neke od njih:

Piše: Mirjana Granzov Močević

dipl. prof.  fizičke kulture i magistar menadžmenta za sport i turizam

Članica odbora i komisije ATUS-a (Asocijacije trenera i učitelja skijanja u BiH), tehnički delegat za alpsko skijanje u BiH.

Nosilac najvišeg ranga ISIA licence, Učitelj skijanja 3.

Učesnica ZOI Nagano 1998, SP Vail, 1999. višestruka šampionka u slalomu i veleslalomu, osvajačica mnogobrojnih medalja.

Jahorina

Jahorina je najveći, po broju skijaških staza i instalacija za prevoz skijaša, ski centar u BiH.  Iako je poznata kao zahtjevna planina, zbog nadmorske visine ali i činjenice da je bila mjesto okupljanja najboljih skijaša svijeta za vrijeme ZOI 1984 i Svjetskog kupa, Jahorina je mjesto gdje skijati mogu svi. Od ukupnog broja staza tu je i nekoliko onih koje mogu da zadovolje i one najnesigurnije.

Staza Poljice, koja ima nekoliko krakova, je  prvi, pravi i  i najčešći  izbor za početnike. Svrstana je u kategoriju plavih staza. Do vrha vozi kabinska gondola gdje se staza račva na tri strane. Početnici kreću desnom stranom i tako zaoblaze prvi dio ( po nagibu svrstan u crvenu stazu) ski putem i dolazi se na tačku sa koje mogu sigurno da skijaju. Druga instalacija, sidro lift, vodi na polovinu te iste staze odakle se ona odvaja na 3 kraka gdje su 2 idealna za početnike, dovoljno dugačka i po nagibu idealni za učenje skijanja.

Kad ste savladali one najosnovnije skijaške elemente gondola Partizan će vas dovesti na staze koje ćete proći bez problema i usavršavati svoju skijašku tehniku. Ostale jahorinske staze ostavite za neki sledeći nivo,  jer su one zahtjevne i namijenjene za iskusnije.

Za najmlađe i one koji su tek na skijama tu su dva ski poligona sa pokretnom trakom, idealni za škole skijanja.

Bjelašnica

Bjelašnica, kao drugi po veličini ski centar širi ruke početnicima i rekretivcima. Iako u skijaškim krugovima važi za najsuroviju i najtežu planinu za skijanje u regionu, kao mjesto gdje su se vozile sve discipline u muškoj kategoriji za vrijeme ZOI 84, ona ipak ima prostor za one koji tek uče.

Fotografija (uz odobrenje): Facebook stranica OC Bjelašnica i Igman

Staza K1 ili poznatija kao Kolijevka je idealna za usvajanje početnih skijaških koraka. Od Babinog Dola do vrha vas vozi sidro lift. Dovoljno široka i dugačka, ova staza je svrstana u grupu plavih staza  i pravi je izbor za djecu i početnike. Nakon Kolijevke, u nekim narednim fazama učenja prelazite na poznati „ BX“, a kada budete sigurni u sebe i vaš instruktor  potvrdi da možete, pređite na“ Y“ ili na šestosjed da prođete tragovima olimpijaca( Te staze su označene crnom bojom, tako da- OPREZ!)

Fotografija (uz odobrenje): Facebook stranica OC Bjelašnica i Igman

Fotografija (uz odobrenje): Facebook stranica OC Bjelašnica i Igman

Adria Ski Kupres

Skijalište na zapadu BiH naslonjeno na kuprešku visoravan je omiljeno među skijašima početnicima( Ima tu  i  staza i za vrhunsko skijanje). Centralna staza do koje dolazite, za početak ,  dvosjednom žičarom je savršena za učenje skijanja. Svrstana je u plave staze(u nekim dijelovima čak i zelene, koje su jako rijetke na skijalištima).

Fotografija (uz odobrenje): Facebook stranica Adria Ski Kupres

Izuzetno široka i dovoljno dugačka staza sigurno će vas očarati i potaknuti da zavolite skijanje od prvog trenutka. Nakon savladavanja ovog dijela staze, pređite na četverosjed i izvucite se na vrh te centralne staze, koja će vas svojom dužinom od 1800m dovesti do mjesta odakle ste krenuli prvi dan. Vjerujem, uživaćete!

Fotografija (uz odobrenje): Facebook stranica Adria Ski Kupres

Fotografija (uz odobrenje): Facebook stranica Adria Ski Kupres

Ne zaboravite da na prvo skijanje krenete sa instruktorom, sigurnom i provjerenom opremom.

O ostalim skijalištima u BiH , pričam vam za 7 dana! Do tada čuvajte se i bezbjedno skijajte!