Planinarenje i alpinizam

Pripremite se za planinarenje!

Pripremite se za planinarenje! Kad krećete u svoje prve planinarske avanture, dosta je pitanja na koja tražite odgovor. Želite biti spremni, i želite provesti lijep dan u prirodi. Smisao planinarenja je rekreacija i opuštanje u zelenilu i šumskoj raskoši. Opuštanje u raznolikosti biljaka, boja, mirisa i zvukova. Kako bi planinarenje ostavilo na vas utisak, koji traži da se vratite u planine. Potrebno je pripaziti da ste spremni u trenutku kad se uputite osvojiti neki vrh. Ako ste već razmišljali gdje ići, onda je dobro informirati se u lokalnim turističkim zajednicama, o samom mjestu i što možete očekivati. Jedan od dobrih planinarskih savjeta je da se pripremite na najgoru vremensku prognozu. I da ponesete sve što bi vam u tom slučaju zatrebalo. Tada ste manje više spremni.

Uređaj za navigaciju

Iako je danas tržište prepuno elektroničkih uređaja s navigacijom, i dalje je poželjno da imate onu dobru staru planinarsku kartu, koja je od papira i ne koristi baterije. Ako sve zakaže, papirnata karta i kompas neće. Iako su danas uređaji za navigaciju uglavnom pouzdani. Ali zna se dogoditi da se vaš navigacijski uređaj isprazni prije povratka, jer ga niste dovoljno napunili.

Ili pak uslijed nekog oštećenja ili pada jednostavno više ne radi. Postoji više situacija u kojima biste svakako profitirali noseći običnu planinarsku kartu i kompas. Važno je da istu znate čitati, i da se znate orijentirati pomoću kompasa. To nije znanstvena fantastika i uz malo čitanja do toga ćete brzo doći.

Štapovi za planinarenje

Štapovi su danas postali jedan od komada opreme koji je praktički nezaobilazan na planinarenjima. Lagani, aluminijski ili karbonski… Uglavnom sklopivi tako da ih je jednostavno spremiti, a kad vam zatrebaju, tu su. Štapovi vam pomažu u lakšem održavanju ravnoteže. Na neravnim terenima te će vam olakšati i samo hodanje pogotovo nakon višesatnog planinarenja. Ukoliko vas ulovi kiša, dva štapa i najlonska prostirka vam mogu poslužiti za sastavljanje privremenog skloništa. Za ljetnih mjeseci štapom je dobro prolaziti kroz travu ispred sebe, kako bi eventualno otjerali zmiju ili neku životinju, koja vas nije primijetila na vrijeme.

1
1
2
1
2
3

Odjeća za planinarenje

Odjeća koju nosite mora imati zaštitni faktor od sunca. I uz to je potrebno nositi jaku kremu za sunčanje, sa većim zaštitnim faktorom. Prilikom uspona će vam biti vruće i možda ćete htjeti planinariti u kratkim rukavima, iako ste krenuli dok je temperatura bila oko nule. Potrebno je također slojevito odijevanje. Zamislite da sami radite dobru zimsku jaknu. E sad kad bi razložili takvu jaknu na slojeve, onda bi dobili bazni sloj, zatim neku deblju flis majicu i preko toga vjetrovku. Ukoliko prognoza zove kišu, onda je potrebno imati i kabanicu.

Danas je odjeća za aktivnosti poput planinarenja dosta lakša i zauzima daleko manje mjesta u ruksaku pa višak nećete značajno osjetiti na leđima. Neka vam odjeća bude od sintetičkih materijala jer se brže suši i nije neudobna ukoliko se znojite.

Hlače bi bilo dobro da su lagane i prikladne za temperaturu u kojoj ćete boraviti. Isto tako su poželjne planinarske hlače, koje možete pretvoriti u kratke hlače, savršena opcija.

Ruksak za planinarenje

Toliki izbor ruksaka je danas u ponudi na policama trgovina, da je postalo dosta teško odabrati što vam treba i da li je to previše ili premalo za vas. Prvo odredite što sve kanite nositi na dnevna planinarenja, a želite da to bude u vašem ruksaku. Zatim to stavite u vrećicu i izmjerite koliko je to litara. Tako ćete odrediti koliko litarski ruksak vam treba. Ono što je odlično kod novijih ruksaka je mijeh s vodom, koji možete nositi na leđima. U ruksaku je crijevo koje se nalazi na naramenici ruksaka i tako vam je tekućina jednostavno dostupna za vrijeme vašeg planinarenja.

1
1
2
1
2
3

Cipele ili patike?

Danas pored klasičnih gojzerica u trgovinama možete naći i planinarske patike koje su lakše i nerijetko udobnije. Preporučuju se mlađim naraštajima koji su brzi i spretniji na nekom grubom terenu te manje riskiraju ozljedu poput uganuća zgloba i slično.

I cipele i patike su danas praktički i više nego dovoljne za jednodnevne planinarske izlete. Kao kod drugih komada odjeće i obuće, odaberite one koje odgovaraju godišnjem dobu. Za zimske uvjete treba uzeti tople i vodonepropusne cipele ili patike. Suhe noge će značajno povećati kvalitetu boravka u prirodi.

Naočale su važne

Planinarenje nerijetko završava na predjelima gdje više nema šume i hlada, pa je zaštita za oči svakako poželjna. Nakon više sati jakog sunca i svijetlog kamena mogli biste imati problema sa očima što nikako nije dobro ako se još morate i vratiti kući. Najčešće se to događa zimi kad je jako sunce i snijeg koji reflektira svjetlost na sve strane i ne daje priliku očima da se odmore. To može izazvati privremeno sljepilo. Samo treba imati sunčane naočale i o tome više ne morate brinuti.

Budite primjetni

Iako treba uživati ponekad u tišini, ali ako ste sami na planinarenju, potrebno je proizvoditi neki zvuk kako bi životinje koje se kreću šumom znale da ste i vi tu, pa će vas i izbjegavati. Ukoliko koračate tiho i nečujno, mogli biste iznenaditi neku divlju životinju koja će tada možda i agresivno reagirati kako bi se zaštitila.

Poštujte planinarski put

Ako ne poznate okolinu, ne skrećite s planinarskog puta jer ne znate što vas čeka u neoznačenoj prirodi. Isto je poželjno da se držite planinarskih staza kako ne bi zalutali na neko lovno područje lovaca. Pripremite se za planinarenje, čuvajte prirodu i baš nikad ne ostavljajte trag za sobom. Sve što može biti smeće potrebno je spremiti u vrećicu i ponijeti sa sobom te odložiti u predviđene kante za otpad.