Trčanje

adidas SUPERNOVA: Cjenovno pristupačan model za početnike, ali i trening svakodnevicu pasioniranih trkača

Piše:

Ersan Bijedić,

sportski novinar i trkač (19x maratonac, viceprvak BiH u maratonu 2018.)

urednik portala Moje trčanje

Kad sam dobio na recenziju model Adidas Supernova (iz kolekcije Trust your Run) prva misao mi je bila dugotrajnost.

Od svih patika za trčanje koje sam koristio ranije upravo Supernova model iz 2017. godine je najduže podnosio moj trkački trening, a redovno sam te patike koristio i za trke. Preko 3.000km u istom modelu nikome ne bih preporučio jer se ipak potroši srednji đon i patike više nemaju pravu podršku, ali eto toliko sam ja “raubao” svoj Supernova model starije generacije. Kako stojimo sa novim?

Prednosti

Adidas u opisu patike ističe da se radi o udobnom modelu namijenjenom za trkače početnike koji vježbaju za svoju prvu trku. Čini mi se da se radi prosto o univerzalnom modelu “stare škole”, patikama koje bi do prije par godina smatrali najboljom opcijom za sve namjene, dok njene prednosti danas prvenstveno vidim u:

– vrlo pristupačnoj cijeni i

– odličnom izboru za trening.

Izdržljivost

Prije nego sam sjeo da ovo pišem prešao sam u modelu Supernova 140 trkačkih kilometara, što znači da ne bih još mogao govoriti o tome koliko su izdržljive kao prethodni model koji sam koristio, ali upravo ta karakteristika je ono što izdvajaju korisnici i ovih patika. Izdržljivost Supernove je jednostavno impresivna i po tome je dobra opcija i za trkače sa većom težinom.

U ovih 140km je svakako moguće osjetiti udobnost, da su patike i dalje kao nove, da odlično služe u svakodnevnom treningu, odnosno prostom nabijanju kilometraže, ali i bržim dionicama.

Težina

Supernova model nije prošao skoro nikakve promjene po ovom pitanju i teži 312 grama (veličina 42), što ih svrstava u kategoriju težih patika, ali ništa drastično što bi mogli osjetiti u treningu. Pogotovo ne početnici, za koje je patika dobrim dijelom i namijenjena. A nikako ni svi drugi koji će je koristiti jer je ona odlična za svakodnevni trening svim nivoima trkača – potencijalnih korisnika. Ipak uz danas dostupne lagane modele neobično je primijetiti da se radi o patikama težim od 300 grama.

Specifičnosti

Gornji lagani i prozračni dio je izrađen od 100 posto recikliranog poliestera koji pruža fleksibilnost i dobru ventilaciju. Kombinacija Boost pjene i Bounce sistema u srednjem đonu osigurava povrat energije i udobnost. Donji dio đona izrađen je od gume koja pruža vrlo stabilno prianjanje uz tlo.

adidas Supernova+ za žene

Supernova nije za…

  1. Trke;
  2. duga trčanja.

Ukoliko tražite lagane i “brze patike” za trke onda ovo sigurno nije najbolji izbor. Međutim rekao bih da se to odnosi samo na one koji su u dugogodišnjem treningu i kojima razlike između brze i standardne patike nešto znači, dok svima drugima neće donijeti neku razliku. S druge strane svi oni koji traže brži model, mogu koristiti i Supernovu jer će im itekako poslužiti u treningu.

Supernova ujedno nije patika za duga trčanja, već više za lagana trčanja do otprilike sat i pol, kao i intervalni trening.

Zaključak

Adidas Supernova ima svoje prednosti i mane, u zavisnosti od onoga šta korisnik želi. Ako traži patiku za specifičnu namjenu, npr. patike za trke, lako bih preporučio neki Nike model sa karbonskim pločicama, ili ako cilja patike za duga trčanja, onda obavezno Asics Novablast koji smo ranije recenzirali.

S druge strane Adidas Supernova je klasični model za: 1. početnike, 2. svakodnevni trening pasioniranih trkača (lagana trčanja, intervali). Njihova dodatna dva plusa su izdržljivost i vrlo pristupačna cijena zbog čega će ih posvećeni ljubitelji našeg sporta rado uvrstiti u svoju kolekciju za trening, a početnici izabrati kao vrlo dobru opciju za svoje uvodne trkačke korake. Za njih će bonus svakako biti i izgled patike.