Sadržaj

Joga

Kada bi razmišljali o onom idealnom mjestu gdje se možemo sasvim opustiti i uživati u datom trenutku, mnogi će se zasigurno prvo sjetiti neke od svojih omiljenih plaža. More ima tu moć da izbriše sve brige, da u svega par sekundi opusti naše napete mišiće i pruži nam spokoj. Stoga ne iznenađuje da je upravo plaža ono savršeno mjesto za prakticirati jogu. Joga nije samo fizička aktivnost kojom poboljšavamo fleksibilnost, jačamo mišiće, pozitivno utječemo na ravnotežu i držanje nego je ona odlična i u borbi protiv stresa, poboljšava disanje i smanjuje napetost u mišićima. Za razliku od brojnih drugih fizičkih aktivnosti, joga je usko povezana i s našom psihom te je odličan način za opuštanje.

Koji su benefiti joge na plaži?

Osim već poznatih benefita koje joga ima za naše tijelo i um, njeno prakticiranje na plaži donosi dodatne prednosti. Prije svega tu je povezanost s prirodom što pridonosi dubljem osjećaju smirenosti i prisutnosti.

Zvuk valova, miris mora, nježni povjetarac, pijesak ili sitni šljunak pod tijelom predstavljaju idealan ambijent za prakticiranje joge. Boravak na otvorenome, pa tako i prakticiranje joge na plaži, je odličan izvor vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju, imunološki sistem i opće blagostanje organizma.

Tu je, naravno, i udisanje svježeg morskog zraka koji je bogat mineralima i soli. Također su brojna istraživanja pokazala da boravak uz more ima antistresni učinak. Prije svega, prakticiranje joge na plaži ima pozitivan učinak na onaj mentalni dio ove prakse. Mnogi ljudi ističu da se zbog mora mogu bolje i brže isključiti od svakodnevnih briga te lakše prepustiti meditativnom dijelu joge.

Kako prakticirati jogu na plaži?

Dvije stvari su prije samog prakticiranja joge na plaži izuzetno važne – mjesto i vrijeme. Najbolja opcija su pješčane plaže, i to iz jednog sasvim praktičnog razloga. Na njima je ugodnije sjediti i ležati, a predstavljaju odličan trening za ravnotežu.

Odlično će poslužiti i plaže sa sitnim šljunkom, a uvijek možete odabrati i betonirane dijelove. Vrlo je važno i vrijeme prakticiranja joge jer želite to činiti u miru i samoći. Stoga birajte rane jutarnje ili rane večernje sate. To je ujedno i važno kako se ne biste izlagali jakom suncu.

No, bez obzira na to, nemojte nipošto zaboraviti na kremu za sunčanje. Jogu možete prakticirati u udobnoj i laganoj sportskoj odjeći, ali isto tako to možete činiti i u kupaćem kostimu. Prednost joge na plaži je što se nakon obavljenog treninga uvijek možete okupati u moru. Na brojnim plažama širom naše obale, u ranim jutarnjim satima se organiziraju, često besplatni, sati joge.

Organiziraju se pod stručnim vodstvom, što je odlična opcija ako nemate iskustva s prakticiranjem joge, a htjeli biste iskusiti njene benefite. Naš savjet je da jogu na plaži više shvatite kao vrijeme za sebe i trenutak za opuštanje. Fokus u svojoj ljetnoj praksi stavite na vježbe istezanja, opuštanja i disanja. Obavezno vježbe izvodite bosonogi kako biste se dodatno povezali s prirodom i osjetili sve benefite boravka na otvorenom.