Sadržaj

Trendovi

Ništa ne uzbudi tako krv u venama i poveća adrenalin u organizmu kao dobar skijaški spust. Kako bi ove godine odlazak na planinu bio uspješan i kako biste u skijanju uživali bez povreda potrebno je da se pridržavate ovih zlatnih pravila.

Fizička aktivnost

Skijanje je izuzetno zahtjevna fizička aktivnost pa biste pred odlazak na planininu trebali dobro da pripremite svoje mišiće. Neophodno je da vježbate tri puta nedeljno mjesec i po dana prije skijaških aktivnosti. Kombinacija teretane i fitnesa je idealna jer pored kondicije jača i izdržljivost vaših mišića. Naravno, što više to bolje, pa nije zgoreg da cijele godine trenirate, bilo da je u pitanju brzo hodanje, planinarenje, vožnja bicikla ili plivanje. Namjerno smo naveli plivanje kao poželjnu sportsku disciplinu, jer produbljuje disanje i povećava kapacitet pluća, što je za skijaške sportove jako važno.

Čizma glavu čuva

Poznata je izreka da „Čizma glavu čuva“, pa je tako i kod izbora adekvatne sportske obuće i opreme. Kvalitetne pancerice u vašoj veličini, koje odgovaraju širini stopala zaštitiće i fiksiraće zglobove prilikom obavljanja ove zahtjevne fizičke aktivnosti. Takođe, značajnu ulogu igraju vezovi na skijama, prije kupovine skija obratite pažnju na to kakav joj je radijus, koliko su stabilne, široke i slično. Ukoliko ste početnik izaberite širu skiju, jer je ona stabilnija. Dolazimo do čarapa, iako ste mislili da je ovo zanemarljiva stavka, prevarili ste se. Jer kvalitetne čarape, pravljene od merino vune sprječavaju vlagu i dobar su termoizolator. Takođe je dobar izolator aktivni veš, koji se pravi od meterijala koji brzo upija vlagu i sprječava osjećaj znojenja. Došli smo do ski pantalona i jakni, koje prije svega trebaju da budu praktične i lagane, sa dosta džepova u koje možete da stavite sve neophodne sitnice.

Prilikom izbora rukavica za skijanje birajte one duže, koje prelaze ivicu skijaške jakne, kako vaša koža ne bi došla u dodir sa snijegom.

Kacige, u ovom slučaju bismo rekli najvažnije za kraj. Kaciga čuva glavu i obavezna je prilikom spusta sa bilo koje staze. Topla preporuka je da za ovu sezonu izaberete kacigu sa vizirom, jer vizir zamjenjuje naočale. U današnje vrijeme se prave i viziri sa dioptrijom, što je veliko olakšanje ljudima koji nose naočale. Takođe, moguća je i zamjena vizira u zavisnosti od vremenskih uslova doba dana i jačine svjetlosti.

1
1
2

Skijaški ruksak

Kada krenete na ski stazu neophodno je da okrepljenje spakujete u mali ruksak. Tu spadaju flašica vode, termos sa toplim napitkom, energetske pločice i čokoladica. Takođe je potrebno da ponesete barem malo pakovanje prve pomoći i presvlaku, ukoliko planirate da na stazi budete cijeli dan.