Planinarenje i alpinizam

McKinley oprema za planinarenje

Zašto McKinley oprema za planinarenje? Godinama sam po pitanju brandova koje nosim bila poprilično sebična. Imala sam nekolicinu omiljenih i za druge nisam htjela ni čuti. A zatim se nešto prelomilo u meni pa sam i drugima odlučila dati šansu. Posljednjih se godina tako moje police pune raznoraznim markama koje otkrivam, a posljednja je McKinley oprema za planinarenje, čiji su se pojedini komadi uvijek uspijevali posložiti uz omiljene. Tako me, iako sam se u kvalitetu majica, jakni i fliseva uvjerila još davno, veselilo testirati neke nove komade, poput patika, ruksaka ili štapova.

McKinley Kansas II AQB W – ženske cipele za planinarenje

Godine trčanja trail i treking utrka davno su me iz gojzerica prebacile u patike. Od tada ih isprobavam sve redom. Iako bih za sebe rekla da sam izuzetno zahtjevan „tester“ koji obuću i čarape smatra najvažnijim dijelom planinarske opreme, ove niske planinarske patike su me jako ugodno iznenadile. Izuzetno mekane od prvog nošenja, nisam osjetila da mi je potrebna ikakva prilagodba prije nego bih se u njima upustila na kakvu dužu turu.

S pomalo ripnastim đonom, odlično su držale na zemljanom i travnatom terenu, a i po kamenim stijenama osjećala sam se „podržano“. Sistem vezivanja vezica mi je posebno omiljen, jer sve zatežeš i otpuštaš jednim potezom ruke, a prilikom odbjeglih kamenčića palih na moju nogu, uvjerila sam se i u svrhu zaštite za prste. Sve u svemu, ove atraktivne antracit trail cipelice, odsad će rado biti moje šumske kompanjonke. Oduševila me McKinley planinarska oprema.

McKinley BRENTON WMS, ženske duge planinarske hlače

Posljednjih su godina na meni uglavnom helanke. Zato sam se na prvu totalno neobično osjećala noseći ponovo planinarske hlače, koje su nešto komotnije i šire. No tanki, ugodni, elastičan materijal od kojeg su McKinley Brenton hlače izrađene, brzo me razoružao.

Osim što je uspješno štitio od sunca moje zimski bijele noge, brzosušeći materijal nije ni trenutka dozvoljavao osjećaju vlage da prodre do kože.

Dva bočna džepa sa zatvaračem uspješno su sačuvala ključeve od auta na sigurnom do samog kraja izleta. Detalj koji me baš razveselio i koji sam svako malo pogledavala je guma na dnu nogavica koja je osim vizualnog utiska uspješno sprječavala da s izleta, kao obično, dovučem gomilu blata na nogavicama.

McKinley CAMERON II WMS, ženske kratke hlače za planinarenje

Baš kao i kod dugih hlača, i kratke planinarske sam odavno zamijenila uskim helankama. Iako sam se polako počela baviti mišlju o povratku u planinarske, i to ponajviše zbog džepova koji uvijek fale za nešto. Te zbog čvršćeg i otpornijeg materijala koji stijene ne poderu tako lako. Baš sve to nabrojano, našla sam u McKinley Cameron kratkim hlačama.

Osim što ih nisam ni osjetila na sebi, mješavina umjetnog materijala osigurala je i da prilikom toplijeg dijela puta, onog uzbrdo, tragove znojenja niti ne primijetim i da na vrh stignem suha. Džep s patentnim zatvaračem pokazao se idealnim za mobitel, koji sam sve vrijeme htjela imati pri ruci radi fotkanja.

McKinley ROSSA WMS, ženska majica kratkih rukava

Tehničke majice još su jedan u nizu odjevnih predmeta na koje sam posebno osjetljiva. Ne smiju biti pre plastične na dodir, moraju se brzo sušiti, moraju biti lagane i tanke. McKinley Rossa ženska majica kratkih rukava nekako mi je dobro legla na prvu. Izuzetno udoban materijal koji ne pika, a ne djeluje niti kao da sam na sebe navukla najlon vrećicu, lagano strukiran ženski kroj koji mi da disati i ne stišće oko vrata, atraktivan dizajn s tek diskretnim grafičkim uzorkom na prednjoj strani. Mislim da su upravo nove dvije tehničke majice našle svoje mjesto na mojoj polici.

McKinley TETON WMS, ženska jakna za planinarenje

Jedan od odjevnih predmeta koji morate uvijek imati sa sobom, su jakne za planinarenje. Ja srećom nisam imala potrebu uvjeravati se u vodonepropusnost od 5.000 mm, koja odlikuje McKinley Teton jaknu. No zato me u više navrata odlično zaštitila od ćudljivog proljetnog vjetra.

Materijal od kojeg je izrađena, a koji se brzo suši i dobro uklanja vlagu. Bio mi je ugodan i na golu kožu, i majicu kratkih rukava ispod nje. Kako se nisam sjetila ponijeti kapu, tako je i kapuljača došla do izražaja. S obzirom na bijelo-plavu kombinaciju boja, vidim da bih ovu jaknicu mogla ponijeti i na more.

McKinley MONTINA HD WMS, ženska dukserica s kapuljačom za planinarenje

Flisevi tanki, debeli, lagani, teški… Imam totalni fetiš na fliseve i nakon velikog broja istih i dalje se veselim svakom novom. A još kada me ugodno iznenadi atraktivnim dizajnom i šarenim bojama.

Kapuljačom i totalno mekanim, prozračnim, laganim materijalom poput McKinley Montina ženskog flisa, sreći nema kraja.

A razveselilo me i čuti i da će i okoliš biti zadovoljan njegovim brzo sušećim materijalom s obzirom da je ekološki prihvatljiv. Patentne zatvarače kao dodatak sve više cijenim. Nakon što sam iz otvorenih džepova pogubila svašta, što ovaj flis čini mojim novim omiljenim na vješalici. Jednostavno me oduševila McKinley oprema za planinarenje.

McKinley EDDA VT 28 VARIO, planinarski ruksak

Patika i ruksaka nikad dosta. I teško je nekome tko nije iz outdoor svijeta pojasniti da svaki ima svoju svrhu. I da ne može onaj od 5, 7, 10, 12 l služiti istoj namjeni kao ovaj McKinley Edda VT od 28 l. Dakle, koju sam mu ja ulogu dodijelila i na što me inspirisao?

Poznavajući svoje dnevne potrebe, odmah mi je bilo jasno da je 28 l taman idealno za jednodnevni izlet na brdo. U prostranu glavnu pregradu taman je stala rezervna odjeća i nešto za prigristi. Dok sam bocu s vodom ubacila u veliki bočni džep. Zahvaljujući mrežici koja odvaja stjenku ruksaka, moja su leđa bila suha i nisu me „pikali“ dijelovi opreme nezgrapno posloženi u ruksak.

Štapove sam, dok mi nisu trebali, praktično pričvrstila sa strane. S obzirom na sunčani dan, nije mi trebalo, no dobro je znati da se u dnu ruksaka skriva pokrivalo za slučaj kiše. To je inače jako korisna stvar koju odmah provjerim jel postoji kod odabira novog ruksaka. Trenutno nisam u fazi nošenja vode u mijehu, no i da jesam, ovaj ruksak je kompatibilan i za to.

McKinley MIGRA 03 I, planinarski štapovi za hodanje

Štapovi su moja posebna domena. U vječitoj potrazi za savršenima, testirala sam ih na desetke, jednako toliko uspješno uništila. Teleskopski McKinley Migra 03 I štapovi ne ubrajaju se u kategoriju najlakših štapova, ali klik-klak sistem kojim se podešava visina ionako imaju sasvim drugu svrhu, a to je da funkcioniraju u hladnim i mokrim uvjetima. Stoga se veselim zimskim uvjetima kada će ovi štapovi doći na svoje. Kod ovog modela prvi sam se put susrela sa ručkama prilagođenim ženskoj anatomiji, a definitivno su se pokazali kao dobro prianjajući. Posebno me razveselila udobna, podesiva trakica za oko ruke, koja ne žulja. Aluminij od kojeg su izrađeni garantira i njihovu otpornost na udarce u kamenje, stoga im predviđam dug planinarski život u mom društvu.

Merrell MOAB SPEED, ženske patike za trail trčanje

Brand Merrell imala sam priliku upoznati kroz omiljene ljetne sandale, no Moab Speed su moje prve Merrell patike. Moram priznati, da je ovo bila ljubav na prvi pogled. Udobne za poluditi! Vibram đon odmah mi je ulio povjerenje da se usudim uzverati po glatkim kamenim stijenama, a način na koji su obujmile moje stopalo privukao me potrčati i po najgrubljem terenu. Iako sam u njima napravila tek prve zajedničke kilometre po zemljanom terenu i kamenim stijenama, jedva čekam brojne zajedničke avanture koje nas tek očekuju.