Plivanje

Zanimljiva historija japanki!

Zanimljiva historija japanki! Japanke su idealna obuća za udobno hodanje i brzo obuvanje. Također, odlične su za tuširanje u teretanama i fitnes centrima, jer štite stopala od gljivica i moguće prljavštine. Mogu se izrađivati od različitih prirodnih i umjetnih materijala, na primjer, slame, gume, plastike, kože. Dostupan je neograničen izbor motiva i nijansi boja. Iako japanke ne pružaju stopalima takvu potporu kao što su, na primer, patike. U usporedbi sa hodanjem bosih nogu, i dalje vrlo dobro štite stopala od pjeska, prljavštine i vrućeg asfalta.

Jedna od ključnih prednosti je i to što se u japankama možete osjećati potpuno slobodno, što je posebno važno za vruće ljetne dane. Da li ste se ikada zapitali odakle potiče ova vrsta ljetne obuće? Ukratko vam predstavljamo neke od najvažnijih historijskih činjenica o japankama. Na kraju ćemo vam predstaviti nekoliko TOP ponuda ove vrste obuće. Koje po pristupačnim cjenama možete kupiti u svim Intersport prodavaonicama.

1
1
2
1
2
3

Japanke prate čovječanstvo hiljadu godina

Japanke su “ravne sandale” sa dvije trake koja obuhvaća prednji dio noge, i spojene su između kažiprsta i palca. A čovječanstvo prate ne samo posljednjih nekoliko godina, već hiljadama godina.

Sandale u japanskom stilu, su već nosili Egipćani. Izrađivali su ih od palminog lišća ili papirusa. Slična obuća nosila se i u drevnoj Grčkoj. A Rimljane su odlikovale takve japanke, koje su imale remenčić spojen od kažiprsta i malog prsta.

Masaji su izrađivali sandale od sirove kože

Ova jednostavna obuća hiljadu godina je popularna među različitim kulturama širom svijeta. Takva obuća, se prikazivala na raznim povjesnim slikama, a izrađena je od različitih materijala.

Masaji su, na primjer, izrađivali Japanke od sirove kože, Kinezi i Japanci od rižine slame, Indijanci od drveta, u Meksiku od juke, a u Južnoj Americi od sisala.

Američki vojnici osvajali su kalifornijske plaže u japankama

Nakon dolaska američkih vojnika kući – poslije Drugog svjetskog rata, japanke su postale veoma popularne u Americi općenito, tu počinje historija japanki. To je posebno bilo primjetno na kalifornijskim plažama, gdje su se japanke najčešće nosile u kombinaciji sa hlačama ili kupaćim kostimom. S Kalifornijskih plaža, se ova vrsta obuće, proširila po cijelom svijetu.

Japanke su izuzetno popularne i danas. Svake godine postižu izuzetno visoke prodajne brojeve. Mogu se kupiti u mnogobrojnim zemljama svijeta. Također su veoma popularne i kod nas. Kupce najviše impresioniraju šareni motivi.

TOP ponuda japanki u Intersportu – za ljeto 2021

Za ovo ljeto u Intersportu smo se pobrinuli za vrlo udobnu i prozračnu obuću, među kojom zasigurno vladaju slavne japanke.

Raznoliku ponudu možete pronaći u našim trgovinama!

Na primjer, možete birati između japanki poznatih brendova;  Adidas, Crocs, Energetics, Firefly, Ipanema, Rider, Superdry.

Ipanema Anatomica Tan Fem – moderne ženske japanke

Ipanema Anatomica Tan Fem su moderne ženske japanke, koje se mogu pohvaliti izuzetno atraktivnim ljetnim dizajnom. Njihov đon je anatomskog oblika i vrlo je fleksibilan. Omogućuju udobno i pouzdano hodanje.

Jedinstveni dizajn ove vrste japanki plod je svjetski poznatog brazilskog brenda, koji uvijek impresionira svojim modelima.

Superdry Classic Scuba Flip – muške japanke opuštenog izgleda

Za pripadnike jačeg spola koji vole opušteni izgled ljetne obuće, Superdry Classic Scuba je više nego odličan izbor. Trendi japanke impresioniraju iznimnom udobnošću jer lijepo obujmljuju stopalo.

Japanke su izrađene od izdržljivog PVC potplata koji na donjem dijelu ima reljefnu rešetku, za zaštitu od klizanja. A gornji dio je ugodno mekan.