Trendovi

Historija dizanja tegova. Čak i ako nismo u teretani, dizanje teških predmeta i danas služi kao demonstracija i mjerenje snage. Naime, radi se o jednostavnoj ideji kretanja koju je dizanje tegova kao sportska disciplina tehnički usavršilo. Naravno, dizanje tegova više nije samo vježba snage, već je pod okriljem istih, pokriven izuzetno širok i šarolik set vježbi. U okviru kojih svako može pronaći idealan oblik vježbanja za sebe. Prije svega, dizanje tegova je vježba, koja je važna za održavanje mišićnog tonusa, koja će nas održati jakima, i u poznijoj dobi poboljšati ukupnu fizičku spremnost.

Dizanje tegova kroz historiju

Sport, dizanje tegova kao praksa se može vidjeti još u vrijeme starih Egipćana i u staroj Grčkoj. 1891. godina, kada je u Londonu održano prvo Svjetsko prvenstvo, poznata je i kao prekretnica u prepoznavanju sporta. Na njemu je sudjelovalo samo sedam sportaša, ali iz čak šest različitih zemalja. O elementarnosti ovog sporta govori i činjenica da je bio među rijetkim izabranim da sudjeluje u Olimpijskim igrama od samog početka ili od 1896. godine, kada su se odigrale prve moderne ljetne igre u Atini. Zanimljivo, trebalo je proći više od sto godina, od prvog pojavljivanja olimpijskih disciplina u dizanju utega za žene. Prvi put su se takmičile na Olimpijskim igrama u Sydneyu, 2000. godine.

Danas poznajemo dvije osnovne kategorije dizanja tegova. Zovu se izbačaj i trzaj. Prilikom izbačaja, takmičar mora podići teret preko glave, tako što će ga prvo podići i nasloniti na grudi, a zatim preko glave. U trzaju se, međutim, radi o postupku gdje se težina podiže iznad glave u jednom pokretu. Podizanje se označava kao uspješno ako se teret drži iznad glave. Danas, podizanje svakog takmičara, koji ima tri pokušaja, pomno prate suci koji utvrđuju da li je dizanje bilo dobro izvedeno. Težina tegova se postepeno povećava za jedan kilogram, sve dok takmičenje ne dobije pobjednika.

Trening s tegovima kod kuće

Naravno, ne morate biti profesionalni sportaš da biste dizali tegove. Vrijedi razmisliti o uključivanju rada sa težinama u svoj sedmični trening. Vježbanje sa tegovima ili trening snage, poznat je po izgradnji mišića, jačanju zglobova, a pored oblikovanog tijela osigurava i brz metabolizam. Ovo je ključno ako želite sagorjevati kalorije, čak i dok se odmarate. Prednost treninga sa tegovima je njihova praktičnost. Mogu se koristiti u teretani ili kod kuće. Poznajemo različite metode korištenja tegova u rekreativne svrhe, a za to su pogodne i različite vrste. Koju vrstu vježbi i tegova izabrati, ako se prvi put odlučujete za trening snage?

Klasični tegovi

To je par tegova koji se koriste za podizanje težine jednom rukom. Dostupni su različiti modeli, od različitih materijala i težine, ali najvažnije je da su u osnovi dizajnirani za izvođenje različitih vježbi za snagu ruku i gornjeg dijela tijela.

Pomoću njih kontroliramo na koji mišićni sklop se fokusiramo tokom dizanja tegova. Ako prvi put radite trening snage, ovi tegovi mogu biti početak za redovne vježbe kod kuće, kako bi vam pomogli da razvijete mišiće bicepsa, tricepsa, grudi i gornjeg dijela leđa.

Girje

To su tegovi ili ruska zvona, poznati i kao Kettlebell. Tegovi sa prepoznatljivim dizajnom, koji se sastoje od donjeg okruglog dijela i drške. Glavna razlika i prednost ove vrste težine leži u njegovoj strukturi. Centar tereta ili težište težine ne leži u dršci, već nekoliko centimetara udaljen od hvata.

To znači da svaki pokret, bilo da se radi o čučnju ili ljuljanju tegova, zahtjeva bolje i stabilnije držanje. Daleki centar gravitacije otežava održavanje kontrole težine, što primorava tijelo da postane mišićavije.

Šipke s tegovima

Najsličnije tegovima koje profesionalni sportaši koriste na takmičenjima su šipke za tegove. Obično je to čelična šipka kojoj se mogu dodati tegovi različitih težina. Ova vrsta težine se može koristiti za aktiviranje širokog spektra mišićnih grupa.

Kod ovakvih tegova potrebno je obratiti pažnju na dobro prianjanje. Kako je poznavanje tehnike i pravilnog držanja neophodno za sigurno podizanje, nemojte pretjerivati sa tegovima.

Meki tegovi

Za sve koji žele malo začiniti svoje vežbe u teretani, ili kod kuće, i tako povećati njihovu efikasnost idealni su tegovi u vidu mekanih ručki. Par ručki je dužine oko 15 centimetara i dobro pristaje vašoj šaci, dok istovremeno ne ograničava slobodu kretanja.

Tegovi su napravljeni od čelika i obloženi pjenom, što osigurava dobro i udobno prianjanje. Isto osigurava i elastična traka na svakom od njih. Dostupni su u različitim veličinama. Za većinu vježbi, međutim, idealna težina je 0,5 kg ili 1 kg svake ručke u paru.