Sadržaj

Bosna i Hercegovina

Mostarska Bijela je idealno mjesto za jednodnevni izlet i super avanturu. Bosna i Hercegovina prebogata je fantastičnim lokacijama, a Mostarska Bijela mora vam biti na vrhu popisa onih koje morate posjetiti.

Piše: Dženad Džino

Na dvadesetom kilometru između Mostara i Jablanice nalazi se Mostarska Bijela. Mjesto koje ću Vam u ovom blogu predstaviti i koje će siguran sam očarati sve one koji se odluče posjetiti  ga.
Mostarska Bijela je bujični potok koji se hrani vodama s Mostarske strane Prenja. Karakteristična je po svom nevjerovatno lijepom koritu koje je voda s Prenja oblikovala hiljadama godina prije nas.

Meni kao fotografu je ovo  najblaže rečeno mistično mjesto velika inspiracija za fotografiju i uvijek se rado vraćam u zagrljaj njenog kanjona.

U ovoj fantastičnoj turi vidjet cete : kravlje pećine, fenomenalni vidikovac i stotinu metara kanjonske pećine a kao šlag na tortu dolazi deset-metarski vodopad na njenom kraju

Sve ovo čeka vas u uzbudljivoj avanturi ako se odlučite posjetiti ovaj bosanskohercegovački prirodni fenomen.

UVODNE NAPOMENE

Za one koji se odluče posjetiti Mostarsku Bijelu dat ću par smjernica ali isto tako i preporuku da prvi put idete sa planinskim vodičem ili sa nekim ko je već posjetio kanjon.

Dolaskom do vijadukta Bijela na magistralnom putu M17 iz pravca Jablanice  odvajate se neposredno prije mosta na lijevu stranu i vožnjom uz Salakovačko jezero za nekih 500 metara doazite do križanja za Bijelu.

Oni koji idu terenskim vozilom mogu nastaviti dalje a mala vozila se ostavljaju na ovom križanju. Od ovog mjesta pa do pećine potrebna su dva i po do tri  sata aktivnog hodanja sa kratkim odmorima.

Kravlje pećine

Od ovog mjesta markirana staza vodi lošijim makadamskim putem do potoka preko kojeg je napravljen drveni mostić. Poslije potoka nastavljate makadamskim putem i dolazite na račvanje puteva desno za  Lupoglav, odnosno selo Grabovčiće i pravo stazom za Bijelu. Tu nastavljamo pravo i makadamski put nas vodi kanjonom Bijele odnosno njenim pješčanim koritom. Staza je markirana, ali ne dovoljno i često ćete gubiti markaciju. Na nekoliko mjesta postavljene su kamene kupe koje vam pokazuju da ste na dobrom putu. Nakon  dva sata hodanja put nam se odvaja  desno kroz gustu grabovu šumu. Prolazeći grabovom šumom dolazite u jedan veliki amfiteatar zvani “kravlje pećine”.

Već 50 metara poslije kravljih pećina je račvanje puta lijevo za vidikovac koji je udaljen svega 30 metara i  sa kojeg imate predivan pogled na pješčani kanjon kojim ste upravo prošli. Nakon što odmorite pogled na vidikovcu, vratite se na glavni put i dolazite na ostatke zidina i staro pravoslavno groblje. Nastavljate pravo i dolazite do potoka.  Tu vas čeka putokaz za pećinu i tu ne prelazimo potok, već idemo uz vodu i samo stotinjak metara uz potok dolazimo do pećine.

Vidikovac

Za ulazak u pećinu preporučio bih vam da ponesete rezervnu obuću a možete kao  i ja da krenete bosi mada je  voda koja nastaje topljenjem snijega na Prenju zaista prehladna.

Iskreno se nadam da će vam moje fotografije dočarati mali dio onoga što nudi Mostarska Bijela. Također napominjem da je većim dijelom godine potok aktivan, ali u sušnim godinama on presuši i najljepše ga je posjetiti u kasno proljeće  (maj i juni).

GPS koordinate polazišta: N43° 29.391; E17° 48.394
GPS koordinate cilja: N43° 33.034; E17° 47.778